Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.
«Είναι αδύνατον να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Έχει τελειώσει. Πρέπει να συμμαζευτούν» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που γίνεται στη Μαδρίτη και στην οποία η απειλή του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία ρίχνει «βαριά» σκιά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμα ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στην Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.
Ερντογάν: O Μπάιντεν θέλει να με συναντήσει στην Μαδρίτη
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στην Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Έτοιμος να «σηκώσει το γάντι» ο Μητσοτάκης στις προκλήσεις της Τουρκίας
Απρόβλεπτος, ο Ερντογάν μεταβαίνει στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Από τις Βρυξέλλες και μετά από πολύωρες επαφές με υψηλόβαθμους νατοϊκούς, Σουηδούς και Φινλανδούς, ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, εμφανίζεται αρκετά θετικός και σχετικά αισιόδοξος για τα δύο σκανδιναβικά αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακαρ...και οι ενέργειες της ελληνικής Διπλωματίας
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε περιορισμένης έκτασης δήλωσή του, υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι «πρέπει να προχωρήσουν πολύ για να ικανοποιήσουν την Αγκυρα», ενώ κάνει μνεία απίστευτων απαιτήσεων ακόμα και συνταγματικών τροποποιήσεων σε Σουηδία και Φινλανδία.
Σε δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν φέρεται αποφασισμένος να θίξει τα διάφορα ζητήματα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι: «Αύριο πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας». Και πρόσθεσε: «Θα ξεκινήσουμε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση των ελλείψεων στο διάδρομο ασφαλείας που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε στα σύνορα με τη Συρία, μόλις ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες μας. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην ισπανική πρωτεύουσα κατάλληλα εφοδιασμένος με συντριπτικά στοιχεία και έγγραφα σχετικά με την ελληνικότητα των νησιών μας και με αρκετά νομικά «βέλη στη φαρέτρα του», για να αντικρούσει τα «επιχειρήματα» του εμπρηστικού Τούρκου προέδρου. Είναι δεδομένο ότι, αν προκληθεί, θα απαντήσει με καταιγίδα στοιχείων, ντοκουμέντων και επιχειρημάτων, ενώ έχει μαζί του φακέλους των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Σχετικά με τα δύο σκανδιναβικά αιτήματα, η Αθήνα υποστηρίζει την αποδοχή και ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Επανήλθε για άλλη μία φορά στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022», λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης στους φίλους μας και φόβου στους εχθρούς μας, ενώ κλείνοντας άφησε «αιχμές» για Σκανδιναβούς και Ελλάδα ισχυριζόμενος ότι «θα αποκαλύψουμε κατά πρόσωπο, με ντοκουμέντα, την υποκρισία των συνομιλητών μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Την ακραία συγκρουσιακή ρητορική εν όψει Μαδρίτης ενισχύουν τα τουρκικά ΜΜΕ, που επιμένουν ότι στην ατζέντα του Ερντογάν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις της Aγκυρας απέναντι στην Αθήνα σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου («Μιλιέτ», «Σαμπάχ», «Ακσάμ», «Γενί Σαφάκ»).
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν 30 κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας με επικεφαλής αρχηγούς κυβερνήσεων (ως και άλλα κράτη από όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ), ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να επιδιώκει να συζητήσει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το διάδρομο σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το ζήτημα των νησιών με την Ελλάδα, την επιχείρηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Συρία (ειδικά στη Μανμπίτζ) ως και το πού βαίνει η παγκόσμια οικονομία.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Έτοιμος να «σηκώσει το γάντι» ο Μητσοτάκης στις προκλήσεις της Τουρκίας
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 46 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ρυμουλκούμενο φορτηγό
Δολοφονία στη Ραφήνα: Τον σκότωσαν για ένα σκούντημα στον ώμο