Μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη των τουρκικών πανεπιστημίων, κάλεσε την Ε.Ε. να μην εθελοτυφλεί και να μην επηρεάζεται από την Ελλάδα και την Κύπρο «γιατί είναι κακομαθημένες χώρες!!!».
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Απτόητος συνέχισε την εμπρηστική τοποθέτησή του σε σχετικά ερωτήματα από πανεπιστημιακούς φορείς, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί με τίποτα να «πεταχτεί η χώρα του στην εξέδρα στην Ανατολική Μεσόγειο, από δόλιες και πειρατικές ενέργειες!!!». Πρόσθεσε μάλιστα ότι με τις στρατιωτικές κινήσεις που έκανε η Αγκυρα σε Συρία-Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, ενίσχυσε πολύ τη θέση της, ενώ δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είχαν τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους τους, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ εξαιτίας του ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης επισκέφθηκε για μία ημέρα την Αίγυπτο, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ, καλώντας να επιπλήξει(!) τον υπουργό του για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επίσκεψης και να μην ξανασυμβεί στο μέλλον.
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ για μία σύνοδο των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου (η οποία να καλύψει το σύνολο των ζητημάτων) την οποία όμως απορρίπτουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία.
Πάντως στην Ε.Ε. υπάρχουν διάφορες ισχυρές χώρες που δεν επιθυμούν τιμωρητικές κυρώσεις ή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (Γερμανία -Βουλγαρία-Ισπανία-Μάλτα-Σουηδία-Ιταλία-Φινλανδία), ενώ άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης υποστηρίζουν τις θέσεις της Αθήνας για την επιβολή σκληρών κυρώσεων και εμπάργκο στους εξοπλισμούς της Αγκυρας(Γαλλία-Κύπρος-Σλοβενία-Αυστρία-Σλοβακία και Λουξεμβούργο). Η Πορτογαλία λόγω επικείμενης προεδρίας της Ε.Ε. (πρώτο εξάμηνο του 2021) διατηρεί αποστάσεις, ενώ το Βέλγιο και η Ιρλανδία εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο στα όσα ισχυρίζεται, αλλά δεν προχωρούν παραπέρα σε υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων. Η Δανία, η Πολωνία και οι τρεις βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία) δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τελευταία η Ρουμανία εμφανίζεται να δείχνει «κατανόηση» στην Αγκυρα…
Πάντως χθες, σε συνδυασμένη κίνηση υποστήριξης της Τουρκίας προέβησαν γνωστοί Πολωνοί και Ούγγροι ευρωβουλευτές με τον πρόεδρο της επιτροπής φιλίας Ε.Ε.-Τουρκίας Πολωνό Ρίζοντ Τσαρνέτσκι, που υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα πρέπει να αισθάνεται περικυκλωμένη!». Υποστήριξε μάλιστα ότι η θέση της Τουρκίας είναι σταθερά στην Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Ούγγρος Μάρτον Γκιονγκιόσι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε την Τουρκία ως «σπουδαία σύμμαχο» σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι για πολλές από τις τρέχουσες εντάσεις ευθύνεται η μη λύση του Κυπριακού και φθάνει μέχρι του απαράδεκτου σημείου να υποστηρίξει ότι η καταψήφιση το 2004 του σχεδίου Αναν από τους Ελληνοκύπριους ήταν μία άστοχη κίνηση!!!
Μεταξύ των τελευταίων προκλήσεων της Αγκυρας είναι και οι συνεχείς πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την περιοχή των Βαρωσίων /Αμμοχώστου, τα οποία χρησιμοποιώντας το κατοχικό αεροδρόμιο Λευκονοίκου χαρτογραφούν την περιοχή των Βαρωσίων εν όψει επικείμενων εργασιών του κατοχικού καθεστώτος στην παραλιακή και όχι μόνο ζώνη.
Στις γνωστές θέσεις του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» επανήλθε σε συνέντευξή του ο εκ των αρχιτεκτόνων του δόγματος, πρώην υπαρχηγός ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας αντιναύαρχος ε.α. Τσιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος μετά την παραίτησή του (προ μηνών) είναι επικεφαλής μίας «δεξαμενής σκέψης» που επικεντρώνεται σε ναυτικά-γεωπολιτικά ζητήματα και έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ άλλων, επέμεινε στη νομιμότητα(!) του τουρκο-λιβυκού μνημονίου περί θαλασσίων ζωνών του Νοεμβρίου του 2019, στη χιλιοειπωμένη θέση ότι η χώρα του έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αμφισβήτησε την ελληνικότητα 152 νήσων, νησίδων και βραχονησίδων. Υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι π.χ. η Σάμος είναι τουρκική, αλλά ότι τα πλείστα ελληνικά νησιά είναι επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας!!! Πρόσθεσε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πολλές νησίδες που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις γνωστές συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.
Τέλος, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, φέρεται να συνεχίζονται πολιτικο-διπλωματικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για αναθέρμανση των επί δεκαετία προβληματικών διπλωματικών σχέσεων. Αν και προ ημερών το Ισραήλ διέψευσε τις πληροφορίες που έφερναν να έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ-ΜΟSSAD) των δύο κρατών (Χακάν Φιντάν και Γιόσι Κοέν), εντούτοις επαφές γίνονται, αλλά η έκβασή τους είναι αβέβαιη, ενώ το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί «να φερθεί ύπουλα προς τη Λευκωσία».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου