Ο λόγος για το φυτό που είναι ευρέως γνωστό ως “πλατύφυλλο”, ενώ επιστημονικά ανήκει στις οικογένειες των καλοκασίων, των αλοκασιών ή της μονστέρας.
Σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση, το φυτό αυτό φέρνει κακοτυχία και συγκεκριμένα θάνατο στις ηλικιωμένες γυναίκες που το έχουν στο σπίτι τους. Ο λαογράφος Γιώργος Χουστουλάκης αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα από τα κείμενά του πως στην Κάρυστο του είχαν πετάξει τρεις γλάστρες με το φυτό αυτό, προκειμένου να γλυτώσουν τις γριές της γειτονιάς.
Από πού προέρχεται αυτή η δεισιδαιμονία για το φυτό;
Η προέλευση αυτής της παράξενης πεποίθησης χάνεται στα βάθη του χρόνου. Είναι πιθανό να συνδέεται με παλαιότερες δοξασίες που αποδίδουν σε διάφορα φυτά μαγικές ιδιότητες. Ίσως το μεγάλο μέγεθος και η ιδιαίτερη εμφάνιση του φυτού να προκαλούσαν φόβο ή δέος στους ανθρώπους, οδηγώντας τους να του αποδώσουν υπερφυσικές δυνάμεις.
Κάντε τις κουβέρτες σας να μοσχοβολάνε για ημέρες - Τα μυστικά μιας σωστής νοικοκυράς
Επιστημονική εξήγηση ή αυθυποβολή;
Ο κ. Χουστουλάκης προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για αυτή τη δεισιδαιμονία, αποδίδοντάς την στην αυθυποβολή. Αν κάποιος πιστεύει ακράδαντα ότι ένα φυτό μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, είναι πιθανό το στρες και η αγωνία που προκαλεί αυτή η πεποίθηση να επηρεάσει την υγεία του.
Μια σύγχρονη ματιά
Σήμερα, η πεποίθηση ότι το “πλατύφυλλο” φυτό σκοτώνει τις γριές θεωρείται κυρίως ως μια παραδοσιακή δεισιδαιμονία. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πώς τέτοιες πεποιθήσεις επιβιώνουν μέσα στο χρόνο και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Η ιστορία του φυτού που “σκοτώνει τις γριές” είναι ένα παράδειγμα του πώς οι άνθρωποι έχουν αποδώσει μαγικές ιδιότητες στη φύση από τα αρχαία χρόνια. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για αυτή την πεποίθηση, παραμένει ένα ενδιαφέρον στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού και μας υπενθυμίζει τη δύναμη της ανθρώπινης φαντασίας.
Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης