Προφανώς είναι σε επικάλυψη δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ο δικός μας υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε -όπως συνήθως συμβαίνει- αντι-navtex στην τουρκική που είχε εκδώσει ο αντίστοιχος σταθμός της Αττάλειας.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο Ερντογάν
Και ενώ η Αγκυρα συνεχίζει το ατελεύτητο και θρασύτατο μπαράζ έκδοσης Νavtex για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το τελευταίο διήμερο σε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AKP, αλλά και στο παγκόσμιας εμβέλειας forum του Χάλιφαξ του Καναδά για τη διεθνή ασφάλεια (μέσω τηλεδιάσκεψης), σε μία «επίθεση φιλίας και φιλοδυτισμού» υποστήριξε ότι η Τουρκία συνδέεται στενά με την Ευρώπη και τη Δύση, είναι δεδομένη σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και ένθερμα τάσσεται υπέρ του άνευ όρων διάλογου με την Ελλάδα για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει όλες τις αποστολές και διακλαδικές-πολυεθνικές επιχειρήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας σε Κόσοβο, Αφγανιστάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαύρη Θάλασσα, Ιράκ, ανατολική Μεσόγειο (ως και του Λιβάνου στο πλαίσιο του ΟΗΕ) και ότι η Αγκυρα (προφανώς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και την προβληματική-εμπρηστική συμπεριφορά της) δεν θεωρεί και ούτε εκλαμβάνει τη Ρωσία ως εναλλακτική επιλογή για την Ατλαντική Συμμαχία, της οποίας επί 68 χρόνια είναι αναπόσπαστο τμήμα της. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας -με μία σαφέστατα «χαμαιλεοντική» αναφορά- ότι η Αγκυρα κοιτάει πάντα προς την Ευρώπη αλλά δεν αγνοεί την Ασία και την Αφρική γιατί παρακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις.
Οι Ευρωπαίοι
Πάντως, την εκ νέου παράταση της Νavtex επέκριναν Ευρωπαίοι επίσημοι, ενώ η Αθήνα υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν εμφανίζει «σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης» και ενώ χρονικά βαίνουμε προς τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί το αν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις για τη συμπεριφορά της Αγκυρας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Αγκυρα να ακυρώσει τη νέα Νavtex, ενώ διάφοροι διεθνείς παράγοντες επέκριναν την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην περιοχή των Βαρωσίων/Αμμοχώστου και τη σχετική φιέστα του ψευδοκράτους, που υποστηρίζει ότι επιδιώκει να μετατρέψει την περιοχή σε «Λας Βέγκας»(!) της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Αξίζει να τονιστεί ότι με αφορμή την έκδοση της Νavtex από την Αττάλεια, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αφήνει να νοηθεί ότι οι εργασίες του σεισμογραφικού πλοίου «Oρούτς Ρέις» θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Demre 2B» συλλογής δεδομένων. Ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη νέα Νavtex θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε επιπρόσθετη περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος και ειδικός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ανέφερε πως «το “Ορούτς Ρέις” μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα είναι εκεί». Πρόσθεσε πάντως ότι «μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του, να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί». Η εν λόγω θέση του προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας, ενώ το έτερο ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά» εξακολουθεί να πραγματοποιεί έρευνες νοτιοδυτικά της Πάφου, και συγκεκριμένα στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί διερευνητικές επαφές με ανοικτή ατζέντα θεμάτων, αλλά και συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και το καθεστώς την νησιών του Αιγαίου, ως και για την Ανατολική Μεσόγειο. Εφθασε μάλιστα σε σημείο μέσα από ένα παρατεταμένο πλαίσιο δηλώσεων και «ιδεών» να προτείνει κοινές έρευνες Ελλάδος-Τουρκίας, ενώ χαρακτήρισε ως μη ισχύουσα και άκυρη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τον μερικό καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών δυτικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού.
Νέες αμφισβητήσεις
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επανήλθε στη γνωστή θέση περί γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησε ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου, καθώς, όπως ισχυρίζεται, υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα από τις διάφορες διεθνείς συνθήκες.
Μιλώντας σε εκδήλωση της αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας (ΤUSAS), ο Ακάρ υποστήριξε τις ερευνητικές εργασίες του σεισμογραφικού «Ορούτς Ρέις» και δήλωσε πως «διεξάγουμε σαφέστατες εργασίες, φανερές. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας». Κατέληξε λέγοντας και ανυπόστατα υποστηρίζοντας ότι αρκετά νησιά και νησίδες από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι την περιοχή όπου ενεργεί το τουρκικό σεισμογραφικό δεν έχουν ξεκάθαρο καθεστώς.
Στη Λιβύη
Τέλος, η πρώτη ομάδα Λίβυων αξιωματικών περάτωσε την εκπαίδευση διάρκειας 8 εβδομάδων στην Τρίπολη, υπό την επίβλεψη Τούρκων στρατιωτικών. Το πρόγραμμα ήταν ταχύρρυθμο και σε εφαρμογή του Μνημονίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 που υπέγραψαν οι Ερντογάν και Σάρατζ. Μετά το πέρας του συγκεκριμένου κύκλου εκπαίδευσης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ακάρ με τον Λίβυο ομόλογό του Αλ Ναμρούς, όπου επιβεβαιώθηκε η στενή στρατιωτικο-εκπαιδευτική συνεργασία των δύο κρατών.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζεται το κινητό νοσοκομείο στο προαύλιο του 424 -Τι θα περιλαμβάνει
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Από σήμερα οι πληρωμές – Πάνω από 70.000 οι αιτήσεις
Κορωνοϊός: 1.004 νεκροί μόνο μέσα στον Νοέμβριο – Σοκάρουν τα νούμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr