«Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, όπου επανέλαβε ότι «έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας», αλλά ήταν ξεκάθαρος ως προς το μήνυμα προς την Αγκυρα: «Είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο», τόνισε και πρόσθεσε: «Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο διπλωματικός πυρετός θα συνεχιστεί πάντως μέχρι την έναρξη της Συνόδου, στο τραπέζι της οποίας θα βρίσκεται και ο κατάλογος κυρώσεων που έχει παρουσιαστεί από τον κ. Μπορέλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και επιδίωξη της χώρας μας είναι να υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς πιστεύει ότι οι κυρώσεις συνιστούν ένα κεκτημένο οπλοστάσιο που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, αν οι γείτονες επανέλθουν στην πρακτική των προκλήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει πριν τη σημερινή έναρξη της Συνόδου συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο συνεδρίασε λίγο μετά την άφιξή του από τα Χανιά όπου φιλοξένησε, στο πατρικό του σπίτι, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών- ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το θετικό αποτύπωμα για τη χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που προκάλεσε το ταξίδι στην απέναντι πλευρά». Σημείωσε δε ότι αυτό «θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία», αφήνοντας αιχμές για όσους προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία μίας επίσκεψης που πολλοί εκτιμούν ότι επιβεβαίωσε τη στροφή που έχει υπάρξει στην παραδοσιακή πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ.
«Τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στις συζητήσεις στην Κρήτη κυριάρχησαν τα θέματα ασφάλειας και «υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι από μόνη της μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας -πόσω μάλλον όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών- αποτελεί πολιτικό γεγονός, στάθηκε όμως ακόμη περισσότερο στο χρόνο που έγινε, την ατζέντα που είχε και στο κλίμα που συνολικά που την χαρακτήρισε, λέγοντας: «Παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr