Στην πολύ πρόσφατη Σύνοδο των 30 υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υπήρξε έντονη παρότρυνση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να περάσει το συντομότερο δυνατό η επικύρωση των δυο πρωτοκόλλων ένταξης για τα σκανδιναβικά κράτη, τα οποία συμμετείχαν ήδη ως πλήρη κράτη-μέλη στο Βουκουρέστι με την ενεργό παρουσία τους στο τραπέζι. Παρόμοια αναφορά έκανε ο Αντονι Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου στη Σύνοδο G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας προ ημερών.
Πιέσεις
Επίσης, στο Βουκουρέστι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, ο Βρετανός υπ. Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι καθώς και οι υπ. Εξωτερικών της Ολλανδίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας έθιξαν το θέμα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ σε αυτή τη συνάντηση η παρουσία του (βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα) ήταν αρκετά νωχελική. Οπως είναι γνωστό, πέραν της περαιτέρω ενίσχυσης σε ανθρωπιστικό και στρατιωτικό υλικό της Ουκρανίας, υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων με εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία και η Γεωργία, καθώς και, για πρώτη φορά τόσο εκτενώς, η εξέταση του παράγοντα Κίνα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Παρόμοιες «συστάσεις» για επιτάχυνση των διαδικασιών αποδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έγιναν και στον Ούγγρο υπ. Εξωτερικών, που υποσχέθηκε ότι το θέμα θα τελειώσει μέσα στις επόμενες 6-7 εβδομάδες στο κοινοβούλιο. Είναι αληθές πως αρκετοί υψηλόβαθμοι νατοϊκοί παράγοντες έχουν εκνευριστεί αρκετά ειδικά με τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι, αν και χωρίς να την υπολογίζουν, έχουν προχωρήσει στην ένταξη διπλωματών και στρατιωτικών σε διάφορες δομές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων στρατηγείων και όχι μόνο. Επίσης και οι δυο χώρες στέλνουν ιδιαίτερα υπολογίσιμη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη το Κίεβο εξαιτίας των μαζικών ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων από αεροσκάφη και drones.
Τουρκία και Βόρεια Συρία
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, με πιεστική διπλωματία οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί από τη μία πλευρά (δυναμικά) και οι Ρώσοι σε πιο χαλαρό τέμπο απέτρεψαν (προς στιγμήν) την επιθετική τουρκική ετοιμότητα και σχετικές προετοιμασίες μονάδων της 2ης Στρατιάς για 4η εισβολή στο έδαφος της χαοτικής βόρειας Συρίας. Οι Ρώσοι πρότειναν ότι θα μπορούσαν να πιέσουν τους Κούρδους και τους Σύρους στρατιωτικούς να έρθουν πίσω σε μία νέα μεθοριακή ζώνη στα 30 χλμ. από την ισχύουσα οριογραμμή, κάτι που δεν φαίνεται να υιοθετείται, αλλά οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να λάβει χώρα εισβολή, αν και κατανοούν την… ευαισθησία των Τούρκων περί τρομοκρατικών απειλών για τις μεθοριακές πόλεις τους. Ομως, δεν θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή της Αγκυρας γιατί διεξάγονται επιχειρήσεις κατά πυρήνων του ISIS στο πλαίσιο της διασυμμαχικής INHERENT RESOLVE, στην οποία ο ρόλος των κουρδικών πολιτοφυλακών SDF είναι σημαντικός για την περιοχή σε υποστήριξη των αντικειμενικών σκοπών της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί ενίσχυσαν μέσω Ιράκ τις δυνάμεις τους σε αρκετές φρουρές στη βόρεια Συρία.
Συμπερασματικά, η γνωστή ύπουλη τακτική των Τούρκων συνεχίζεται, ενώ εισερχόμαστε στο τελευταίο εξάμηνο προ των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη Τουρκία ενώ το θέμα της Λιβύης θα είναι το επικυρίαρχο μέσα στο 2023.