Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε σημερινό της δημοσίευμα το οποίο επικαλείται την άποψη του πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, αναφέρει ότι η αεροπορική ισορροπία θα άλλαζε μόνο αν ο Μακρόν έπαιρνε 30-40 Rafale και τα έφερνε σε μια μέρα στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα όμως εντύπωση προκαλεί και η έμμεση «κριτική» προς τον Ερντογάν, δια των λεγομένων του Πεκίν, ότι «Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την άλλη πλευρά για την αποφασιστικότητα μας για πόλεμο. Αν την είχαμε πείσει πως είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αυτή η κατάσταση θα ήταν τώρα διαφορετική…».
Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το πανίσχυρο Rafale που ντύνεται στα «γαλανόλευκα» και πώς νίκησε το πανίσχυρο αμερικανικό F-22 [βίντεο]
Ανάμεσα στα άλλα η Yeni Safak αναφέρει πως: «Η συνεχιζόμενη στρατιωτική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέρει έχει κατευναστεί μετά από την επιλογή της διπλωματίας εκ μέρους της Άγκυρας. Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να κρατήσουν μερικά χρόνια, τα βλέμματα στρέφονται στις στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Είναι γνωστό πως η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει υπεροπλία στην αεροπορική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αγοράζοντας τα Γαλλικά μαχητικά Rafale.
Η αλλαγή ισορροπίας της αεροπορικής ισχύος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα δεν γίνεται σε δύό μέρες εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, που δηλώνει: “Ακόμη και αν η Ελλάδα αγοράσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, θα τα αποκτήσει σε βάθος χρονών. Σήμερα-αύριο η ισορροπία ισχύος δεν αλλάζει”».
Διαβάστε επίσης: Rafale VS F-35: Ποιο θα επικρατούσε; Τι αναφέρει η μελέτη της Πολεμικής Αεροπορίας
Η Yeni Safak κάνει μια αναδρομή των γεγονότων μετά την απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και επισημαίνει πως η προσοχή είναι στραμμένη στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο ελληνικός Τύπος ισχυρίζεται πως η αεροπορική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να αλλάξει υπέρ της Ελλάδας με την αγορά των Rafale από τη Γαλλία».
«Η Τουρκία αντιπαράθεσε την σκληρή διπλωματία. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την άλλη πλευρά για την αποφασιστικότητα μας για πόλεμο. Αν την είχαμε πείσει πως είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αυτή η κατάσταση θα ήταν τώρα διαφορετική. Αν το είχαμε κάνει αυτό, η Γαλλία δεν θα έστελνε εκείνο το πλοίο (σσ δεν είναι σαφές σε ποιό πλοίο αναφέρεται, στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ή στο La Fayette). Η Τουρκία με ένα πλήθος μηνυμάτων κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμεί πόλεμο. Ως εκ τούτου, η κατάσταση έπρεπε να εξομαλυνθεί», καταλήγει ο Πεκίν στην Yeni Safak.