ΣΕ ένα σημαντικό βαθμό, το έλλειμμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπήρχε υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και μειωμένο ενδιαφέρον από τους νέους για «μη πανεπιστημιακά» επαγγέλματα.
Το στοίχημα του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναβάθμισε τις σπουδές στα παλαιά δημόσια ΙΕΚ με νέες σχολές και τα ενέταξε στο παράλληλο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε χρόνο, σχεδόν 20.000 νέοι που δεν εισάγονται σε πανεπιστήμια συνεχίζουν τις σπουδές τους σε κρατικές δομές χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα, παίρνουν επαγγελματικά αναγνωρισμένα πτυχία και έχουν εξασφαλισμένη δουλειά, πολλές φορές πριν καν ολοκληρώσουν τη σχολή τους.
ΜΠΟΡΕΙ αυτή η μεταρρύθμιση να μην τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και να μην αποτέλεσε μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα. Συνδέει άμεσα την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και δίνει προοπτικές στη νέα γενιά.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια νέα εποχή. Η κοινωνία οφείλει να ξεπεράσει τα στερεότυπα περασμένων δεκαετιών για τις σπουδές. Στο εξωτερικό, εδώ και δεκαετίες, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα νέο, εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, το οποίο συγκλίνει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εχει έρθει η ώρα οι νέοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται.