Επισημαίνουν επίσης πως υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων. Από την πλευρά του, όπως σημειώνουν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.
Επισήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς και μάλιστα εγκρίθηκε ένας κατάλογο για το θέμα αυτό.
Αναφέρουν ακόμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι παράνομο και ανυπόστατο. Τόνισε, όπως επισημαίνουν περαιτέρω, το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη. Αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.
Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπως κάνουν γνωστό. Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται.
Υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας. Συνεχάρη τέλος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιτυχία της Anadolu Efes στην Ευρωλίγκα.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Τι λένε στην Τουρκία
Θετικά αποτιμά η Άγκυρα την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, το μήνυμα του Ερντογάν που μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών στην ελληνική πλευρά είναι ότι πρέπει να δοθεί βάση στη θετική ατζέντα των γεγονότων και ότι πρέπει να γίνει η συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι υπάρχουν μεν διαφορές, αλλά μπορούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν, όπως είχε γίνει στη Νέα Υόρκη, και να κάνουν ένα «restart» των σχέσεων.
Τι δήλωσαν μετά τη συνάντηση
«Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος».
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid.
Τσαβούσογλου: Θέλουμε συζητήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Με θερμά λόγια απευθύνθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια, στις κοινές δηλώσεις που είχαν μετά τις συνομιλίες τους στην Αθήνα.
«Αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια» ξεκίνησε ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας αρχικά τη νίκη της Anadolu Εφές στο μπάσκετ, για την οποία τον είχε συγχαρεί πριν και ο Έλληνας υπουργός.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι πάλι στην Ελλάδα, ευχαριστώ τον φίλο μου Νίκο για τη θερμή υποδοχή» τόνισε ο Τσαβούσογλου. «Στις συνομιλίες και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή θέματα. Στην Άγκυρα στη συνάντηση που είχαμε, είχαμε αποφασίσει να επιταχύνουμε διμερείς διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά και εμπορικά, έγινε υψηλού επιπέδου συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στην Καβάλα με 25 συμφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε αυτά τα θέματα για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία».
«Θέλω να πω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια θετική πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας» υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε και εκείνος στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, εμείς έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία ή η Σερβία, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά τόσο τον τουρισμό και άλλα θέματα, σημείωσε.
«Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία μας, είχε γίνει ο 62ος γύρος συμβουλευτικών επαφών στην Αθήνα και θα καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση» πρόσθεσε.
Επανέλαβε, όπως είχε πει νωρίτερα και ο Νίκος Δένδιας, πως προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, «είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε πως η βάση της πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα».
«Ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία» κατέληξε, κλείνοντας την ομιλία του ευχαριστώντας εκ νέου τον Έλληνα υπουργό.
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σε καλό κλίμα η συνάντηση με Μητσοτάκη – Αμοιβαία βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας
- «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου
- Τραγωδία στο Τενεσί: Νεκρός ο τηλεοπτικός Ταρζάν Τζο Λάρα – Πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα
- Μύκονος: Καμπανάκι για τις εικόνες συνωστισμού
- Καιρός: Βγάλτε τις ομπρέλες, ανοίγουν οι ουρανοί – Εκκίνηση της εβδομάδας με βροχές και μποφόρ
- Ανοίγουν σήμερα τα γυμναστήρια – Self test, χρήση διπλής μάσκας και αυστηρό πρωτόκολλο υγείας, όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter