Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο Ακάρ, προφανώς παραποιώντας την Ιστορία, χαρακτήρισε τις διαχρονικές ενέργειες του συνόλου των Ελλήνων ηγετών ως «απαράδεκτες». Χαρακτηριστικά, μιλώντας αποκλειστικά σε στελέχη του στρατού και συνεορτάζοντας το Μπαϊράμι, είπε ότι οι δυτικοί γείτονές μας «θα πρέπει να σταματήσουν την απειλητική και προκλητική γλώσσα, καθώς και τις ανυπόστατες ως και εσφαλμένες αναφορές τους σε ιστορικά γεγονότα!».
Σε εμπρηστικό τόνο υποστήριξε ότι «όσοι κάνουν λόγο για επεκτατική Τουρκία, ας κοιτάξουν το χάρτη μεταξύ 1821 και 2020 και θα διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια ποιος είναι γεωπολιτικά επεκτατικός».
Περί Διεθνούς Δικαίου
Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ότι «η στάση της Ελλάδας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, το Διεθνές Δίκαιο και την πρακτική, και η συμπεριφορά της είναι απειλητική!!!». Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι αναμένει από τους Ελληνες γείτονες «να απαλλαγούν από την προκλητική ρητορική που κλιμακώνει τις εντάσεις!!». Δεν παρέλειψε για πολλοστή φορά να τονίσει ότι η Αγκυρα θα κάνει ό,τι «απαιτείται για την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των αδελφών μας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο».
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας περιέγραψε τις ενέργειες των Ελλήνων ηγετών ως εντελώς «απαράδεκτες» και σχολίασε ότι, παρά τη συμπεριφορά της Αθήνας, η Αγκυρα άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του πολιτικού διαλόγου, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για τον επόμενο γύρο των διπλωματικών-πολιτικών συνομιλιών, καθώς και των επαφών των στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Για Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακάρ εμφατικά τόνισε ότι η Αγκυρα στέκεται «δίπλα στους Κύπριους αδελφούς» και ότι «με όλα τα μέσα θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε». Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της διχοτόμησης της νήσου και της σύστασης δύο ανεξάρτητων κρατών, ενώ ανέφερε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους στην Κύπρο.
Αγκυρα – Κάιρο
Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι διαχρονικές και στηρίζονται σε δεδομένες αξίες. Επανέλαβε ότι η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο της Λιβύης, ενώ δεν απέκλεισε προσεχώς κάποιες τριμερείς επαφές Αγκυρας-Τρίπολης- Καΐρου.
Σχετικά με τους S-400, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη η προμήθειά τους. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το σύστημα είναι αποκλειστικά αμυντικής φύσης και δεν αποτελεί κίνδυνο ή απειλή για καμία χώρα.
Εκτενώς ανέλυσε την παρουσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι η Αγκυρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα πολεμά την τρομοκρατία. Προφανώς εννοώντας τους Ισραηλινούς, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να πλήττονται άμαχοι. Για τη στρατιωτική παρουσία σε Λιβύη και Βόρεια Συρία τόνισε ότι θα παραμείνουν κανονικά εκεί, αφού εξυπηρετούν τα πάγια εθνικά συμφέροντα της χώρας του.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα νέα, εγχώρια οπλικά συστήματα, που είναι το νέο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, καθώς και το μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα που είναι εξοπλισμένο με πυραυλικά συστήματα της εταιρίας Roketsan.
Ερντογάν – Μπάιντεν
Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες στην Αγκυρα υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο θέμα την προετοιμασία της συνάντησης σε περίπου ένα μήνα στις Βρυξέλλες του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ προς το 2030.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος, στις συσκέψεις συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν, ο επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας της προεδρίας Φεχρετίν Αλτούν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέσβης Μπαστάρ Οζτούρκ, ως και ανώτατοι επιτελείς.
Ο Καλίν τόνισε σε δηλώσεις του ότι από τουρκικής πλευράς είναι έτοιμη η ατζέντα της συνάντησης, ενώ θα επισημανθούν στον Μπάιντεν οι απειλές που κατά την Αγκυρα αντιμετωπίζει η Τουρκία, όπως είναι η περίπτωση των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Βόρεια Συρία. Η ατζέντα περιλαμβάνει τα θέματα των ρωσικών πυραύλων S-400, την «εκπαραθύρωση» της Αγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής 5ης γενιάς αεροσκαφών F-35, καθώς και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί σε υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας μέσω της τροπολογίας CAATSA του 2017.
Πάντως η Αγκυρα φέρεται να ανακοινώνει στους Αμερικανούς ότι θα διατηρήσει -πιθανότατα σε συνεργασία με τη νόμιμη αφγανική κυβέρνηση- μία στρατιωτικο-εκπαιδευτική δύναμη των 300-400 ανδρών στην Καμπούλ, παρά την αποχώρηση σε 4 μήνες των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Ο Καλίν αναφορικά με το θέμα των S-400 δήλωσε χθες «αρκετά αισιόδοξος», υποστηρίζοντας ότι οι «δυο χώρες, που είναι επί δεκαετίες σύμμαχες, μπορούν να επιλύσουν τα όποια ζητήματα».
Επίσκεψη Τσαβούσογλου
Παρά τα όσα έχουν κυκλοφορήσει, προς το παρόν δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για έλευση του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί για πολλούς λόγους μία τέτοια επίσκεψη, τονίζοντας τις πρόσφατες υψηλόβαθμες επισκέψεις Τούρκων επισήμων σε Κάιρο και Ριάντ (με σκοπό σε ό,τι αφορά την Αθήνα τη βελτίωση του κλίματος εν όψει των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
- Αρση Lockdown: Τέλος τα SMS, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, πρεμιέρα για τουρισμό – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα
- Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιχειρεί στη Γάζα – Διαψεύδεται ότι έχει γίνει εισβολή
- Γλυκά Νερά: DNA, κάμερες και τρεις ληστείες οδηγούν στους δολοφόνους – Σήμερα η κηδεία της Καρολάιν
- Προανακριτική: Δεν είδε, δεν άκουσε αλλά… ήξερε ο λογιστής της CCC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr