Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό Haberturk τοποθετήθηκε πάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων (παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες τάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας), ενώ επέμενε στις γνωστές και διαχρονικές τουρκικές προκλητικές θέσεις και αξιώσεις περί διαμοιρασμού-συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ως και αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας (αμφισβητώντας για πολλοστή φορά τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα). Επιπλέον, λόγω της επικείμενης άτυπης πενταμερούς, υποστήριξε εκ νέου τη διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο κρατικές οντότητες.
Σχετικά με τις συναντήσεις στην Αγκυρα ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε ότι «οι συνομιλίες έγιναν σε μια εξαιρετικά ειλικρινή ατμόσφαιρα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός μας, η συνομιλία κατά την υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο ήταν απόλυτα ειλικρινής. Το να είμαστε ειλικρινείς δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζουμε τις απόψεις μας. Μιλήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Στην οικονομία, στις συγκοινωνίες, ως και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για χαλάρωση της έντασης σε δύσκολα θέματα», ενώ πρόσθεσε ότι και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων ήταν θετικές.
Αναφερόμενος στην εξελιχθείσα συγκρουσιακή δυναμική στη συνέντευξη, είπε ότι οι δύο πλευρές δεν θα έκαναν δηλώσεις για να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις και ότι ανέμεναν και από τον Νίκο Δένδια την ίδια συμπεριφορά: «Του είπα ότι φυσικά πρέπει να λύσουμε τις διαφορές απόψεών μας εποικοδομητικά και χωρίς αλληλοκατηγορίες. Οι δηλώσεις που έκανα ως οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν πολύ εποικοδομητικές».
Σχετικά με το μεταναστευτικό και τις επαναπροωθήσεις, υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για έρευνα, γιατί «πρόσφατα ρίξαμε(!) στη θάλασσα 7 Αφρικανούς με πλαστικές χειροπέδες, 3 εκ των οποίων πέθαναν» και πρόσθεσε ότι αυτή δεν ήταν συμπεριφορά.
Εκανε αναφορά στις συζητήσεις της Νέας Υόρκης και της Γενεύης τα τελευταία δύο χρόνια και ότι ο Ερντογάν είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «ας αφήσουμε τους ΥΠΕΞ των δύο κρατών να συζητήσουν και να προχωρήσουν σε κατάθεση προτάσεων για τα πολύ δύσκολα προβλήματα και για τα οποία έχουμε διαφωνίες».
Στη συνέχεια, κλείνοντας τα σχετικά με την εντονότατη λεκτική αντιπαράθεση, υποστήριξε ότι η Αγκυρα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει και να επιλύσει όλα τα θέματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ότι ευελπιστεί πως ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα τον προσκαλέσει στην Αθήνα.
Γαλλικό ερευνητικό
Στο πρόσφατο θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης, ο Τσαβούσογλου προκλητικά υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε «κακή» πρόθεση και αυτό φάνηκε από το γεγονός -όπως είπε- ότι «προσπάθησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας(!) υπό τη συνοδεία μίας ελληνικής φρεγάτας» και ότι αν ζητούσε άδεια για επιστημονικές έρευνες η Τουρκία θα την έδινε αμέσως, «αλλά δεν δεχόμαστε να μας παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας!».
Αναφερόμενος στις τριγωνικές επαφές της Ελλάδας με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ανταγωνιζόμαστε με χώρες στη διπλωματία. Εκφράζουμε το όραμά μας και ασκούμε την πολιτική μας στη βάση αυτής της κατεύθυνσης. Επειδή η τάδε χώρα πήγε και συναντήθηκε με κάποιους, δεν έχουμε το κόμπλεξ να πάμε κι εμείς», ενώ τόνισε ότι και η Τουρκία συνεργάζεται με πολλές άλλες χώρες στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή με τριγωνικά σχήματα και η κάθε μία χώρα μπορεί να αγοράζει οπλικά συστήματα από όπου επιθυμεί.
Το χαβά του
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ για μία ακόμα φορά δήλωσε ετσιθελικά και προκλητικά ότι τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνεται και δεν θα γίνει χωρίς την άδεια της Αγκυρας.
«Ενα από τα βήματα που κάναμε στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια ήταν να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις το 2018 και αποφασίσαμε να κατεβάσουμε τα ερευνητικά πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα σε μια μέρα. Από το 2001, τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η Ελλάδα, με διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, δημιουργούσαν διάφορα ενεργειακά μπλοκ (συσχετισμούς). Τους είπαμε ότι δεν θα ωφελήσει πουθενά, γιατί η παρουσία της Τουρκίας είναι απαραίτητη και εάν υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε αυτές τις περιοχές όλοι θα πρέπει να λάβουν την άδειά μας για να ενεργήσουν στην περιοχή».
Επανήλθε στο θέμα των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου λέγοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί μία δίκαιη μοιρασιά και υποστηρίζει τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Τι είπε ο Τσαβούσογλου για ΑΟΖ
Για τη νομική διάσταση του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεθνές δικαστήριο να δικαιώσει την Ελλάδα, η οποία έχει μαξιμαλιστικές θέσεις(!) και βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις ως «Διεθνές Δίκαιο». Και υποστήριξε τη γνωστή θέση ότι «υπάρχει ο επονομαζόμενος Χάρτης της Σεβίλλης, τον οποίο η Ελλάδα ονομάζει Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με αυτόν το χάρτη, η Τουρκία θα αναπνέει στον Κόλπο της Αττάλειας, αλλά δεν θα μπορεί να πάει πουθενά στο Αιγαίο. Απαιτεί μια θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελλόριζο, ακριβώς απέναντι από το Κας. Οταν το αναφέρουμε, λένε “ενεργείτε κατά του Διεθνούς Δικαίου”. Ποιο δικαστήριο θα παράσχει θαλάσσια ζώνη σε ένα τέτοιο μικροσκοπικό νησί; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».
Συνέχισε ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας ούτε Γαλλίας-Αγγλίας ούτε Λιβύης με άλλες μεσογειακές χώρες ούτε Ουκρανίας και Ρουμανίας για το Φιδονήσι. Η Ελλάδα έχει μια μαξιμαλιστική(!) προσέγγιση στο θέμα αυτό. Το Δικαστήριο της Ε.Ε. έχει αποφανθεί ότι η Ενωση δεν έχει δικαιοδοσία ως προς αυτό, ειδικά στην υπόθεση για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Σλοβενίας-Κροατίας ενώ τα σχόλια ή οι επικρίσεις της Ε.Ε. δεν έχουν καμία ισχύ.
Σχετικά με το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας, είπε ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο να έχεις 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εναέριο χώρο. Προκλητικά είπε ότι η Αθήνα παρερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο.
Αναφορικά με το γνωστό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» τόνισε ότι έχει αποσυρθεί για συντήρηση ενός εξαμήνου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η Αγκυρα θέλει να είναι ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις!!!
ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ – ΘΡΑΚΗ: Επιμένει σε διχοτόμηση και τουρκική μειονότητα
Στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου τάχθηκε για μία ακόμα φορά υπέρ των δύο κρατών και εμμένει στη θέση ότι η επιλογή της ομοσπονδίας είναι τελειωμένη υπόθεση και ότι η προσεχής πενταμερής ήταν τουρκική πρόταση!! Δήλωσε αδιάλλακτος και τόνισε ότι επί 5 δεκαετίες δεν υπήρξε πρόοδος για πολιτική λύση του Κυπριακού. Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επανέλαβε τα γνωστά περί τουρκικής και παρέπεμψε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας για τις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία προκειμένου να ανοίξει η επικοινωνία με την Αίγυπτο, ενώ ανέφερε ότι η πρώτη επαφή σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών θα γίνει τον Μάιο στο Κάιρο και ότι υπήρξαν επαφές για τις διμερείς συζητήσεις και σε αυτές έχει συνδράμει και το ΝΑΤΟ. Για τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Σούκρι, είπε ότι είναι φίλος της Τουρκίας και ότι η Λιβύη δεν είναι περιοχή ανταγωνισμού με την Αίγυπτο.
Για τις σχέσεις με το Ισραήλ τόνισε ότι υπάρχουν εμπόδια, αλλά οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις συνεχίζονται κανονικά και διευρύνονται. Οπως συμβαίνει πάντα, τάχθηκε υπέρ των Παλαιστινίων και υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Δύσκολες οι σχέσεις με ΗΠΑ
Χαρακτήρισε ως αρκετά δύσκολες τις σχέσεις με τους Αμερικανούς κυρίως λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400. Τόνισε ότι οι συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν τελευταία θετικές, αν και κυριάρχησε το θέμα του Αφγανιστάν. Υπεραμύνθηκε της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ωφέλιμο να τα έχεις καλά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Τέλος, ευχήθηκε να μην υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση Μόσχας -Κιέβου (αν και είναι ανήσυχος), ενώ αναφέρθηκε στις πολύ καλές επαφές σε αμυντικο-βιομηχανικό πλαίσιο μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr