Γράφουν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Το πραγματικό μέγεθος όμως της απάτης στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο, καθώς καθημερινά δεκάδες επιπλέον καταγγελίες προστίθενται στις υπάρχουσες, ενώ παράλληλα αρκετά είναι τα θύματα που δεν θα απευθυνθούν στις Αρχές. Πρόκειται συνήθως για άτομα που επένδυσαν και έχασαν υπέρογκο ποσά, ρισκάροντας εν γνώσει τους σε μια ακόμα απατηλή «πυραμίδα».
Μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν δεχτεί σχεδόν 20 καταγγελίες από μέλη της Wind Media που έχασαν τα χρήματά τους. Η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, με τις Αρχές να αναζητούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, αλλά και το ποσά των πληρωμένων «likes» που «καρπώθηκαν» οι διαχειριστές της «πυραμίδας» πριν εξαφανιστούν στα τέλη Μαΐου.
Οι 70 καταγγελίες που έχουν γίνει αφορούν σε ποσά από 100 έως και 1.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου για την αγορά των διαφορετικών «πακέτων» που πρόσφερε η εταιρία. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Wind Media μπορούσαν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα Vip, κόστους 100, 300, 600, 1.000 και 3.000 ευρώ, τα οποία με minimum προβλεπόμενο αριθμό «likes» και «follow» υπόσχονταν μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από τα 120 ευρώ και έφτανε στα 4.140.
Μεγαλύτεροι «παίκτες»
Εκτός, όμως, από τα μικρότερα ποσά, φαίνεται ότι υπήρχαν και μεγαλύτεροι «παίκτες», που είχαν επενδύσει χιλιάδες ευρώ και δεν πρόλαβαν να κάνουν την απόσβεση πριν καταρρεύσει η «πυραμίδα». Οι συγκεκριμένοι χρήστες, που γνώριζαν το ρίσκο που έπαιρναν, είναι ενεργά μέλη σε αντίστοιχες «πυραμίδες» και δεν απευθύνονται στις Αρχές, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο υπολογισμός, ακόμα και κατά προσέγγιση, του ποσού που «έκανε φτερά» μετά το αιφνίδιο «λουκέτο» της Wind Media. Είναι ενδεικτικό, όμως, ότι το γκρουπ της εταιρίας σε γνωστή διαδικτυακή εφαρμογή αριθμούσε 13.000 μέλη.
Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό: Έπεσαν χώματα στο ύψος της Μεταμόρφωσης
Στη Σιγκαπούρη
Οι Αρχές συγκεντρώνουν καταθέσεις από θύματα της απάτης, ενώ περισσότερα στοιχεία θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από την εξερεύνηση για ηλεκτρονικά ίχνη και αποτυπώματα. Από τις έως τώρα έρευνες έχει προκύψει ότι ο server της Wind Media βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όμως να μην έχουν καθαρή εικόνα αν πίσω από την «πυραμίδα» κρύβονται Ελληνες ή άτομα από το εξωτερικό. Τη Σιγκαπούρη δήλωνε ως έδρα της και η διεθνής Wind Media, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει σύνδεση με την ελληνική «πυραμίδα». Μάλιστα, η εν λόγω εταιρία υποστήριζε ότι είναι εταίρος της Mediacorp, που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Ltd, ωστόσο η Mediacorp έχει διαψεύσει αυτή τη σχέση.
TikΤok, facebook, YouTube. Το «σερφάρισμα» στις παραπάνω δημοφιλείς πλατφόρμες, σύμφωνα με τη Wind Media, θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρο για τα μέλη της, αρκεί να έκαναν μόνο ορισμένα στοχευμένα «likes» σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βίντεο και ιστορίες. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να προσεγγίσουν χιλιάδες Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου που αναζητούσαν εύκολο κέρδος.
Το ποσό εγγραφής που θα πλήρωναν οι ενδιαφερόμενοι θα είχε απόσβεση, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της εταιρίας, σε λιγότερο από ένα μήνα, όμως η προϋπόθεση ήταν καταθέσεις και αναλήψεις να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα, κάτι που καθιστά αδύνατη την ανίχνευση της διαδρομής των χρημάτων. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να στέλνουν ένα στιγμιότυπο οθόνης ως «αποδεικτικό» στοιχείο για κάθε «like» που έκαναν. Μάλιστα, ο κάθε εγγεγραμμένος Vip χρήστης, για κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε, θα λάμβανε προμήθεια 15% επί των κερδών του. Στις 23 Μαΐου η πλατφόρμα εξαφανίστηκε μετά από σειρά από «προειδοποιητικά» μηνύματα και προβλήματα στις αναλήψεις, αφήνοντας χιλιάδες χρήστες στα «κρύα του λουτρού», πάρα το γεγονός ότι οι διαχειριστές της υπόσχονταν ότι «κανείς δεν θα χάσει κανένα ευρώ…».
Ειδήσεις σήμερα
ΕΝΦΙΑ 2022: Πόσο αυξήθηκε για ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ [παραδείγματα]