Η σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, προβληματίζει καθώς η απόφαση του Τούρκου προέδρου μετά το υπουργικό Συμβούλιο να θέσει «ζήτημα Ελλάδας» και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνιστά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μία περαιτέρω κλιμάκωση, εκτός της επιθετικής ρητορικής και στο πεδίο των πολιτικών σχεδιασμών, δημιουργώντας το πλαίσιο για τα επόμενα βήματά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πλαίσιο που δεν ευελπιστεί κανείς ότι θα μπορέσει να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα καθώς τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα και τη Δύση, αναλυτές εκτιμούν ότι όσο η Τουρκία βαδίζει προς τις κάλπες τόσο η Ελλάδα θα «στοχοποιείται» ακόμη περισσότερο και θα χρησιμοποιείται από τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο εκνευρισμός της Άγκυρας έγινε ακόμη μεγαλύτερος μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου είχε εναποθέσει τις ελπίδες του ο Τούρκος Πρόεδρος για μια επανέναρξη των επαφών κυρίως για τα εξοπλιστικά. Ωστόσο, το γεγονός ότι γύρισε στην Τουρκία με άδεια χέρια και χωρίς συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον ενόχλησε τόσο πολύ που δεν μπόρεσε ούτε να το κρύψει.
Άλλωστε, οι ρητορικές του εξάρσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν περιλαμβάνουν μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους συμμάχους της, ενώ όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε στον ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής Μανώλης Κωστίδης, «κόσμος και κοσμάκης πάει κι έρχεται» στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες, καθώς μετά τα διαβήματα σε Ελλάδα και ΗΠΑ σειρά είχε και ο πρέσβης της Γερμανίας, ο οποίος εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου που αποκάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων» προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.
Το βέβαιο είναι ότι η δύσκολη θέση του Τούρκου προέδρου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πρέπει αργά ή γρήγορα να διαλέξει στρατόπεδο. Ένα μήνυμα που του έγινε σαφές και κατά τις παρασκηνιακές επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου το κλίμα ήταν έντονα αρνητικό τόσο για τις σχέσεις με την Ρωσία και το Ιράν όσο και για την επιθετική συμπεριφορά κατά της Ελλάδας, στενεύοντας τα περιθώρια της «διπρόσωπης» εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Η Αθήνα απαντά στην κλιμάκωση επιμένοντας στο τρίπτυχο διεθνές δίκαιο, διεθνοποίηση και επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων, διατηρώντας την ψυχραιμία της αλλά και την αυτοπεποίθηση που ενισχύεται και από τη στήριξη των συμμάχων της. «Απέναντί τους,δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην Τουρκία.
«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ. Τόσο για τις κόκκινες γραμμές της όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι όμως έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του διεθνούς δικαίου, την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδήσεις σήμερα
Πολυτεχνειούπολη: Γιάφκα κακοποιών η φοιτητική εστία
Ανησυχία για δολιοφθορά στους Nord Stream 1 και 2
Επίδομα θέρμανσης: Χιλιάδες οικογενειάρχες μπορούν να πάρουν διπλό και τριπλό επίδομα – Δείτε πως