Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών Τανζού Μπιλκίτς απειλείται ευθέως η Κύπρος με επέμβαση της Αγκυρας σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεωτρητικές κινήσεις στην ΑΟΖ της, ενώ στην ίδια ανακοίνωση κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία «για προκλητικές ενέργειες που αποτελούν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο!».
Ειδικότερα η ανακοίνωση -που χρονικά λαμβάνει χώρα τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διήμερη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ- αναφέρει τα εξής:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κύπρος) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Στο μεταξύ χθες είχαμε ακόμα ένα μπαράζ αναβαθμισμένων απειλών από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί χρήσης «σκληρών μέτρων» σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στην ειδική διάσκεψη που διοργανώνει το TRT World, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Αγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».
Λεονταρισμοί
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί τη σκληρή δύναμη (στρατιωτική) όταν «έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα και επιλογές, και πλέον μέσω σκληρών μέτρων στοχεύουμε να συγκλίνουν τα πράγματα σε διπλωματία και διάλογο». Επικεντρώθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, και επανέλαβε τη γνωστή πρόταση Ερντογάν για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών.
Στο μεταξύ στα πλαίσια του γνωστού δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας/Mavi Vatan η Τουρκία προχωρά μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες στη διεξαγωγή δύο πολυεθνικών ασκήσεων στο βόρειο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα από την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου θα αρχίσει η διεξαγωγή της άσκησης ναρκοπολέμου «Νουσρέτ 2021» με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από το Κατάρ, το Πακιστάν, τη Λιβύη, το Μπαγκλαντές, το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως τη Ρουμανία, το Βέλγιο, καθώς και την Ουκρανία. Στη δεύτερη άσκηση με την επωνυμία «Ανατολική Μεσόγειος 2021» προς το παρόν θα συμμετέχουν Ειδικές Δυνάμεις της Τουρκίας, του Πακιστάν του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ.
Ανησυχία
Στο μεταξύ εύλογη ανησυχία παρατηρείται στην Κύπρο από τις νέες προκλητικές ενέργειες του Τουρκικού κατοχικού στρατού σε πλήρη συνεργασία με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα Βαρώσια ως και στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα.
Ειδικότερα οι προκλήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έχουν ευρύτερες προεκτάσεις και επιπτώσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού με τη διάνοιξη μέρους της συνοικίας της Αγίας Ζώνης θα προσκληθούν να επιστρέψουν – υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση όμως και συνεπώς κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑ/ΟΗΕ 550 και 789 – οι νόμιμοι κάτοικοι της συνοικίας αυτής, που είχαν εκεί ιδιοκτησιακά και άλλα συμφέροντα, και αποχώρησαν λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων του Αττίλα 2 τον Αύγουστο του 1974.
Εκτιμάται ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει και θα καλέσει σύντομα τους άλλοτε Ελληνοκύπριους κατοίκους να υποβάλουν αίτηση στην αναγνωρισμένη πλέον από το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ως ένδικο μέσο (της Τουρκίας) Επιτροπή Αποζημιώσεων των Τουρκοκυπρίων. Συνεπώς ή κάποιοι θα επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες ή θα αποζημιωθούν και θα απωλέσουν /παραιτηθούν πλέον τους τίτλους ιδιοκτησίας. Πληροφορίες φέρουν να υπάρχουν γύρω στις 400 τέτοιες περιπτώσεις και αυτή η εξέλιξη προκαλεί σοβαρούς «πονοκεφάλους» και βαθιά διλήμματα στις συγκεκριμένες ελληνοκυπριακές οικογένειες αλλά και στην κυβέρνηση.
Ναυτική βάση
Επιπλέον ο τουρκοκυπριακός τύπος αλλά και τουρκικές εφημερίδες στην Αττάλεια καθημερινά δημοσιεύουν πληροφορίες ότι πέρα από τη στρατιωτική βάση για πολεμικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη/ drones στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου και την υπό σχεδίαση ναυτική βάση στο Μπογάζι στο κέντρο του κόλπου της Αμμοχώστου (που πολλές φορές έχουμε αναφέρει) έχει ληφθεί απόφαση για τρίτη ναυτική βάση στο Ακρωτήρι της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, στην Καρπασία, την οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα ανώτατοι επιτελείς του τουρκικού ναυτικού από το αρχηγείο των ναυτικών δυνάμεων στην Αγκυρα, καθώς και από τον ναύσταθμο του Ακσάζ (έναντι Δωδεκανήσων).
Τουρκικές ιστοσελίδες επισημαίνουν ότι από τη συγκεκριμένη βάση θα αποστέλλονται πιο γρήγορα τα πολεμικά πλοία για τη συνοδεία των ερευνητικών και γεωτρητικών/πλοίων, ενώ παράλληλα θα είναι πιο προσιτή και άμεση η συνδρομή σε θέματα εφοδιασμού και συντήρησης.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δίκη για το βιτριόλι-Εισαγγελέας: Να κηρυχθεί ένοχη η Κακαράντζουλα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
- Κορονοϊός: Αυξάνονται διασπορά και νοσηλείες – Η νέα εκστρατεία πειθούς για ανεμβολίαστους
- Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]
- ΚΙΝΑΛ: Και τώρα οι… εφτά μας – Τι φέρνει η υποψηφιότητα Παπανδρέουεα
- Τσίπρας: Προσυνεδριακές διαδικασίες και καμπάνιες για να «σκεπάσει» το ΚΙΝ.ΑΛ.
- Επίθεση σε καφετέρια στου Ζωγράφου – Ένας φοιτητής τραυματίστηκε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr