Συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης δεν είχε προσδιοριστεί μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, σε σχέση με το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν και στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ότι θα αφορά μόνο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες προκύπτει, εξάλλου, ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν αφορά στην περίοδο μετά την έναρξη των συζητήσεων και ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί.
Μέχρι τότε δεν είχε κλειστεί, εξάλλου, και οποιαδήποτε συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενδεχόμενο που έχει έρθει στο προσκήνιο με αφορμή και την επικείμενη παρουσία των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου σε φόρουμ στην Μπρατισλάβα, στις 8 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, την Τρίτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., καθώς έχει γίνει σαφές το πλαίσιο συνεπειών σε περίπτωση επανάληψης προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία, με ενεργοποίηση συγκεκριμένων άρθρων των συνθηκών της Ε.Ε. που αφορούν σε κυρώσεις και με χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., η οποία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020.
Σημαντικό θεωρείται σε κάθε περίπτωση και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μίας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα και δεν αποτέλεσε τμήμα μίας υπό συζήτηση ατζέντας.
Μήνυμα προς όλους για συλλογικότητα
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας προκαλεί πολλές συζητήσεις η αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τη συλλογική κυβερνητική ευθύνη για τα πεπραγμένα, αλλά και για τις όποιες αστοχίες της κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε με αφορμή φαινόμενα απουσίας ενιαίας κυβερνητικής γραμμής που έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με το βλέμμα στα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με το νέο κύμα πανδημίας, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, το μεταναστευτικό.
Αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει έναν εύκολο χειμώνα μπροστά της, το Μέγαρο Μαξίμου επιδίωξε να στείλει μήνυμα προς όλους για συλλογικότητα σε ό,τι αφορά την κυβερνητική λειτουργία, αλλά και για να μη χαλαρώνουν και να μην επαναπαύονται.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θεώρησε αναγκαίο να απευθύνει προειδοποιήσεις προς υπουργούς τροφοδοτεί εκ των πραγμάτων συζητήσεις για το ενδεχόμενο επόμενο βήμα να αποτελέσει -σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ίδιος- η διενέργεια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου ότι το περασμένο καλοκαίρι επέλεξε να πραγματοποιήσει μόνο λειτουργικές βελτιώσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν ανοίγουν μέχρι τώρα τέτοια συζήτηση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr