Από το πρωί γίνονταν κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποφόρτιση της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Νωρίτερα ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στη νέα πρόκληση της Τουρκίας στα ανοικτά της Κάσου. «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Επίσης ο πρώην υπουργός Αμυνας και νυν Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι αυτό είναι μια πρακτική της Τουρκίας του τύπου μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Εχουμε κάποιες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ενέργειες που ανεβάζουν λίγο την ένταση. Πολλά βγαίνουν στο πεδίο, πολλά αποδεικνύονται στο πεδίο. Οσον αφορά στο 2020, είχαν αναπτυχθεί δύο στόλοι στο Νότιο Αιγαίο. Δεν είναι το ίδιο τώρα. Μην τα συγκρίνουμε αυτά τα δύο πράγματα, γιατί νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση οι δύο -να το πω έτσι- “κινητοποιήσεις”. Το 2020 είχαμε γύρω στα 70 πλοία στα νερά νοτιοανατολικά της Ρόδου. Δεν είναι το ίδιο τώρα. Προφανώς έστειλε η Τουρκία κάποια πολεμικά πλοία γύρω από τη νήσο Κάσο. Προφανώς οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν με δικά τους μέσα αυτή την κινητοποίηση, αλλά να μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».
Ελληνοτουρκικά: Το χρονικό της έντασης
Θυμίζουμε ότι ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα καθώς μετά τη NAVTEX, έστειλε πολεμικά πλοία μεταξύ Κάσου και Καρπάθου για να παρακολουθούν το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.
Η Τουρκία, αντιδρώντας, έστειλε στην περιοχή 5 μονάδες του Πολεμικού της Ναυτικού, οι οποίες ζήτησαν από το πλοίο να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του, καθώς πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, ενώ δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης του πλοίου, που συνεχίζει τις έρευνες. Είναι ενδεικτικό, πάντως, των τουρκικών προθέσεων ότι το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί τις έρευνές του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός ενός σημείου, το οποίο βρίσκεται περίπου μισό μίλι εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, και μάλιστα εντός των δυνητικών 12 ν. μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Τα τελευταία 24ωρα αναπτύχθηκαν στην περιοχή οι τουρκικές φρεγάτες Gökova και Göksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και αναπτύχθηκαν στην περιοχή δύο ακόμα τουρκικές μονάδες επιφανείας.
Σημειώνεται ότι η ελληνική NAVTEX έχει ισχύ μέχρι αύριο.
ZCZC QA38 221910 UTC IOYL 24 STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24
ZCZC QA38
221910 UTC IOYL 24
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24
KARPATHIO PELAGOS
EREVNITIKES ERGASIES GIA EGKATASTASI
YPOVRYCHIOY KALODIOY
APO TO PLOIO ‘IEVOLI RELUME’
APO 23 MECHRI 24 IOYL 24
STI GRAMMI POY ENONEI TA SIMEIA:
35-18.17B 026-58.57A
35-18.12B 026-59.16A
35-19.90B 027-11.84A
35-19.80B 027-13.94A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1NM
AKYROSI MINYMATOS TIN 242100 UTC IOYL 24
NNNN.