Η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια μιας επίσημης τουριστικής καμπάνιας για την Τουρκία για πρώτη φορά το 2021, ενώ υποτίθεται πως μιλά για τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στο άρθρο της Guardian, βλέπει πίσω από τον όρο τον σφετερισμό του πολιτισμού της. Στην Αθήνα προκαλούν «οργή» και «αμηχανία» οι προσπάθειες της Άγκυρας να προσελκύσει τουρίστες μέσω μιας καμπάνιας με τον συγκεκριμένο τίτλο και φόντο ιστορικές ελληνικές τοποθεσίες, υπό τους ήχους του μπουζουκιού.
Η Τουρκία, θεωρώντας ότι το «Αιγαίο» σαν λέξη δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με την Ελλάδα, κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο ένα αίτημα στο γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ για το εμπορικό σήμα «TurkAegean». Η έγκριση του αιτήματος, που γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ξάφνιασε τους Έλληνες πολιτικούς.
«Κάποιοι… πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τον σφετερισμό του πολιτισμού τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι πέρασαν στην επίθεση, αναφέρει η Guardian.
«Προφανώς η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε επίσης να αναθεωρηθεί η απόφαση. Σε μια σύντομη επιστολή προς τον Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, ο Σχοινάς επέπληξε το όργανο της ΕΕ επειδή δεν δημοσιοποίησε σωστά το αίτημα της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τον όρο στην τουριστική της εκστρατεία.
Στο μεταξύ, η καμπάνια «Turkagean» συνεχίζεται κανονικά και φέτος, με το…Τουρκαιγαίο να αποκαλείται στα αντίστοιχα βίντεο «η ακτή της ευτυχίας».
«Το Τουρκαιγαίο είναι μια από τις πιο εκλεκτές περιοχές που έχει να προσφέρει η Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, στους «Financial Times», αναφερόμενος σε μια περιοχή με ερείπια που περιλαμβάνει την αρχαία Τροία και το λιμάνι της Εφέσου, μία περιοχή που κάποτε θεωρούνταν από τους Έλληνες ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο στην Μεσόγειο.
«Μπορεί να υπερηφανεύεται για ακτές με καταγάλανα νερά, πολυάριθμες ιστορικές τοποθεσίες που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και ειδυλλιακές παραλίες για να απολαύσετε τον ήλιο που ακτινοβολεί», είπε ο Ερσόι.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Οι υποστηρικτές της προσέγγισης επισημαίνουν ότι το σλόγκαν «TurkAegean» καθιστά σαφές το εξής: ότι, από την εντυπωσιακή ακτογραμμή μέχρι τη μουσική και το φαγητό, οι δύο χώρες έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα ήθελαν να πιστέψουν, λέει το δημοσίευμα της Guardian.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αυτό προκύπτει σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία έχουν αυξηθεί εκ νέου οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Κύπρο, με την εξεύρεση λύσεων μέσω της διπλωματικής οδού να μοιάζει ολοένα και λιγότερο πιθανή.
Μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έως ότου ο τελευταίος «συμμαζευτεί».
Τον Μάιο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις σχέσεις με τον Μητσοτάκη, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην πουλήσει μαχητικά F-16 στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ελλάδα ότι στρατικοποιεί σκοπίμως τα νησιά της που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αμφισβητήσει το καθεστώς των νησιών, εάν η Ελλάδα δεν αποσύρει τα στρατεύματα.
Η Ελλάδα αντιτείνει ότι έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις επαναλαμβανόμενες αεροπορικές εισβολές από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τη μακροχρόνια απειλή πολέμου της Άγκυρας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων.
Ο Ερντογάν έχει αναφερθεί πολλάκις στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-22, ο οποίος κατέληξε σε στρατιωτική ήττα για την Αθήνα, λέγοντας ότι, 100 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να οδηγείται προς έναν αγώνα για τον οποίο θα «μετανιώσει ξανά».
Από πλευράς τους, Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία της Άγκυρας υπό το σλόγκαν «Turkaegean» πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος, ενόψει των εκλογών του 2023 και ότι δεν είναι απλώς μια «αθώα» τουριστική καμπάνια.
«Δεν είναι απλώς μια αθώα διαφήμιση, αλλά ένα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να αμφισβητηθεί τελικά η κυριαρχία μας στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και τα δικαιώματά μας στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Αν απλώς έλεγαν ότι έχουν ακτογραμμή στο Αιγαίο, αυτό, φυσικά, είναι γεωγραφικά σωστό. Αλλά ο όρος υπονοεί, ως απόρροια της προπαγάνδας τους, ότι όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου είναι τουρκικό και αυτό είναι σαφώς λάθος», πρόσθεσε.
Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική εκλογών από τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εντάσεις να εξελιχθούν σε στρατιωτική σύγκρουση, είτε εσκεμμένα είτε τυχαία, αναφέρει η «Guardian».
«Υπήρξε μια πολύ επιθετική, σχεδόν αποκαλυπτική αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολέγιο. «Είναι σαν η Τουρκία να προετοιμάζει την διεθνή κοινότητα για ό,τι μπορεί να την περιμένει».
Ειδήσεις σήμερα
Ντίνα Κώνστα: Αυλαία για μια μεγάλη κυρία της υποκριτικής
Αναδρομικά: Τα 4 σενάρια για τις συντάξεις μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ [πίνακες]
Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία – Στη μάχη και τα εναέρια μέσα
Θέμης Αδαμαντίδης: Δικάζεται σήμερα για τον ξυλοδαρμό της Βαρβάρας Κίρκη