Εξι παιδίατροι, τέσσερις ειδικευόμενες γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, ένας νευρολόγος και ένας αναισθησιολόγος εξετάστηκαν μέσα σε περίπου έναν μήνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας και αφηγήθηκαν λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2021, καταλήγοντας άπαντες στο ίδιο συμπέρασμα πως το κοριτσάκι είχε καλή κλινική εικόνα και τίποτα δεν προμήνυε την ανακοπή. Κοινή διαπίστωση του προσωπικού του νοσοκομείου ήταν και η… μη αναμενόμενη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου σε αρκετές στιγμές του επίμαχου τετραημέρου.
Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Η κλινική της εικόνα ήταν καλή»
Ηταν 09:30 το πρωί της 8ης Απριλίου 2021 όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου έφτασε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο με την 8χρονη τότε κόρη της, Τζωρτζίνα, λέγοντας πως το παιδί είχε επεισόδιο σπασμών. Με την άφιξη της 34χρονης ενημερώθηκε άμεσα η διευθύντρια, Μαρία Ηλιοπούλου, η οποία ζήτησε να «τρέξουν» γρήγορα όλες τις εξετάσεις επειδή το παιδί είχε χάσει άλλα δύο αδελφάκια. «Αν είχε προηγηθεί επεισόδιο σπασμών, θα είχε καταγραφεί στο εγκεφαλογράφημα, αλλά και σε ειδική αιματολογική εξέταση που της έγινε», διευκρίνισε αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της 34χρονης που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας του παιδιού της εντός του νοσοκομείου.
«Ψύχραιμη» χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου και «συνεργάσιμη» τη μικρή Τζωρτζίνα η ειδικευόμενη γιατρός Ουρανία Κελεσίδου, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε το κοριτσάκι στα εξωτερικά ιατρεία στο Καραμανδάνειο. «Την εξέτασα, βρήκα καλή την κλινική της κατάσταση και την παρέπεμψα στην επιμελήτριά μου. Ηταν ένα παιδί που μου μιλούσε, προσανατολισμένο, είχε πλήρες επίπεδο συνείδησης. Δεν με ανησύχησε», είπε χαρακτηριστικά.
Τη σκυτάλη πήρε η παιδίατρος Μένια Γράψα, η οποία έκανε λόγο για καθυστέρηση της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά την προσέλευση στο Καραμανδάνειο σε σχέση με την ώρα που -κατά δήλωσή της- ξεκίνησαν οι σπασμοί της κόρης της. Και η συγκεκριμένη επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της πως σε καμία εξέταση από αυτές στις οποίες υποβλήθηκε η Τζωρτζίνα δεν είχε αυξημένη τιμή, ώστε να δικαιολογούνται οι «σπασμοί» που εκδήλωνε σύμφωνα με τη μητέρα της.
Εισαγωγή
Μία ώρα αργότερα γίνεται εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο λόγω του ιστορικού θανάτων της οικογένειας και χωρίς το παιδάκι να εμφανίζει προβλήματα. «Την εξέτασα, σίγουρα μεταξύ 10:00-10:30. Της έκανα πλήρη εξέταση, κοιλιά, εξανθήματα αν υπάρχουν, πήρα ιστορικό. Από την εξέταση δεν παρουσιάστηκε κάτι», κατέθεσε ο παιδίατρος Θανάσης Φίλιας, που ζήτησε μικροβιολογική εκτίμηση και καρδιολογική εκτίμηση, αλλά και μαγνητική εγκεφάλου. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που μίλησε με τη μοναδική παιδοκαρδιολόγο της Πάτρας, Αγγελική Καρατζά, για να εξεταστεί το παιδάκι. «Κλείσαμε ραντεβού για την επομένη το πρωί. Ενημερώσαμε τη μητέρα και μας είπε ότι την είχε δει πριν από κάποιες ημέρες, όταν την έστειλε η παιδίατρος», είπε ο κ. Φίλιας για το ραντεβού που τελικά ακυρώθηκε. Τα λεγόμενα του παιδιάτρου επιβεβαίωσε και η ίδια η παιδοκαρδιολόγος, που, όταν κατέθεσε στο δικαστήριο, είπε: «Εδώ δεν υπήρχε κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Εξεπλάγην που η καρδιά της ήταν σε τόσο καλή κατάσταση και μετά την ανακοπή».
Αποκλείοντας κάθε πιθανή αιτία σπασμών στην κατάθεσή του ο νευρολόγος του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, Αδαμάντιος Κατερέλος, ανέφερε όσα του είπε η ίδια η Τζωρτζίνα το πρωί της Πέμπτης 8 Απριλίου.
Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά σε κρατούμενους
«Το ένα επεισόδιο μου το περιέγραψε και το παιδί. Της λέω: “Πώς το θυμάσαι;”. Μου απάντησε: “Σαν όνειρο μέσα στον ύπνο”. Κάναμε εξετάσεις, ήταν όλα φυσιολογικά. Εκεί τελείωσα εγώ. Δεν είχε ενδείξεις η τομογραφία εγκεφάλου ή κάτι παθολογικό».
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
Από το εξιτήριο, που τελικά δεν δόθηκε, στην επιδείνωση
Τη δεύτερη ημέρα νοσηλείας της Τζωρτζίνας, το παιδί δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν φυσιολογικά. Οι γιατροί αποφάσισαν να δώσουν εξιτήριο στο παιδί, με τη μητέρα να αντιδρά έντονα και λίγο αργότερα να τους καλεί στο δωμάτιο λέγοντας πως έκανε εμετό.
Εκείνο το πρωί η Τζωρτζίνα εμφάνισε 132 σφύξεις, τις οποίες η παιδίατρος κ. Τριάντου απέδωσε σε πιθανή μετακίνηση των pads που συνέδεαν το κοριτσάκι με το μόνιτορ, αφού έπειτα από λίγο είχε κανονικές σφύξεις. «Ρώτησα το παιδί: “Τι έγινε; Τι σου συνέβη;”. Δεν απαντούσε. Οταν της έδινα οδηγίες, όμως, συνεργαζόταν. Εκεί γύρισα μπροστά σε όλους και είπα μπροστά στη μαμά του: “Το παιδί σας δεν έχει τίποτα, θα το πάρετε στο σπίτι”», είχε καταθέσει η γιατρός.
Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και ο παιδίατρος Θανάσης Φίλιας, που ήταν στην ομάδα των γιατρών που έκαναν επίσκεψη στο παιδί. Ομως, έπειτα από 20 λεπτά μία νοσηλεύτρια ενημέρωσε τους γιατρούς πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είπε ότι το παιδί έκανε εμετό. Η νοσηλεύτρια Παρασκευή Τσεντούρου περιέγραψε την έντονη αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου στην είδηση του εξιτηρίου, όταν τους κάλεσε στο δωμάτιο για τον εμετό της Τζωρτζίνας.
«Πήγαμε στο δωμάτιο. Το παιδί είχε σαλάκια στο νεφροειδές. Ενημερώθηκε η μητέρα πως το παιδί είναι καλά. Εκεί η μητέρα μάς είπε: “Είναι καλά αυτό το παιδί; Του δίνετε εξιτήριο;”», κατέθεσε η νοσηλεύτρια, ενώ η ειδικευόμενη γιατρός Ελένη Στογιαννίδου περιέγραψε: «Το παιδί καθόταν στο κρεβάτι, τα ζωτικά του σημεία ήταν καλά, είχε κάποια σάλια. Μου είπε η κατηγορουμένη ότι είχε κοιλιακό άλγος και με ρώτησε: “Θα δίνατε εξιτήριο σε αυτό το παιδί;”. Μου έκανε εντύπωση ο τόνος της».
«Ηταν υπερπολύτιμο παιδί»
Οπως εξήγησε αργότερα η διευθύντρια της κλινικής, Μαρία Ηλιοπούλου, «το παιδί θα έπαιρνε εξιτήριο, αφού δεν είχε εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό, αλλά ο ισχυρισμός της μητέρας για εμετό άλλαξε το πλάνο. Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι, ίσως δεν το κάναμε, αλλά συγχωρήστε μου την έκφραση. Ηταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλα δύο».
Το πρωί του Σαββάτου ξημέρωσε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να ειδοποιεί ξανά τους γιατρούς για σιελόρροια της μικρής Τζωρτζίνας. «Οταν μπήκα εγώ, δεν είχε σιελόρροια, αλλά είχε βήχα παροξυσμικό. Οταν έκανε τις εισπνοές, βελτιώθηκε άμεσα και γρήγορα. Δεν είχε ταχυκαρδία, αρρυθμία ή ακροαστικά ευρήματα», σημείωσε η ειδικευόμενη γιατρός Ουρανία Κελεσίδου.
Σε καλή κλινική κατάσταση βρήκε τη μικρούλα και ο παιδίατρος Θανάσης Φίλιας, που τη βρήκε το πρωί του Σαββάτου να παίζει με το τάμπλετ της, αφού προηγουμένως είχε ενημερωθεί για κοιλιακό άλγος και εμετό.
«Ομως, κατά τις 10 το βράδυ με ενημέρωσαν ότι το παιδί, ενώ κοιμόταν, ξύπνησε και παρουσίασε κοιλιακό άλγος με τάση για εμετό και βήχα. Είχε πτώση οξυγόνου. Του έβαλαν οξυγόνο και ανέβηκε αμέσως στο 98%, του έκαναν έναν κύκλο με εισπνεόμενα και έφυγε και ο βήχας. Ζήτησα να γίνει ακτινογραφία θώρακος. Ακροαστικά δεν είχε. Δώσαμε αντιβίωση, γιατί σκέφτηκα ότι ήταν κάποια εισρόφηση», εξήγησε ο παιδίατρος και επέμεινε πως αν το παιδί είχε σπασμούς το εγκεφαλογράφημα θα είχε ευρήματα, όπως και η εξέταση CPK, αλλά και η μαγνητική εγκεφάλου.
Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ
«Θα περίμενα να βγει από το δωμάτιο φωνάζοντας»
«Γύρω στις έξι και τέταρτο το απόγευμα είδα ότι κοιμόταν ήρεμη στο κρεβάτι χωρίς να παρουσιάζει σημεία δυσχέρειας. Ρώτησα τη μητέρα αν είναι καλά και μου είπε πως ναι και πως είχε παραγγείλει κάτι να φάει το παιδί», είπε η ειδικευόμενη γιατρός, Ελένη Στογιαννίδου, και συμπλήρωσε πως λίγο αργότερα ήταν στο γραφείο με δύο γιατρούς, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου τούς ενημέρωσε ότι κάτι συμβαίνει.
«Δεν φάνηκε κάτι επείγον, οπότε εγώ δεν πήγα στον θάλαμο και συνέχισα να συμπληρώνω φακέλους. Η πόρτα χτύπησε ήρεμα», συμπλήρωσε, με τη συνάδελφό της, Αγλαΐα Καρκανιά, να λέει: «Εγώ της άνοιξα την πόρτα. Είπε πως κάτι γίνεται με το οξύμετρο και δεν δείχνει κάποια ένδειξη και πήγα με την κ. Δημητροπούλου. Εξω από το δωμάτιο είδαμε τη νοσηλεύτρια, κ. Ελευθερία Πετσάβα, η οποία μας φώναζε: “Ελάτε γρήγορα, το παιδί δεν ανταποκρίνεται”. Ηταν άσφυγμο και άπνοο το παιδί». Αυτά δήλωσε η μάρτυρας, που περίμενε εντονότερη αντίδραση από τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
«Μας έκανε εντύπωση. Είπε απλώς για το οξύμετρο ότι δεν λειτουργεί καλά. Συνήθως όταν βλέπεις το παιδί σου έτσι, το ταρακουνάς, το σκουντάς για να δεις αν ανταποκρίνεται. Δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση», σημείωσε. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, η νοσηλεύτρια Ελευθερία Πετσάβα είχε ακούσει το κουδούνι του θαλάμου να χτυπά. «Συνήθως το χτυπούν για απλά πράγματα. Αν είναι κάτι σοβαρό, βγαίνουν στον διάδρομο και φωνάζουν. Το παιδί ήταν στη μέση του κρεβατιού. Ηταν ωχρό και δεν είχε το ρινικό οξυγόνο. Το μόνιτορ έδειχνε παύλες», ανέφερε η νοσηλεύτρια.
«Δεν έχω ξαναζήσει να με φωνάζει ξαφνικά η μητέρα και να είναι το παιδί σε αυτήν την κατάσταση νεκρό! Ποτέ! Ποτέ!», περιέγραψε η παιδίατρος Διονυσία Δημητροπούλου. «Αν με ρωτάτε, εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας. Να ουρλιάζει, άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα», είπε η παιδίατρος.
Η εικόνα της άπνοης Τζωρτζίνας οδήγησε τους γιατρούς σε προσπάθεια ανάνηψης, καλώντας και τον αναισθησιολόγο Ιωάννη Χασαπόπουλο, που έφτασε άμεσα στο νοσοκομείο.
Οπως κατέθεσε, οι συνάδελφοί του τον ενημέρωσαν εκείνη την ώρα πως η οικογένεια είχε χάσει άλλα δύο παιδιά. «Εγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Είχαν περάσει τρία τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα». Ο αναισθησιολόγος ανέφερε πως στα 35 χρόνια της πορείας του δεν αντιμετώπισε παρόμοιο περιστατικό.
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Υπόθεση Πισπιρίγκου: «Κλειδί» η κατάθεση του Α. Ηλιάδη
Ο κύκλος των μαρτύρων που αφορούσαν στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο έκλεισε και προχώρησε στο επόμενο στάδιο, αυτό της εξέτασης των γιατρών από το νοσοκομείο του Ρίου. Την Τρίτη 25 Απριλίου συνεχίζεται η κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, αφού ήταν εκείνος που κινητοποιήθηκε και άρχισε να ερευνά βαθύτερα την υπόθεση μόλις έμαθε ότι είχαν φύγει από τη ζωή και τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Τροχαίο στον Πλαταμώνα: Ελεύθερος ο οδηγός του λεωφορείου – Τι ανακοίνωσαν τα ΚΤΕΛ
Σουδάν: Οιωνοί εμφυλίου εδώ και μία δεκαετία – Ποια είναι τα δύο στρατόπεδα