Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ειδικότερα, ο Στόλτενμπεργκ, «αδειάζοντας» κυρίως τη Γαλλία και τις θέσεις της περί ευρωκεντρικής άμυνας, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδύναμη Ευρώπη στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, ενώ μόνο η Ατλαντική Συμμαχία, που είναι «η γέφυρα των δύο άκρων» του Ατλαντικού, έχει τις δυνατότητες να ουσιαστικοποιήσει την αμυντική θωράκιση όλων των κρατών-μελών της. Πρόσθεσε ότι το 90% του πληθυσμού των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι επίσης σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο το 20% του προϋπολογισμού της Συμμαχίας προέρχεται από τις συγκεκριμένες χώρες (προφανώς, υπονοώ ότι αρκετά κράτη δεν καταβάλλουν τα αναγκαία ποσά στον συμμαχικό προϋπολογισμό, ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αποχωρήσει από τις νατοϊκές αποστολές σε Αφγανιστάν – Κόσοβο και Ιράκ). Επίσης, σε συμμαχικούς κύκλους δεν ακούγονται θετικά κάποιες νεφελώδεις και αναιμικές θεωρίες περί υποσυστημάτων μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που «πλασάρονται» κυρίως από το Παρίσι (χωρίς να κατονομάσει κράτη).
Βόρεια πτέρυγα
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στη βόρεια πτέρυγα/τομέα της Συμμαχίας -δηλαδή στα σύνορα με την επεκτατική Ρωσία- είναι τα κράτη της Συμμαχίας που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Νορβηγία, που αποτελούν την αποτροπή και τη συμμαχική αντίδραση στις ενδεχόμενες ρωσικές προκλητικές κινήσεις σε σκανδιναβική – βαλτική ζώνη, ως και στον Αρκτικό Κύκλο.
Επίσης, επισήμανε σε έντονο ύφος ότι η Τουρκία, που δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., έχει τον κύριο λόγο στον νότιο τομέα/πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τεράστια στρατηγική αξία, αφού συνορεύει με ασταθείς ζώνες, όπως με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, ενώ έχει συνδράμει πολύ στον πόλεμο κατά τρομοκρατικών δικτύων και ειδικά του ISIS, και μάλιστα «έχει τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους από το 2014».
Τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ επικρότησε η τουρκική πολιτική ηγεσία μέσω σχολίων στο twitter του Ερντογάν, ως και του υπουργού άμυνας Ακάρ, που επισήμαναν ότι η Τουρκία είναι πιστός σύμμαχος στην Ατλαντική Συμμαχία.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Εκθεση ΗΠΑ
Τα μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ έλαβαν προ δύο ημερών ειδική Εκθεση 22 σελίδων(από αναλυτές των ΗΠΑ) σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ. Βάσει πληροφοριών μου (η Εκθεση είναι στη διάθεση του υπογράφοντος), υπάρχουν επιμέρους αναφορές για τη μετά Τραμπ επανεκκίνηση της στενής συνεργασίας ΗΠΑ – Ευρώπης, την αντιμετώπιση της Covid-19, τις απειλές που προέρχονται από τα νότια σύνορα της Συμμαχίας (ήτοι από Μ. Ανατολή και Β. Αφρική), την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη ρωσική προκλητική συμπεριφορά σε Ουκρανία-Γεωργία-Λιβύη κ.ά.), τις ασκήσεις που θα λάβουν χώρα σε Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική, τις διαστάσεις των νέων τεχνολογιών/5G, την οικονομική συνδρομή στον συμμαχικό προϋπολογισμό, την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών, τις επιπτώσεις της κινεζικής αναβαθμισμένης παρουσίας, τις παγκόσμιες επαφές του ΝΑΤΟ με κράτη σε άλλες ηπείρους κ.λπ.
Πάντως, στην Εκθεση γίνεται αναφορά στη στάση της Τουρκίας (μέσα από δύο παραγράφους), όπου επικρίνονται θέσεις της Αγκυρας για τις επαφές της με τη Μόσχα (ειδικά από τους Αμερικανούς), ενώ δεν αποκλείουν κάποια μείωση σε παρουσία, συμμετοχή και ρόλο Τούρκων επιτελών σε συμμαχικά στρατηγεία σε περίπτωση που η Αγκυρα συνεχίσει τη συγκεκριμένη, αρνητική και προβληματική στάση της.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr