Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι προτίθεται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις πέραν των συνόρων της Τουρκίας, χωρίς να δώσει επιπρόσθετες διευκρινίσεις (πληροφορίες του υπογράφοντα κάνουν λόγο για περιοχές του Λιβάνου, της Λιβύης, αλλά και στο Κέρας της Αφρικής λόγω Σομαλίας), ενώ το νέο γεωτρύπανο πιθανότατα είναι νοτιοκορεατικής προέλευσης.
Οι ανακοινώσεις του έγιναν χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP.
«Μεγάλος στόλος»
Χαρακτηριστικά είπε ότι «με τον μεγάλο στόλο γεωτρύπανων που διαθέτουμε, η χώρα μας έφτασε στο επίπεδο να μπορεί να πραγματοποιεί δραστηριότητες πλέον και πέραν των συνόρων της», εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα αλλά και ευρύτερες ανησυχίες για αναθέρμανση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Εκανε λόγο για εντελώς νέο γεωτρύπανο, που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, ότι είναι έβδομης γενιάς και σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο πέντε, ένα εκ των οπαίων θα είναι τουρκικό. Οπως ανέφερε, το μέγεθός του θα είναι μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων και το τρυπάνι θα φτάνει σε βάθος 3.665 μέτρων, όχι πολύ βαθιά βέβαια σε σχέση με τα άλλα που μέχρι τώρα έχει στη διάθεσή του (Γιαβούζ, Φατίχ).
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Δεν παράλειψε να υποστηρίξει αλαζονικά ότι «γνωρίζουμε ποιος εξοργίζεται όταν στρεφόμαστε σε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, στη βόρεια Αφρική και το Αιγαίο», ενώ έστρεψε τα πυρά του προς το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που επικρίνει ως «άσκοπες» τις εξωτερικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Τέλος, ευχήθηκε να είναι καλορίζικο και να φέρει ευημερία στη χώρα του και το λαό του με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, ενώ άφησε αιχμές για όσους «εκνευρίζονται», όπως τόνισε, από την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Με χάρτη
Ο πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν και ηγέτης του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί επισκέφθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο και του δώρισε ένα χάρτη των εδαφών τού άλλοτε «τουρκικού κόσμου» και στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Θράκη και η Κύπρος. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τα διάφορα πολιτικά θέματα, ως και τη συνέχιση της συνεργασίας τους.
Πριν από τη συνάντηση, Ερντογάν και Μπαχτσελί πόζαραν μπροστά στο φακό, κρατώντας προκλητικά το χάρτη των άλλοτε «τουρκικών χωρών», μέσα στον οποίον συμπεριλαμβάνονται τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Κιργισία, Ουζμπεκιστάν κ.ά.), αλλά και περιοχές όπου ζουν μουσουλμάνοι που η Τουρκία θεωρεί ως «ομογενείς», όπως στη Ρωσία (βόρειος Καύκασος) και στα νότια Βαλκάνια (Κόσοβο-Βοσνία Ερζεγοβίνη κ.λπ.).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr