Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Στη σύνοδο των 30 πρέσβεων θα προεδρεύσει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ λόγω της φύσης της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση.
Από πλευράς Τουρκίας τις θέσεις της χώρας του θα παρουσιάσει ο πρέσβης Μπασάτ Οζτούρκ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα, στους κύκλους του ΝΑΤΟ επικρατεί σχετική «δυσαρέσκεια» για την ελληνική κίνηση, ενώ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της αμερικανικής, γαλλικής και βρετανικής αντιπροσωπείας, διά των πρέσβεων Κέι Μπέιλι Χάτσισον Μουριέλ Ντομενάς και Σάρα Μάκιντος (χωρίς να αποκλείεται κάποια αντικατάσταση από τον δεύτερο των αποστολών στην ιεραρχία). Προφανώς λόγω της περίπτωσης της Λευκορωσίας και της σύγκρουσης του σκληροπυρηνικού προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο με την αντιπολίτευση -που σαν θέμα κυριαρχεί στο ΝΑΤΟ και αναμένεται ενημέρωση από τους πρέσβεις της Πολωνίας και των Βαλτικών κρατών- είναι σημαντικό ότι ετέθη από πλευράς μας το συγκεκριμένο θέμα. Η Αθήνα το ζήτησε και ανεξάρτητα έκβασης κατάφερε να ενταχθεί το θέμα προς πολιτική συζήτηση.
Η σημερινή συνάντηση στο NAC δεν είναι διάλογος, απλά μία πολιτικής υφής συζήτηση μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας. Πάντως αρκετοί από τους μόνιμους αντιπροσώπους δεν την ήθελαν…
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι δεν θα γίνει σήμερα αλλά αύριο η συνάντηση (;) των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδος-Τουρκίας σχετικά με τις «ιδέες» Στόλτενμπεργκ.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει υποβάλει τις τεχνικές παρατηρήσεις της για τον διάλογο με την Αγκυρα και η τελευταία προτρέχει… Εκτιμάται ότι μετά τη σημερινή συζήτηση στο NAC θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασίσει η Ελλάδα αν θα προχωρήσει τελικά στον «διάλογο» με την Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο (τα πράγματα είναι πολύ ομιχλώδη και αβέβαια).
Αυτά τα θέματα τα χειρίζεται το ΓΕΕΘΑ και από τις εδώ αποφάσεις ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ αντιναύαρχος Γιάννης Παυλόπουλος θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. Πληροφορίες μας από δύο στρατιωτικές αντιπροσωπείες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ φέρουν τον Τούρκο εκπρόσωπο αντιπτέραρχο Ισμαήλ Ουνέρ να έχει ήδη στη διάθεσή του τις οδηγίες του υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Οπως είναι γνωστό, προ ημερών ο Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω του αναπληρωτή προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (που είναι πάντοτε Αμερικανός) αντιπτεράρχου Σκοτ Κιντσβάτερ USAF – με λίαν υπολογίσιμη Νατοϊκή εμπειρία – επέδωσε τις «ιδέες» του στους δύο στρατιωτικούς εκπροσώπους Ελλάδος και Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Βρετανός πτέραρχος Σερ Στιούαρτ Πίτς απουσίαζε σε ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ προχθές είχε συνάντηση στην Αγκυρα με τον Χουλουσί Ακάρ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr