Ο 57χρονος Αχμέτ Μετέ, ο οποίος έδινε πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, απεβίωσε χθες το πρωί στο σπίτι του. Ηταν ένα από τα πιο πειθήνια «όργανα» του προξενείου, κρατούσε τα ηνία της ψευτομουφτείας για 15 χρόνια και είχε… καταδικαστεί δύο φορές από τη Δικαιοσύνη για τις δηλώσεις και τις ενέργειές του. Η κούρσα της διαδοχής του έχει από καιρό αρχίσει και πλέον μετατρέπεται σε σπριντ, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο νυν αντι-ψευτομουφτής Αχμέτ Χράλογλου, ο οποίος είναι 59 ετών και ήδη είχε χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης με το προξενείο.
Συλλυπητήριο μήνυμα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εύχομαι το έλεος του Θεού στον Αχμέτ Μετέ Χοτζεφέντι, τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης. Μεταφέρω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, στους οικείους του εκλιπόντος δασκάλου μας και σε όλα τα αδέρφια μου που ζουν στη “δυτική” Θράκη», έγραψε. Αμέσως μετά τηλεφώνησε στη χήρα του ψευτομουφτή, προκειμένου να της εκφράσει την οδύνη του.
Η πορεία του
Ο Αχμέτ Μετέ γεννήθηκε το 1965 στο χωριό Ωραίο της Ξάνθης. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή του στο Δημοτικό Σχολείο «Bekir Sami Dede» στην περιοχή Gaziosmanpasa της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία και αποφοίτησε από το Λύκειο Ιμάμ-Χατίπ στο Gaziosmanpasa. Αφού σπούδασε για ένα διάστημα στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου «Uludag», εγγράφηκε στη Σχολή Κηρυγμάτων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία, από όπου αποφοίτησε το 1991. Επιστρέφοντας στη Δυτική Θράκη μετά την ολοκλήρωση της ανώτατης εκπαίδευσής του στη Σαουδική Αραβία, εργάστηκε υπό τη στέγη της Μουφτείας Ξάνθης ως ιεροκήρυκας και δάσκαλος Κορανίου, ενώ το διάστημα μεταξύ 2000-2007 διετέλεσε καθήκοντα ιμάμη στο δικό του χωριό, το Ωραίο. Το 2007 (υποτίθεται πως) «εκλέχτηκε» μουφτής, μέσα από μία διάτρητη διαδικασία, όπου ο υποψήφιος στην ουσία επιβάλλεται και διορίζεται από το προξενείο.
Ανθελληνική δράση
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Είχε αναπτύξει ανθελληνική δράση και πάντα «χεράκι χεράκι» με το προξενείο προσπαθούσε να πείσει φορείς του εξωτερικού ότι η Ελλάδα καταπατά τα δικαιώματα της αυτοπροσδιοριζόμενης «τουρκικής» μειονότητας, κάνοντας πάντα λόγο για «δυτική Θράκη». Οι ενέργειέες του και οι δηλώσεις του τον έμπλεξαν σε μπελάδες, με αποτέλεσμα να συρθεί στα δικαστήρια δύο φορές. Το 2016, ο Μετέ παρεμπόδισε τον νόμιμο μουφτή, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, να τελέσει την κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό και έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα, προκειμένου να κάνει εκείνος τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ καταγγέλλεται ότι κατ’ εντολή του απομακρύνθηκε και η ελληνική σημαία που σκέπαζε τη σορό του άτυχου στρατιώτη. Για την υπόθεση καταδικάστηκε -τέσσερα χρόνια αργότερα- σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για «αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και προσπάθεια παρακώλυσης θρησκευτικής τελετής». Η απόφαση… ενόχλησε τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εμμέσως ταύτισε την Ελλάδα με «τα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου»!
Επίσης, το 2016, ο Αχμέτ Μετέ παρομοίασε τον τότε πρόεδρο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Μουσταφά Νταβούς, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη… Ραούφ Ντενκτάς! Κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» και πέρσι του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.
ΜΟΥΡΑΤ ΟΜΕΡΟΓΛΟΥ: Κατηγορεί την Ελλάδα ως φιλική στους Γκιουλενιστές
Ο λαλίστατος Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής, Μουράτ Ομέρογλου, παραχώρησε… συνέντευξη Τύπου σε τέσσερα φιλικά τουρκόφωνα ΜΜΕ της Θράκης, με αφορμή την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Φυσικά, επιτέθηκε κατά της Ελλάδας ισχυριζόμενος ότι είναι φιλική προς τους Γκιουλενιστές. «Η Ελλάδα έχει κάποια έλξη για τα μέλη της FETO. Μπορώ να πω ότι θα πρέπει να είναι φυσικό για όποιον μπορεί να δει αυτά τα δεδομένα με αντικειμενικό μάτι να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει αρκετά την Τουρκία στον αγώνα κατά του FETO», υποστήριξε.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε Κομοτηνή και Ξάνθη στη μνήμη του «μάρτυρα» (όπως τον αποκάλεσε) Μουσταφά Καμπάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε από πραξικοπηματίες. Είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κομοτηνή, αλλά όταν ήρθε το χαρτί της στράτευσής του επέλεξε να κηρυχθεί ανυπότακτος και έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Yeni Şafak», μέχρι τη μέρα της δολοφονίας του. Τιμάται σαν ήρωας στην Τουρκία, έχουν δώσει το όνομά του σε στάση του μετρό κοντά στα γραφεία της εφημερίδας, ενώ και ο Ερντογάν τον αναφέρει σχεδόν κάθε φορά που μιλάει για το πραξικόπημα.
Ειδήσεις σήμερα
Power Pass: Από σήμερα πληρώνει – Επιστροφή και για τα τιμολόγια Ιουνίου
F16 στην Τουρκία-ΗΠΑ: Πώς τα μπλόκαρε η Βουλή των Αντιπροσώπων