Οχι μακριά από τα συγκεκριμένα πλοία ήταν στολίσκος τουρκικών πολεμικών πλοίων, ενώ τις όλες κινήσεις τους παρακολουθούσαν πλοία του στόλου μας. Πάνω από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούσαν πτήσεις μη επανδρωμένα αεροσκάφη/drones του τύπου «Ακιντζί», ενώ για αρκετές ώρες τα τρία τουρκικά πλοία είχαν κλειστό τον πομπό, και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν σήματα που να έδειχναν επακριβώς την πορεία τους μέσα στο χώρο των 12 ν.μ.
Η πρόθεση των Τούρκων να εισέλθουν μέσα στα 12 ν.μ. ήταν εμφανής, αφού την Κυριακή το απόγεμα το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο έπλεε σε απόσταση περίπου 9 ν.μ. από τη Στρογγύλη. Με τις διαρκώς κλιμακούμενες ενέργειες η Αγκυρα επιδιώκει να αμφισβητήσει τα 12 ν.μ. αιγιαλίτιδας ζώνης για τη χώρα μας (όταν και αν εξασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα που της παρέχει η Διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας), ενώ παράλληλα οι Τούρκοι θεωρούν ότι πραγματοποιούν ερευνητικές δραστηριότητες στη δική τους υφαλοκρηπίδα!
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται η χρονική επέκταση της συγκεκριμένης Navtex 1262/20 από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, αφού η ισχύουσα διαρκεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23ης Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, έκανε χθες λόγο περί παραμονής του ερευνητικού σκάφους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για χρονικό διάστημα δισδιάστατων σεισμικών ερευνών διάρκειας δύο μηνών, επισημαίνοντας πως «ήρθε για να μείνει», ενώ θα ακολουθήσουν αργότερα και τρισδιάστατες έρευνες.
Χαρακτηριστικά και με απύθμενο θράσος ο Ντονμέζ, τραβώντας κι άλλο το σχοινί των προκλήσεων, προανήγγειλε ότι η Αγκυρα θα στείλει στην περιοχή γεωτρητικό σκάφος αν τα αποτελέσματα των δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών για κοιτάσματα στην περιοχή είναι ενθαρρυντικά, οπότε «θα προχωρήσουμε στην πρώτη γεώτρησή μας».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ ο βασικός στόχος τους παραμένει γεωγραφικά και ερευνητικά το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου, και σύμφωνα με την αναθεωρητική τουρκική θέση το Καστελλόριζο απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα, ενώ από την Τουρκία μόλις δύο χιλιόμετρα και ως εκ τούτου «έχουν τον πρώτο λόγο!».
Κριτική από Βloomberg
Σε άρθρο γνώμης το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο επικρίνει τη συνολική συμπεριφορά της Αγκυρας, που ακολουθεί τη στρατηγική επίδειξης στρατιωτικής ισχύος, καθώς και μια πρωτοφανή πολεμοχαρή ρητορική από την κυβερνώσα ελίτ. Υποστηρίζει πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι πολυδιάστατα «προβληματική», αφού αντιπαρατίθεται στα περισσότερα κράτη με τα οποία συνορεύει διά ξηράς ή βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο: από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία, το Ισραήλ, το Ιράκ, την Αρμενία και την Αίγυπτο, μέχρι τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Σε μια περίοδο που οι Μεγάλες Δυνάμεις δείχνουν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτε, φαίνεται ότι σχεδόν ομονοούν πως ο Ερντογάν είναι ταραχοποιός», συμπληρώνει.
Βολές και από ΗΠΑ, Ρωσία
Παράλληλα, εναντίον του Τούρκου προέδρου εξαπολύουν βέλη οι Αμερικανοί, οι οποίοι διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνουν στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις με το «Oruc Reis», κάτι ασυνήθιστο για τη γλώσσα της φιλο-Ερντογανικής κυβέρνησης Τραμπ (δεδομένης της ισχυρής προσωπικής του σχέσης του με τον Τούρκο πρόεδρο).
Ενώ και ο έτερος «καλός του φίλος», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορεί την Τουρκία ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της διαμάχης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον Νότιο Καύκασο.
Ακόμα και η Ινδία -τονίζεται στο σημαντικό αυτό άρθρο- επικρίνει την Αγκυρα για την εμπλοκή της στο Κασμίρ των Ιμαλαΐων υπέρ των πακιστανικών θέσεων.
Στην Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δέχθηκε τον νέο αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης στρατηγό Χαντάντ και συζήτησαν εκτενώς την περαιτέρω τουρκική παρουσία ως και διμερή συνεργασία με τη Λιβύη στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα της τουρκικής παρουσίας στην Αφρική.
Ερντογάν καλεί Τατάρ για… οδηγίες
Ο νεοεκλεγείς κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά -για το τυπικό του θέματος- με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (ο οποίος τον συνεχάρη για την επικράτησή του στις πρόσφατες «εκλογές», ενώ ο Ερντογάν τον προσκάλεσε την επόμενη εβδομάδα ως «πρόεδρο» των Τουρκοκυπρίων να επισκεφθεί την Αγκυρα για να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους. Επίσης, ο Τατάρ ζήτησε από τον Ερντογάν να παραστεί προσεχώς στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου για την αντιμετώπιση πανδημίας στα Κατεχόμενα.
Στη Λευκωσία σήμερα συναντώνται στην 8η τριμερή ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Στην ατζέντα των συζητήσεων υπάρχουν πολλά θέματα, όπως η παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας, το μεταναστευτικό, ενεργειακά ζητήματα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της πανδημίας κ.ά.
Επιπλέον, στην Κύπρο από αύριο αρχίζει η τριήμερη άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Πύρινο βέλος 2020», ενώ η τελική φάση θα διεξαχθεί στο πεδίο βολής Καλού Χωριού.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση