Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά -χωρίς να αναφέρεται ρητώς- στα απαξιωτικά σχόλια (όπως «κουρελόχαρτο») που έγιναν από μερίδα πολιτικών και ΜΜΕ σχετικά με την απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το πόρισμα των υποκλοπών.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία και σημειώνει ότι είναι επιβεβλημένη η κριτική δικαστικών αποφάσεων, αλλά χωρίς να υπερβαίνει το μέτρο της ευπρεπούς εκφοράς λόγου και, κυρίως, «χωρίς να επιδιώκεται, άμεσα ή έμμεσα, η χειραγώγησή τους».
«Με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιεύματα, που με τρόπο απαξιωτικό στρέφονται κατά Εισαγγελικών Λειτουργών για τις δικονομικές τους ενέργειες και την επί της ουσίας κρίση τους, σε εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας υπόθεση, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει ότι η θεμιτή κριτική των δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών κρίσεων είναι επιβεβλημένη, πρέπει όμως αυτή να γίνεται κατά τρόπο που δεν υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρεπούς εκφοράς δημόσιου λόγου, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την ανεξαρτησία των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και χωρίς να επιδιώκεται, άμεσα ή έμμεσα, η χειραγώγησή τους.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία, κατά το χειρισμό κάθε υπόθεσης ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους, με βάση το αποδεικτικό υλικό, και δεν χειραγωγούνται, ούτε επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές και πιέσεις από οποιαδήποτε πηγή και αν αυτές προέρχονται.
Κίνηση εντυπωσιασμού από την αντιπολίτευση: Ζητούν να δώσει εξηγήσεις η Αδειλίνη στην Επιτροπή Θεσμών
Αίτημα για να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και να διαβιβαστεί σε αυτήν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η όλη διαδικασία κινήθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία από το βήμα της Ολομέλειας ενημέρωσε το Σώμα για την πρότασή της. Το ΚΚΕ, πάντως, κατέθεσε ήδη ξεχωριστό αίτημα.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
«Μετά την πρότασή μου στην ολομέλεια να συγκληθεί η θεσμών και να διαβιβαστούν το πόρισμα, τα στοιχεία της δικογραφίας, οι μαρτυρίες και κάθε αποδεικτικό μέσο, εκφράστηκε στην ολομέλεια η ομόθυμη υποστήριξη. Μετά τις δημόσιες δηλώσεις, επικοινώνησα προσωπικά με τους αρχηγούς των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η σύγκλησή της και εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθενται αυτή τη στιγμή αιτήματα από 5 ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή και να διαβιβαστεί το πόρισμα» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της, και πρόσθεσε: «Να κληθεί ενώπιον της επιτροπής η κ. Αδειλίνη και να εξεταστεί από μέλη της επιτροπής».
Ωστόσο, για να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, πέραν του γεγονότος ότι η Βουλή σταματά τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές, επομένως η όποια συζήτηση αναμένεται να κινηθεί από τα τέλη του ερχόμενου μήνα.
Και επί της ουσίας, όμως, προκύπτουν ζητήματα θεσμικής λειτουργίας της Βουλής καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλειοψηφία, ο Κανονισμός της Βουλής δίνει μεν τη δυνατότητα στην Επιτροπή Θεσμών με πλειοψηφία 2/5 να καταθέσει αίτημα πρόσκλησης σε αυτή δικαστικού λειτουργού, μόνον όμως για θέματα λειτουργικά της Δικαιοσύνης ή διαφάνειας.
Δεν φαίνεται, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση να πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κλήση της κυρίας Αδειλίνη. Κατ’ επέκταση, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να αιτηθεί το πόρισμα με τη διαδικασία των 2/5, αν δηλαδή δεν αποτελεί πρωτοβουλία της πλειοψηφίας.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής
Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.
Ειδήσεις σήμερα
Νew York Times: Εντολή για άμεσο χτύπημα κατά του Ισραήλ έδωσε ο Χαμενεί για τη δολοφονία Χανίγια
Εκτός ελέγχου ο Τραμπ: «H Κάμαλα Χάρις έγινε πρόσφατα μαύρη -Μέχρι τώρα ήταν Ινδή»!