Η πείσμων επιμονή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπορεί να εμπόδισαν της έκδοση κειμένου συμπερασμάτων για τη νέα πολιτική της Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό, ωστόσο οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και ενισχύουν την Ελλάδα (μαζί με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών) και οικονομικά και γεωπολιτικά.
Η νέα ιδέα εκτός από την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης είναι να χτυπηθούν σκληρά τα κυκλώματα των διακινητών. Πρακτικά αυτό σημαίνει να φεύγουν λιγότερα σαπιοκάραβα από αφρικανικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι θα κινδυνεύουν λιγότερες ανθρώπινες ζωές να χαθούν στον βυθό της Μεσογείου.
Για να γίνει αυτό, θα διατεθούν μεγάλα κονδύλια (ίσως και πάνω από 10 δισ. ευρώ) σε χώρες όπως η Λιβύη, η Τυνησία, η Αίγυπτος κ.λπ., αλλά και η Τουρκία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι μετανάστες να μη χρειάζεται να φύγουν απ’ αυτές τις χώρες. Αυτή η πολιτική προϋποθέτει καλύτερη συνεργασία κυρίως μεταξύ των χωρών πρώτης υποδοχής και των χωρών από όπου διακινούνται οι μεγαλύτερες ροές μεταναστών.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία που υπάρχουν, έχουν μειωθεί ήδη τα σαπιοκάραβα που βγαίνουν στη θάλασσα, αλλά και το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών αρχών. Αυτό θεωρείται ένα καλό σκαλοπάτι για την πρώτη συνάντηση των νεοεκλεγέντων Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν, δεδομένου, ότι η Τουρκία έχει μειώσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η Ελλάδα στηρίζει τη βούληση της Τουρκίας, να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε.
Βεβαίως οι μεγάλες διαφορές και οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν. Ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξί, πως μπορεί να διαμορφωθεί ένα μονοπάτι που οδηγεί σε πιο «ήρεμα νερά». Ούτως ώστε σε βάθος χρόνου να εξαντληθεί με άλλο ύφος και ρητορική, κάθε προσπάθεια για προσφυγή στη Χάγη, μόνο για το «ένα θέμα» που υπάρχει. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αίσιο τέλος π.χ. ενός συνυποσχετικού για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ισως οι αγεφύρωτες διαφορές στην ατζέντα που βάζει η Τουρκία να γίνουν ακόμα πιο μεγάλες.
Υπάρχουν κάποιες χαραμάδες τις οποίες δημιουργούν και οι ανάγκες της Τουρκίας, μετά τη δύσκολη επανεκλογή του Τ. Ερντογάν. Η οικονομική κατάσταση στη γείτονα χώρα παραμένει δραματική και θα χρειαστεί πολύ χρόνο και χρήμα για να αντιμετωπιστεί. Η Τουρκία, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, πολύ δύσκολα θα αποφύγει τη στροφή στη Δύση. Πόσω μάλλον που ο Β. Πούτιν πάει από το κακό στο χειρότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και Ε.Ε. συνεχίζουν να πιέζουν την Αγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα νεότερα κείμενα που εκδίδονται τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν ρητές αναφορές και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ανάγκη επίλυσης επίλυση του Κυπριακού. Ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συνοδεύεται από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και τον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδια.
Ειδήσεις σήμερα