Πέρυσι, η Ισπανία είχε τα αρνητικά πρωτεία στο μέγεθος των καταστροφών από τις φωτιές, φέτος όλη η Μεσόγειος κυριολεκτικώς «φλεγόταν», λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες καταστροφές στη χώρα μας, αλλά και σε Ιταλία, Ισπανία, ξέσπασαν στο διάστημα κατά το οποίο η θερμοκρασία επί ημέρες ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς, με αποτέλεσμα να είναι ταχεία η διάδοση της φωτιάς.
Ταυτόχρονα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι μεγάλες φωτιές στον Εβρο οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, εξ αμελείας ή εκ προθέσεως, οι εστίες βρίσκονταν σε περάσματα μεταναστών που έχουν χαράξει οι διακινητές οι οποίοι προωθούν τις ροές από την άλλη πλευρά του ποταμού.
Χώρα σταθερότητας και προοπτικής η Ελλάδα
Οι πληγές στο περιβάλλον πρέπει να επουλωθούν και είναι σημαντικό ότι σήμερα, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε Πάρνηθα και Εβρο. Ταυτόχρονα απαιτείται νέος αντιπυρικός σχεδιασμός, ήδη εξετάζεται από την επόμενη περίοδο τα δάση να επιτηρούνται από drones, προκειμένου να αποτρέπεται η δράση των εμπρηστών αλλά και να εντοπίζονται γρήγορα οι πύρινες εστίες πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει βαρύτητα στην πρόληψη αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να διαμορφώσει πολιτική ανάσχεσης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Τα μεσογειακά καλοκαίρια θα γίνονται διαρκώς θερμότερα, ευνοώντας την εκδήλωση πυρκαγιών και επηρεάζοντας άμεσα κλάδους όπως είναι ο τουρισμός και οι αγροτικές καλλιέργειες.
Η αναδάσωση των καμένων περιοχών και η χάραξη ολοκληρωμένης δασικής πολιτικής είναι επιβεβλημένες ενέργειες, που πρέπει να ακολουθηθούν από τη βελτίωση των αντιπυρικών δομών και τη στενότερη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κεντρικού κράτους, με ξεκάθαρες σε όλους αρμοδιότητες.