Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η προ τριών ημερών δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι στην πρόσφατη παρουσίαση από πλευράς Καΐρου διαφόρων χαρτών ανατολικά του συγκεκριμένου γεωγραφικού ορίου «έδειξαν ότι η Αίγυπτος σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα» -η οποία έχει επικαλύψει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική -αποδεικνύει ότι η Αγκυρα «ψαρεύει σε πολύ θολά νερά», ενώ η Αθήνα εξακολουθεί να είναι προβληματισμένη από τις «παρενέργειες» του παράτυπου και προβληματικού τουρκο-λιβυκού μνημονίου, που έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα και δυσχέρειες (υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Κάιρο προ μηνών προχώρησαν σε μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος διέρχεται σχεδόν πάνω από τη Σύμη, κοντά στο ακρωτήριο Αρμενιστής της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου και της Κάσου).
Επειδή οι κινήσεις της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα προς ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες πληθαίνουν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι και συζήτησαν διμερή θέματα, ενεργειακά, ως και την επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κάιρο τελευταία έχει προτείνει στο Ισραήλ το φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα να μεταφέρεται απευθείας σε σταθμό υγροποίησης σε αιγυπτιακό έδαφος και από εκεί στην Κρήτη, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, στο Ισραήλ, αλλά και σε υπολογίσιμα τμήματα της αιγυπτιακής γραφειοκρατίας υπάρχουν «κύκλοι» που υποστηρίζουν τη μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πάντως στα όσα έγιναν γνωστά επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, αλλά και σε στρατιωτικές επαφές (ασκήσεις κ.ά.) και δεν φαίνεται να υφίσταται αλλαγή στη στάση του Καΐρου (το οποίο έντονα «φλερτάρει» η Τουρκία), αλλά όπως και να έχει η κατάσταση απαιτείται από πλευράς μας συνεχή παρακολούθηση και καλή πληροφόρηση γιατί η Άγκυρα «έχει ρίξει δίκτυα» προς Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο. Η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού με Αίγυπτο και Κύπρο, ενώ στο παρελθόν η Αγκυρα και το Κάιρο εμφάνιζαν «σύγκλιση θέσεων» για το ρόλο/επήρεια του συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Προς το παρόν η κυβέρνηση Αλ Σίσι λόγω εχθρότητας με την ισχυρή αντιπολιτευόμενη δύναμη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν έχει κάποια μορφή συνεργασίας και σύγκλισης με την Αγκυρα.
Ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, σε χθεσινή αναφορά του σχετικά με τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες της Αθήνας με την Αγκυρα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτές τις επαφές και ότι «η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας», η οποία καλείται να απαντήσει σχετικά με τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου. Επίσης επεσήμανε ότι σχετικά με τις διερευνητικές συνομιλίες, αυτές εθίγησαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν με τον Τσαβούσογλου που έγινε προ ημερών.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πουλήσει αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι μία τέτοια διαδικασία είναι πολυετής. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «αν η Ελλάδα προχωρήσει σε μία τέτοια επένδυση, απαιτούνται να υπάρξουν οι κατάλληλες και σύγχρονες υποδομές» και προς το παρόν είναι πολύ σημαντικός ο εκσυγχρονισμός των 84 αεροσκαφών -16 (στρατιωτικός παράγοντας του αρμοδίου τομέα των διμερών στρατιωτικών -εξοπλιστικών συνεργασιών των ΗΠΑ έκανε λόγο για τουλάχιστον 5 χρόνια). Αναφορικά με τη νέα αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες του στόλου μας, ο Πάιατ δεν είπε τίποτα για την ενδιάμεση λύση (δηλαδή τι προσφέρουν οι Αμερικανοί από τώρα μέχρι την ένταξη των νέων φρεγατών στο δυναμικό του στόλου μας).
Απτόητοι στις προκλήσεις οι Τούρκοι το τελευταίο δίμηνο αναφορικά με τις παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΓΕΕΘΑ, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 130 αεροσκάφη της γειτονικής χώρας εισήλθαν στον εναέριο χώρο μας, 112 φορές έγιναν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, 385 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου, 9 υπερπτήσεις πάνω από νησιά μας (κατοικημένες περιοχές), ενώ μερικές φορές τα τουρκικά αεροσκάφη ήσαν οπλισμένα.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Μέσα στον μήνα Φεβρουάριο οι Τούρκοι δύο φορές αρνήθηκαν τη νηοψία φορτηγών πλοίων τους, για τα οποία υπήρχε η υποψία ότι μετέφεραν οπλισμό στη Δυτική Λιβύη. Νηοψίες από την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη δεν έγιναν, και κανονικά συνέχισαν τον πλου τους προς τα λιμάνια Μισράτα και Τρίπολη.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Τρομάζει η αύξηση των διασωληνωμένων κατά 40% – Σαρώνει η πανδημία την Αττική
Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές αναστολών Φεβρουαρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr