O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο χθες για «καλό κλίμα συζητήσεων», υπογράμμισε ότι «είμαστε κοντά στην επανάληψη διερευνητικών επαφών», διευκρίνισε ωστόσο ότι «το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τους δύο – και από την Ελλάδα και από την Τουρκία».
Ακόμη και αν υπάρξουν, όπως είναι πιθανό, ανακοινώσεις νωρίτερα, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία σε κάθε περίπτωση θα τεθεί η τουρκική προκλητικότητα, η οποία άλλωστε δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
«Μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων», επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Νίκος Δένδιας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι «ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα».
Διαμήνυσε παράλληλα ότι «θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα το κάνει μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του το Βερολίνο, το οποίο έχει διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία, απηύθυνε χθες έκκληση για αποκλιμάκωση και απευθείας διάλογο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να έχουν σήμερα οι Σαρλ Μισέλ, Ανγκελα Μέρκελ και Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αθήνα επιδιώκει το πλαίσιο κυρώσεων που έχει παρουσιαστεί από τον κ. Μπορέλ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Το ζητούμενο που θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες είναι με ποιον τρόπο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση», υπογράμμισε χθες ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: Εμπρακτη, ειλικρινή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις».
Μήνυμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να σταλεί και από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.
Η χώρα μας αναμένει να επιβεβαιωθεί η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα και ιδίως απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation, αναφέρθηκε στη δέσμευση των ΗΠΑ «ως στενού συμμάχου να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας, όπως και στο ζήτημα διασφάλισης του ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία δύσκολη περιοχή».
Την ίδια ώρα, αρνητικό αντίκτυπο έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της χώρας όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη τόσο για τα Ελληνοτουρκικά όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο μάλιστα για «επικίνδυνη στάση», επισημαίνοντας ότι «είναι άλλο πράγμα το τι λέει κανείς για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής και πώς τα εκλαμβάνουν οι πολίτες και είναι άλλο το τι λέμε στην εξωτερική πολιτική, γιατί δεν μας ακούν μόνο οι Ελληνες πολίτες. Μας ακούν φίλοι και αντίπαλοι και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσέχει κανείς το τι λέει».
Η συνολική εξάλλου αποτίμηση της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα αποτυπώνεται από την κυβέρνηση σε τρεις διαφορετικές λέξεις: «Λαϊκισμός, ψέματα και εικονική πραγματικότητα».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr