Το κόστος των καταλυμάτων, που στη Σκιάθο έφτασε τις 2.500 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες των τοπικών Αρχών, είναι απαγορευτικό για μισθούς που αυξάνονται μόλις κατά 1.800 ευρώ και 1.200 ευρώ για γιατρούς και νοσηλευτές αντίστοιχα, οι οποίοι θα επιλέξουν να εργαστούν στην παραμεθόριο.
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής κατέγραψε τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού σε όλα τα μεγάλα τουριστικά νησιά. Ελλείψεις που αγγίζουν απαγορευτικά επίπεδα για την ασφάλεια των πολιτών, σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια των τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η πρώτη
«Σε επιβαρυμένα νησιά θα γίνουν κατοικίες μέσω της ΔΥΠΑ, όπου θα έχουν πάρα πολύ χαμηλά ενοίκια για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους εκπαιδευτικούς», ανέφερε συγκεκριμένα.
Τέλος, υποσχέθηκε πως είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η περαιτέρω αύξηση των μισθών των γιατρών, πέραν των πρόσφατων διορθωτικών κινήσεων που έγιναν.
Καταγγελία
Η κατακραυγή που προκάλεσε η καταγγελία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ότι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στη Σκιάθο ζητούν από γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν κρίσιμες μονάδες Υγείας στην 5η ΥΠΕ ενοίκιο… 2.500 ευρώ πίεσε για λύσεις.
Αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πανελλαδικό επίπεδο «βγάζει την ουρά της απ’ έξω», ο Φώτης Σερέτης, διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία περιλαμβάνει και τις Σποράδες, αναγκάστηκε να βρει τρόπους, ώστε να παραχωρήσει δωρεάν κατοικίες στους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το Κέντρο Υγείας Σκιάθου.
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής επικοινώνησε με τον κ. Σερέτη, ο οποίος εξήγησε πως κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια για να καλύψει τη δαπάνη στέγασης των γιατρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η 5η ΥΠΕ που διοικεί είναι η πρώτη που υλοποίησε την εφαρμογή POS σε 63 δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επιβάλλοντας «εισιτήριο» 20 ευρώ στους τουρίστες που αναζητούν υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας.
Κεφαλονιά: Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία με τον θάνατο μητέρας τριών παιδιών μετά από φωτιά [βίντεο]
Με τα έσοδα αυτά, ο διοικητής εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη μίσθωση κατοικιών στη Σκιάθο και έχουν ήδη ενοικιαστεί διαμερίσματα.
Εδώ και δύο μήνες, η διαμονή για τους υγειονομικούς που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου είναι εντελώς δωρεάν, οι γιατροί έχουν ανταποκριθεί και, σύμφωνα με τον Φώτη Σερέτη, οι εφημερίες βγαίνουν χωρίς δυσκολίες.
Αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει βγει για τη Σκόπελο, ενώ η 5η ΥΠΕ καλύπτει και τα διαμερίσματα που θα βρουν από μόνοι τους οι γιατροί στην Αλόννησο και τη Σκύρο.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
«Το Κέντρο Υγείας που κλείσαμε το 2016 είχε καλύτερη στελέχωση από το νοσοκομείο σήμερα»
Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει, ωστόσο, και το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, η τραγική υποστελέχωση δεν κατάφερε να αποτρέψει τον θάνατο 42χρονου διασώστη, ο οποίος διακομίστηκε εκεί με υψηλό πυρετό και δεν υπήρχαν οι ιατρικές ειδικότητες που απαιτούνται για να βγει μια ασφαλής διάγνωση.
«Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης δεν έχουμε πνευμονολόγο, δεν έχουμε παθολόγο. Εχουμε έναν γενικό γιατρό που έρχεται από περιφερειακό ιατρείο, έχουμε μία καρδιολόγο, που δεν μπορεί να καλύψει το νοσοκομείο 30 μέρες τον μήνα. Το νοσοκομείο δεν έχει, επίσης, ακτινολόγο, μικροβιολόγο. Πώς μπορούν να γίνουν, λοιπόν, διάγνωση και θεραπεία σε έναν ασθενή; Κινδυνεύουν άνθρωποι», τονίζει.
Το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό που απασχολείται σήμερα στο Νοσοκομείο Σαντορίνης διαμένει στο παλιό Κέντρο Υγείας, που έκλεισε το 2016, σε απαράδεκτες συνθήκες.
«Το 2016 εγκαινιάσαμε το Νοσοκομείο Σαντορίνης και κλείσαμε το Κέντρο Υγείας. Το Κέντρο Υγείας που κλείσαμε είχε καλύτερη στελέχωση από το νοσοκομείο σήμερα», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. «Θα έπρεπε να εξασφαλίσουν χώρους στους γιατρούς. Στη Σαντορίνη μένουν 30 γιατροί στο παλιό Κέντρο Υγείας. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Ποιος μπορεί να έχει την οικογένειά του εκεί σε έναν χώρο 1 x 1; Μένουν ο ένας πάνω στον άλλο… Οι υγειονομικοί για να πάνε στα νησιά χρειάζονται κίνητρα. Τουλάχιστον στέγη και διατροφή, αλλά και αύξηση μισθών. Θα μπορούσαν να δίνουν οι δήμοι ένα επίδομα διατροφής στους υγειονομικούς και να νοικιάζουν οι ίδιοι σπίτια στους γιατρούς και στο προσωπικό των Κέντρων Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Να τονιστεί πως η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι από τα πρώτα νησιά στα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.
Ειδήσεις σήμερα
Θρίλερ στην Ελευσίνα: Ηλικιωμένος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πηγάδι
Στη φυλακή ο γνωστός δικηγόρος που κατηγορείται ότι κακοποίησε τη σύζυγό του – Απολογείται αύριο
Αναδρομικά: Πώς δηλώνονται και πώς φορολογούνται
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Νίκος Μιχαλολιάκος: Αυτά τα 11 άρθρα τον έστειλαν πάλι φυλακή