Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, ότι η Ευρώπη πάσχει στον τομέα αυτόν γιατί δεν έχει ενιαία γραμμή στην Υγεία και κάθε χώρα αποφασίζει και πράττει κατά το δοκούν, με συνέπεια η έλλειψη συντονισμού να λειτουργεί συνολικά σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών.
Ασφαλώς και υπάρχουν ιδιαιτερότητες ανά χώρα, αλλά όπως στο θέμα των εμβολίων εφαρμόστηκε ενιαία πολιτική ως προς την προμήθεια και την κατανομή στις χώρες με βάση τον πληθυσμό τους, καθώς και ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Βασικό κριτήριο είναι οι αντοχές των συστημάτων Υγείας, αλλά ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας έχουμε όλοι διαπιστώσει ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος. Για παράδειγμα η Πορτογαλία, που σήμερα βρίσκεται στην καλύτερη θέση της Ε.Ε. λόγω του πιο υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο βρισκόταν στη χειρότερη.
Βλέπουμε έτσι άλλες χώρες να εφαρμόζουν αυστηρό λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους, άλλες να λαμβάνουν οριζόντια μέτρα και άλλες λιγότερο αυστηρά, ανάλογα προφανώς και με την επιδημιολογική τους εικόνα. Ακόμα και για την τρίτη δόση του εμβολίου και την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, άλλες χώρες έχουν θέσει ως όριο τους έξι μήνες, άλλες τους οκτώ, άλλες εννέα και άλλες τους δώδεκα μήνες, ενώ η Βρετανία, που δεν ανήκει πλέον στην Ε.Ε., κατέβασε το όριο εμβολιασμού στους τρεις μήνες. Τα ίδια ισχύουν και για τις πτήσεις εξωτερικού, όπου κάθε χώρα αποφάσισε τα δικά της μέτρα, παρότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν προληπτικά σε προσωρινή αναστολή πτήσεων από την ευρύτερη περιφέρεια του Νότου της Αφρικής.
Ολα αυτά προκαλούν σύγχυση και δυσκολεύουν στο να υπάρχει ισχυρό μήνυμα, γι’ αυτό απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter