Ομως είναι βέβαιο ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες στα Ελληνοτουρκικά σε σχέση με τη στάση της γείτονος. Οι προκλήσεις δηλαδή από την πλευρά της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσουν, όπως άλλωστε φάνηκε και από την παντελώς αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, αντίδρασή της ακόμα και στις μελέτες για τη δημιουργία περιβαλλοντικών θαλάσσιων πάρκων.
Μη ανεκτές παθογένειες του παρελθόντος
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν προφανώς είναι σωστό που γίνεται, γιατί πρέπει να παραμένει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε σε θέματα θετικής ατζέντας, όπου μπορεί να συνάπτονται διμερείς συμφωνίες, όπως είναι για παράδειγμα η χορήγηση τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες για τα ελληνικά νησιά, που έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα.
Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι χαώδεις και κανείς δεν θα εμποδίσει την Ελλάδα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν και για το λόγο αυτόν ορθώς η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αμυντική θωράκισή της και σχεδιάζει μάλιστα τη δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου τύπου Ισραήλ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Δένδιας, ενώ προχωρά τις έρευνες και για την κατασκευή ελληνικών drones.
Θα πρέπει να επενδύσουμε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε το διάλογο με την Τουρκία, μέσω του οποίου μπορεί να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας, που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας με βάση τις διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.