Άλλωστε αυτά τα μηχανήματα είναι και ο λόγος που πλέον από τους καύσωνες δεν θρηνούμε θύματα όπως πριν μερικές δεκαετίες.
Καύσωνας: Τι ισχύει για το κλιματιστικό
Ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ για το τι να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και έδωσε τις κατάλληλες θερμοκρασίες για τη χρήση του κλιματιστικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Φυσικά τον κλιματισμό, είναι καλό να τον χρησιμοποιούμε εάν έχουμε κλιματιστικά. Δεν είναι ανάγκη να το βάλουμε στους 18 ή 19 βαθμούς. Ούτως ή άλλως αν βγούμε έξω, η διαφορά της θερμοκρασίας θα είναι τεράστια, μία άνετη θερμοκρασία 23-24 βαθμών είναι εντάξει. Εάν δεν έχουμε κλιματιστικά, ένας ανεμιστήρας και συχνά ντους με δροσερό νεράκι, μπορούν κάλλιστα να μειώσουν τις συνέπειες.»
Το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα. Όπως εξήγησε ο ίδιος αν το κάνουμε αυτό το κλιματιστικό θα δουλεύει συνεχώς αδυνατώντας να πετύχει αυτή τη θερμοκρασία στο χώρο όταν έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου. Ενδέχεται μάλιστα ο συμπιεστής, η εξωτερική μονάδα δηλαδή, να υποστεί βλάβη και να μείνουμε χωρίς κλιματιστικό ψάχνοντας για τεχνικό. Τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12-13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική, αναφέροντας ως ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό μας τους 24-26 βαθμούς Κελσίου, για να μπορεί το μηχάνημα μας να ανταποκριθεί σωστά, να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα.
Καύσωνας: Ανάρπαστα κλιματιστικά και ανεμιστήρες
Οι παραλίες της χώρας είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ στις πόλεις όλοι ψάχνουν απεγνωσμένα για μία ανάσα δροσιάς είτε με βεντάλιες και νερά είτε κάτω από έναν ανεμιστήρα ή κλιματιστικό.
«Ό,τι μπορούμε, με όσο το δυνατόν μειωμένη κατανάλωση ενεργειακή γιατί δεν υπάρχει μεγάλο αποθεματικό και μεγάλη ευρωστία οικονομική».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ φωτιά παίρνουν αυτές τις μέρες τα τηλέφωνα στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών, με τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες να γίνονται ανάρπαστα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.
Ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας δήλωσε χαρακτηριστικά, «Είναι μέρες οι οποίες είναι πολύ δύσκολες για τον κλάδο. δυστυχώς είναι και το πρόβλημα που σαν Έλληνες τα αφήνουμε όλα πάντα τελευταία στιγμή, δεν προνοεί κάποιος από πριν».
Με τον καύσωνα να δείχνει ότι ήρθε για να μείνει πάντως οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να μεριμνούν έγκαιρα για τη συντήρηση των οικιακών μηχανημάτων ψύξης και κλιματισμού προτού κορυφωθεί η ζήτηση τις πιο καυτές ημέρες.
Καύσωνας: Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
Από την ακραία ζέστη προκαλούνται διάφορες ασθένειες. Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η θερμοπληξία και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
«Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπερνά τους 40 βαθμούς περίπου, και εκεί αρχίζουν να καταρρέουν οι μηχανισμοί σας» έχει αναφέρει η Τζούντιθ Λίντεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης και καθηγήτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (συχνά πάνω από 40 βαθμούς)
- Ζάλη
- Κεφαλαλγία
- Ναυτία ή εμετοί
- Διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας ή της συμπεριφοράς που κυμαίνονται από σύγχυση, ευερεθιστότητα ή διέγερση, διαταραχές ομιλίας και ψευδαισθήσεις μέχρι σπασμούς ή κώμα
Ερυθρό, θερμό και συχνά ξηρό δέρμα (σπανιότερα υγρό, όταν η θερμοπληξία είναι αποτέλεσμα έντονης σωματικής άσκησης) - Έντονη ταχυκαρδία
- Ταχύπνοια ή/και δύσπνοια
- Υπόταση, λιποθυμική τάση
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν περιμέναμε να καταλήξει» η Τζωρτζίνα, κατέθεσε γιατρός του «Αγλαΐα Κυριακού»
Ίσμα Τουλάτου: Η νεκροψία θα δείξει την αιτία θανάτου – Αγωνία για το μωρό της