Θέλει να πάρει τη ρεβάνς από τον Νίκο Δένδια για το στραπάτσο της Αγκυρας, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ προκλητικός για να μη δυναμιτίσει το διάλογο. Από την άλλη, θέλει να ικανοποιήσει τον ακραίο συνέταιρο της κυβέρνησης Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και ταυτόχρονα δεν πρέπει να δυσαρεστήσει τη Δύση. Ενας πραγματικός γρίφος…
Η κατάρτιση του προγράμματός του ήταν δύσκολη και τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα και το Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Στο τραπέζι είχαν κατατεθεί προτάσεις για επισκέψεις σε μειονοτικούς Συλλόγους της Ροδόπης και της Ξάνθης, αλλά και σε Πομακοχώρια, ώστε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την περίφημη και ξεκάθαρη δήλωσή του περί «Ελληνόπουλων». Τελικά, φέρεται να επικράτησαν οι πιο μετριοπαθείς «φωνές» και η λογική, και έτσι εξαιρέθηκαν τα Πομακοχώρια. Σε αυτό ενδεχομένως να βοήθησαν και οι σκληρές ανακοινώσεις των Πομάκων της Θράκης, οι οποίοι τον είχαν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο». Πάντως, μία επίσκεψή του στα Πομακοχώρια θα έβαζε σε άλλο πλαίσιο το επίσημο κομμάτι της παρουσίας του στην Ελλάδα και θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να αντιδράσει σκληρά και άμεσα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την πολυπληθή συνοδεία του θα προσγειωθεί αύριο στις 11:00 στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, «Δημόκριτος». Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε άφιξη στο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας. Συνοδευόμενος από ΜΜΕ και συνεργάτες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα φτάσει στις 12:15 στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου θα δει τους διπλωμάτες και τους ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής, το οποίο για πολλά χρόνια έφερε το όνομα του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ. Είναι το πρώτο Λύκειο στο οποίο η διδασκαλία γίνεται και στις δύο γλώσσες και εγκαινιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1952 από τον Τζελάλ Μπαγιάρ, παρουσία του ελληνικού βασιλικού ζεύγους. Οι συμβολισμοί είναι πολλοί, καθώς το σχολείο είχε επισκεφτεί και ο Ταγίπ Ερντογάν το 2017. Επομένως, εκεί αναμένεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «λύσει τη σιωπή» του και να μιλήσει για τη μειονότητα -«τουρκική», όπως εξακολουθεί να τη χαρακτηρίζει η Αγκυρα- και την εκπαίδευσή της. Αν κρίνει κανείς από τον τρόπο που ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν διαχειρίστηκε τα ελληνικά ΜΜΕ πριν από τρεις εβδομάδες όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή, εκτιμάται ότι οι δηλώσεις θα γίνουν μόνο προς τα τουρκικά ΜΜΕ. Μετά την επίσκεψη στο σχολείο, θα γευματίσει με τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στον τάφο του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Αγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας και μάλιστα γυρίζει ταινία για τη ζωή του. Στις 17:00 ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει από την Κομοτηνή με προορισμό την Αλεξανδρούπολη, καθώς στις 18:00 το αεροπλάνο του θα απογειωθεί με προορισμό την Αθήνα για το… επίσημο κομμάτι της επίσκεψης.
Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των Πομάκων, καθώς η Αγκυρα προσπαθεί απροκάλυπτα να τους εργαλειοποιήσει. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων τον χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο» και ζήτησε τη συγγνώμη της Τουρκίας για όσα έκανε στη φυλή τους. Από την πλευρά του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης τον διαβεβαίωσε πως «τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει» και του εγγυήθηκε ότι οι Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουν όλες τις ελευθερίες της πατρίδας!
Συμφωνία για ψηφιακή αποτύπωση των συνόρων
Την ώρα που καταρτιζόταν το πρόγραμμα επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, ολοκληρώνονταν οι εργασίες της διήμερης συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων τεχνοκρατών για τα σύνορα. Πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αδριανούπολης και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν το στέλεχος του ΥΠΕΞ Αθανάσιος Λεούσης, ενώ συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της ψηφιακής επικαιροποίησης της οριογραμμής των δύο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αλλάζουν και παραμένει η χάραξη που έγινε το 1926. Απλά, επειδή είναι αποτυπωμένα στο χαρτί και λόγω κάποιων αμφισβητήσεων, αποφασίστηκε να αποτυπωθούν και ψηφιακά. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η ηλεκτρονική μέθοδος η οποία θα εφαρμοστεί στην ψηφιακή αποτύπωση, προκειμένου να είναι κοινής αποδοχής, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή αμφιβολία ότι κάποια από τις δύο χώρες θα χάσει ή θα κερδίσει έδαφος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter