Τα 6,1 ρίχτερ, που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι, ισοπέδωσαν το μυθικό χωριό της Βρισηίδας του Αχιλλέα από την «Ιλιάδα», μέσα σε δύο λεπτά, προκαλώντας, εκτός από ανυπολόγιστε ζημιές, τον θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό μερικών κατοίκων. Οι 850 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, με την πλειονότητα να ζει ακόμη και σήμερα μακριά από το χωριό.
Επτά χρόνια μετά και οι πληγές των Βρισαγωτών παραμένουν ανοιχτές… Ο κ. Νίκος Γκουγκούλιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, το σπίτι του οποίου χαρακτηρίστηκε κόκκινο και κατεδαφίστηκε, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πορεία των έργων αποκατάστασης, ενώ μετέφερε και την αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι, επτά χρόνια μετά την καταστροφή, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο χωριό τους.
«Το χωριό μας παραμένει χωριό-φάντασμα. Μετά τον σεισμό είχαν καταγραφεί 200 σπίτια κόκκινα, 200 κίτρινα και περίπου 150 πράσινα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο 35 σπίτια φτιαγμένα που έγιναν με χρήματα των κατοίκων, ενώ σε άλλα στα οποία ξεκίνησαν εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, γιατί δεν εκταμιεύονται οι δόσεις των χρημάτων που έχουν εγκριθεί. Να φανταστείτε ότι επτά χρόνια μετά τον σεισμό υπάρχουν κάτοικοι σεισμόπληκτοι της Βρίσας που δεν ξέρουν αν το σπίτι τους είναι κίτρινο ή κόκκινο. Υπάρχουν άνθρωποι που, παρότι έχουν καταθέσει να πάρουν τη δεύτερη ή την τρίτη δόση, ακόμη δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ».
Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας βρίσκονται εδώ και επτά χρόνια σε έναν διαρκή «πόλεμο» με δεκάδες προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου Υποδομών, Πολιτισμού και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της υποστελέχωσης, λόγω των φονικών καταστροφών σε Μάνδρα, Μάτι, Αρκαλοχώρι και Θεσσαλία, της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).
«Μετά τη Μάνδρα και το Μάτι νέκρωσε η Μυτιλήνη, ο σεισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν σε Μάνδρα και Μάτι και σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες για τη Μυτιλήνη. Μετά είχαμε το Αρκαλοχώρι και τη Θεσσαλία και οι μηχανικοί πλέον της ΔΑΕΦΚ μάς λένε ότι δεν τους πληρώνουν τα εκτός έδρας και δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να έρθουν. Επίσης, ένας συντονιστής που είχε μπει δεν έχει φανεί εδώ και έξι χρόνια», επισημαίνει ο κ. Γκουγκούλιος.
Προσφυγή
Επτά χρόνια μετά τον σεισμό και η Βρίσα τελεί υπό το καθεστώς της κηρυχθείσας «κατάστασης επικινδυνότητας». Οι 190 κάτοικοι, που ζουν είτε σε χαρακτηρισμένα κίτρινα σπίτια είτε σε αυτά που έφτιαξαν με δικούς τους πόρους, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο χωριό τους, ενώ δεν υπάρχει καμία εμπορική δραστηριότητα. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας τονίζει ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τις καθυστερήσεις είναι πλέον μονόδρομος.
Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, οι αυτοψίες έγιναν, τα επικίνδυνα σπίτια καταγράφηκαν και αποφασίστηκε η τοποθέτηση λαμαρινών για την πρόληψη και την αποφυγή ατυχήματος, αλλά και προκειμένου να κηρυχθεί η άρση της επικινδυνότητας. Ωστόσο και πάλι η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μάλιστα, ο Σύλλογος, μέσω της ανακοίνωσής του, θέτει κάποια σοβαρά ερωτήματα, όπως:
«1) Υπάρχει μελέτη όπου υποδεικνύονται τα απαιτούμενα μέτρα προς άρση της επικινδυνότητας και προς αποσόβηση κάθε κινδύνου για τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες αυτού από τα επικίνδυνα σπίτια;
2) Αν ναι, έχει επισήμως υπογραφεί;
3) Και εφόσον υπάρχει και είναι υπογεγραμμένη, γιατί δεν υλοποιείται;
4) Τέλος, τι παρεμβάσεις έχουν γίνει από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου προς τη ΔΑΕΦΚ:
α) Προκειμένου να επισπευσθούν οι χαρακτηρισμοί των ακινήτων (κίτρινα ή κόκκινα), για τα οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες τους και έχουν καταγραφεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ως επικίνδυνα και, άρα, να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, αν θα προβούν οι ίδιοι στην κατεδάφισή τους με την καταβολή της σχετικής αποζημιώσεως κατεδάφισης από τη ΔΑΕΦΚ (εφόσον χαρακτηριστούν, τελικά, κόκκινα) ή αν θα υποστυλωθούν ή με κάποιο άλλο τρόπο προστατευθούν, κατά τα οριζόμενα στο παραπάνω Π.Δ., εφόσον χαρακτηριστούν κίτρινα και έχουν και αυτά συμπεριληφθεί στη λίστα των επικίνδυνων κτιρίων των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.
β) Να επισπευσθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων κατεδάφισης για την κατηγορία των παραπάνω αναφερομένων κόκκινων κτιρίων και ως εκ τούτου να μην κωλύεται η άρση της επικινδυνότητας εξαιτίας αυτού του λόγου.
Κατόπιν των προαναφερομένων και με δεδομένο ότι ουδεμία επίσημη απάντηση επί των άνω ερωτημάτων έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, θεωρούμε πλέον ότι κάθε αναίτια καθυστέρηση στη λήψη και στην υλοποίηση μέτρων προς άρση της επικινδυνότητας του χωριού μας και προς αποτροπή ατυχήματος/ατυχημάτων από τα επικίνδυνα κτίρια, σε βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των κατοίκων και επισκεπτών αυτού, αντιβαίνει ευθέως στις διατάξεις των άνω νομοθετημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θα πρέπει πλέον όλοι οι φορείς του χωριού, ενωμένοι και αποφασισμένοι, και αφού οι μέχρι τώρα οχλήσεις μας προς τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες (περιφερειάρχη και δήμαρχο Δυτικής Λέσβου) δεν απέφεραν αποτέλεσμα, να επανεξετάσουμε τη μέχρι τώρα στάση μας της υπομονής και της εγκαρτέρησης και να δούμε τον μόνο δρόμο που μας απομένει, αυτόν της προσφυγής στη Δικαιοσύνη».
Ειδήσεις σήμερα
Netflix: Οι 18 καλύτερες ταινίες τρόμου για να δείτε αυτή την Κυριακή
Survivor spoiler 16/6: Αυτός κερδίζει την 1η ατομική ασυλία – Ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση
Ανάλυση Stratfor για τη Γαλλία: Οι πρόωρες κάλπες φέρνουν εξελίξεις
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την πληγωμένη Καρδίτσα!