ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξει μια εκτόνωση της κρίσης. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Μόσχα ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Μόσχα ρίχνει την ευθύνη στο Κίεβο και στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επεκτείνεται στα ανατολικά. Για αυτόν τον λόγο είχαμε ένα νέο αίτημα από πλευράς Ρωσίας να αποσυρθούν οι νατοϊκές δυνάμεις από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ κλίμα κρίσης, τότε οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και σε γεωπολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά ενέργειας, διότι η Μόσχα θα θελήσει να πιέσει τη Δύση με τις ροές φυσικού αερίου. Η Ευρώπη, που απουσιάζει για άλλη μία φορά στη γεωστρατηγική σκακιέρα, αν και το θέμα την αφορά ευθέως, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση κρίσης πριν εξελιχθεί σε μάχη επί του πεδίου.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ βλέπουμε την Αγκυρα να επιχειρεί τα δικά της παιχνίδια και να επιδιώκει να αποκομίσει διπλωματικά οφέλη και να επανασυνδεθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κρίσιμη φάση για την Τουρκία, καθώς σοβεί η μεγάλη οικονομική και νομισματική κρίση στη γείτονα.
Η ΕΛΛΑΔΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις και μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ανάληψης μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, αξιοποιώντας και τις καλές διμερείς σχέσεις που έχει, τόσο με τη Γαλλία, η οποία έχει αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και με τη Ρωσία.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ, που μπαίνει σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, είναι αυτονόητο ότι έχει ανάγκη και ένα ομαλό κλίμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τη στιγμή που οι διεθνείς ανατιμήσεις, η αναστάτωση σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο και το ψυχροπολεμικό κλίμα ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και εκτοξεύουν την ακρίβεια σε υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ δευτερευόντως εμποδίζουν και την τουριστική δραστηριότητα.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ χρειαζόμαστε ηρεμία προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αναπτυξιακή δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία, η οποία κατάφερε το 2021 να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε το 2020 και μπαίνει σταδιακά σε φάση δημοσιονομικής ισορροπίας. Το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος, ενώ το 2023 αναμένεται να δημιουργηθούν πλεονάσματα από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση. Οι θετικές εξελίξεις στέλνουν ένα σήμα εμπιστοσύνης των αγορών στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα μήνυμα αξιοπιστίας, που θα πρέπει να συνεχιστεί με τις μεταρρυθμίσεις.
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ όμως είναι ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να αποτραπούν τα χειρότερα στο ρωσοουκρανικό ζήτημα και να υπάρξει γρήγορα διαμεσολαβητική λύση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr