Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών έγινε μεν συζήτηση για την Τουρκία, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη, γιατί το όλο θέμα έχει μεταφερθεί πλέον στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αυτό των ηγετών.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία. Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το δεύτερο την Ελλάδα.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν στο Βερολίνο ανέθεσαν στους διπλωμάτες να προσθέσουν και νέα πρόσωπα στον κατάλογο των προσώπων από την Τουρκία, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ωστόσο ο κατάλογος αυτός δεν κατέστη μέχρι τώρα δυνατό γιατί κάποιες χώρες και η Γερμανική Προεδρία θέλουν να γίνει μια συνολική συζήτηση για την Τουρκία προκειμένου να αναζητηθεί λύση και στη συνέχεια αν αυτό δεν επιτευχθεί να συζητηθούν οι κυρώσεις.
Η Λευκωσία αντέδρασε και σε ένδειξη διαμαρτυρίας «μπλοκάρισε» την επιβολή κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία για νοθεία στις εκλογές.
Κι αυτό γιατί στη σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε υπάρξει πολιτική συναντίληψη, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των κυρώσεων για τη Λευκορωσία και την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.
Μάλιστα, ο Κύπριος υπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν συμμορφώνεται αλλά κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX.
Χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε απόφαση στο Βερολίνο για ταυτόχρονη επιβολή των κυρώσεων σε Λευκορωσία και Tουρκία, ωστόσο φρόντισε να συμπληρώσει ότι κατανοεί τη στάση της Λευκωσίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, όπως τονίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν ενθαρρυντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, κυρίως μετά την αποχώρηση του τουρκικού «Oruc Reis» από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η επόμενη πράξη θα εξελιχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί το σύνολο των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα έχουν με τον Τούρκο πρόεδρο η καγκελάριος Μέρκελ (εκπροσωπώντας τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε.) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιδιώξουν μια συνολική συζήτηση που θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και τις σχέσεις των Ευρωπαίων με την Τουρκία.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν σαφές στον κ. Ερντογάν ότι πρώτα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσει ο διερευνητικός διάλογος, και την Κύπρο και μετά θα συζητηθούν τα αιτήματα της Αγκυρας (ενεργοποίηση ενταξιακής διαδικασίας, κατάργηση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη). Εάν οι σημερινές συζητήσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα είναι μονόδρομος για τους Ευρωπαίους.
Εντωμεταξύ η Αγκυρα έχει θορυβηθεί με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και αναζητεί συμμαχίες εντός της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ερντογάν είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας και προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία την επιβολή κυρώσεων αναζητώντας συμμαχίες. Μίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με τον οποίο έχει φιλικές σχέσεις ζητώντας τη στήριξή του.
Από πλευράς Ευρωβουλής, ο εισηγητής για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ σε δηλώσεις στο δίκτυο κοινοτικών ειδήσεων EURACTIV ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ευρώπη δεν είναι αποδεκτή. Τόνισε ότι η Ευρώπη θα στείλει μια τελική προειδοποίηση για αποκλιμάκωση πριν επιβληθούν κυρώσεις.
Οπως είπε, δεν είναι μόνο οι ενέργειες αλλά και η ρητορική που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι που προσβάλλουν την Ελλάδα και «τη θεωρούν αποικία», ενώ περιγράφουν άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως αποικιοκράτες (Γαλλία).
Αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Τουρκία πέρα από την αποχώρηση του«Oruc Reis» θα πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
«Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στη σύνοδο των ηγετών, ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr