Για την συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση κατηγορούνται και τέσσερις κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες κυρίως στις χειρόγραφες σημειώσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα usb sticks που βρέθηκαν στην κατοχή των κατηγορουμένων. Προσπαθούν να διαπιστώσουν τι επιθέσεις σχεδίαζε στο μέλλον η οργάνωση, αλλά και εάν εμπλέκεται σε παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε σημειώσεις του έγκλειστου, φερόμενου αρχηγού της οργάνωσης βρέθηκαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, σε δικαστικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, που όπως φαίνεται είχαν στοχοποιηθεί.
Ανάμεσα στις πέντε ενέργειες που αποδίδονται στην οργάνωση είναι και η αποστολή αυτού του τρομο-πακέτου στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με παραλήπτη την Πρόεδρο Εφετών, η οποία είχε χειριστεί ποινικές εκκρεμότητες του 36χρονου αναρχικού-ληστή που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης.
Ο μηχανισμός που αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτικά σε περίπτωση που ανοιγόταν ο φάκελος και γινόταν έκρηξη, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πολλές ανθρώπινες απώλειες. Στο μηχανισμό-σύμφωνα με τις αρχές ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του ενός από τους δυο στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 6 κατηγορουμένους οι 4 αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες, ο πυροτεχνουργός της Πολεμικής Αεροπορίας τήρησε το δικαίωμα της σιωπής και ένας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη.
Τρομοκρατία: Τι είπαν και τι δεν είπαν στην ανακρίτρια οι κατηγορούμενοι της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης»
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν με κοινή γνωμοδότηση ανακρίτριας και εισαγγελέα οι έξι συλληφθέντες για την τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», μεταξύ αυτών και οι δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ένας πυροτεχνουργός τήρησε το δικαίωμα της σιωπής. Άλλος κατηγορούμενος αποδέχτηκε μονό μία κατηγορία από εκείνες που του αποδίδονται, ότι ήταν ο οδηγός της μηχανής με τον οποίο διέφυγε ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης σε τράπεζα στα Πετράλωνα. Οι υπόλοιποι τέσσερις αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
«Με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία, όπως και πλείστες άλλες, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και φυσικά όχι τη συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των διώξεων περί τρομοκρατικών πράξεων που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα του να απολογείται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις με τις οποίες δεν σχετίζονται αυτουργικά. Σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα, που προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δικογραφικά, δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε καμιά κακουργηματική πράξη», δήλωσε ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, Νίκος Αλετράς.
Άγιο Όρος: Τι λέει ο Διοικητής του στο Eleftherostypos.gr για το «μασατζίδικο» και τους σεισμούς
Ορισμένοι έχουν παραδεχθεί ήδη στους αστυνομικούς τη συμμετοχή τους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμία εμπλοκή. Ο κατηγορούμενος για την επίθεση στην τράπεζα των Πετραλώνων ισχυρίζεται ότι δεν βρέθηκε ποτέ στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης και πως άλλος ήταν που είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει το όνομά του, λέγοντας πως: «Εγώ ρουφιάνος δεν γίνομαι».
Για το χτύπημα αυτό, το «δεξί χέρι» του αρχηγού αναζητούσε στο φιλικό του περιβάλλον το άτομο που θα τοποθετούσε τη βόμβα, έψαχνε κάποιον που θα προχωρούσε σε τρομοκρατική ενέργεια έναντι αμοιβής χωρίς να υπάρχει κανένα ιδεολογικό παρελθόν.
Τρομοκρατία: Εκδικητικά «χτυπήματα» με ιδεολογικό μανδύα
Τον εκφοβισμό της πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής φέρεται να «προγραμμάτιζαν» οι έγκλειστοι υποκινητές και οι εκτελεστικοί πυρήνες της «Ενοπλης Απάντησης» και της «Σύμπραξης Εκδίκησης».
Μαζί με την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, τον διευθυντή Φυλακών Λάρισας και τον σωφρονιστικό υπάλληλο του Κορυδαλλού, αποτελούν τα τέσσερα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο των κατηγορούμενων τρομοκρατών, τα οποία συνδέονται με τη δικαστική και σωφρονιστική αντιμετώπιση του 36χρονου εγκλείστου στις Φυλακές Δομοκού, «αριστερόχειρα ληστή». Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, περιγράφοντας τις επιτυχημένες και αποτυχημένες επιθέσεις των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων, κάνουν λόγο για «εκδικητικές ενέργειες, στις οποίες τοποθετήθηκε ιδεολογικός μανδύας».
Λάρισα, Χαϊδάρι, Κηφισιά, Πετράλωνα, Θεσσαλονίκη, Παλαιό Ψυχικό… Εκτός από τις πέντε γνωστές υποθέσεις που φέρεται να συνδέονται με τη δράση των 10 κατηγορουμένων, καταγεγραμμένες συνομιλίες έχουν αποτυπώσει την πρόθεση εκφοβισμού της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. Χωρίς να κατονομάσει τον στόχο του, ένας από τους εκτελεστικούς πυρήνες της «Σύμπραξης Εκδίκησης» επιχειρεί να στρατολογήσει 38χρονο άνδρα, για να αναλάβει την επίθεση. Αναφέρει τη διεύθυνση της κατοικίας της, ενώ κάνει λόγο για αμοιβή ύψους 500 ευρώ.
Εκαναν λάθος στον δρόμο
Η προγραμματισμένη ενέργεια δεν θα πραγματοποιηθεί, όμως, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο-στόχο στο Παλαιό Ψυχικό, σε γειτονικό δρόμο, στις 27 Δεκεμβρίου, είχε εντοπιστεί εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν εξερράγη. Ο άγνωστος δράστης είχε προσεγγίσει το σημείο στις 05:50 τα ξημερώματα και είχε τοποθετήσει στην πιλοτή πολυκατοικίας, ανάμεσα σε τοιχίο και σταθμευμένο αυτοκίνητο, τον αυτοσχέδιο μηχανισμό που αποτελείτο από φιτίλι, πυροκροτητή και χειροβομβίδα. Πριν εξαφανιστεί από την περιοχή, ο άνδρας, που δεν έχει ταυτοποιηθεί από τις Αρχές, άναψε το φιτίλι, όμως δεν προκλήθηκε έκρηξη, καθώς ο πυροκροτητής δεν ήταν συνδεδεμένος με τη χειροβομβίδα. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης στόχευε τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, αλλά μπέρδεψε τους δρόμους, ενώ εξετάζουν αν η ενέργεια είχε τον ίδιο… εντολέα.
«Ολα πήγαν κομπλέ»
«Ολα πήγαν κομπλέ», ανέφερε ο οδηγός της μηχανής προσέγγισης-διαφυγής στα Πετράλωνα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον συνεργό του που τοποθέτησε τον μηχανισμό έξω από την είσοδο της τράπεζας. Ο «μεταφορέας» της βόμβας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 7 Φεβρουαρίου, εξέφραζε φόβους ότι οι Αρχές είχαν διαπιστώσει την εμπλοκή του. Στη συνέχεια της συνομιλίας, ο οδηγός κατηγορεί τον συνεργό του πως με αυτό το τηλεφώνημα θα έδινε στόχο στις Αρχές και θα τις οδηγούσε στη σύλληψή τους.
Μέσα από μια σειρά από καταγεγραμμένες συνομιλίες, ακόμα και από τηλέφωνα Καταστημάτων Κράτησης, οι Αρχές κατάφεραν να σκιαγραφήσουν ένα σημαντικό κομμάτι της δράσης και των προθέσεων των συνολικά 10 ατόμων που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Πρόσωπο-κλειδί θεωρείται ο 36χρονος έγκλειστος των Φυλακών Δομοκού, που σε σειρά από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με έτερο συλληφθέντα εκφράζει τη βούλησή του για μελλοντικές αξιόποινες πράξεις.
Εκδικητικές επιθέσεις
«Κοίτα αυτό που σου λέω για τον γκριζομάλλη, ρε αδελφέ, μία φορά φτιάξ’ το, ρε φίλε. Είστε Λάρισα, πώς δεν μπορείτε να το κάνετε; Εγώ τα έκανα όταν ήμουν εκεί όλα, ρε φίλε», λέει σε τηλεφώνημά του ο 36χρονος υποκινητής των επιθέσεων, αναφερόμενος σε έναν από τους στόχους του, τον διευθυντή των Φυλακών Λάρισας. «Θα το φτιάξουμε εκατό τοις εκατό», του απαντά ένα από τα μέλη της εκτελεστικής ομάδας. Είναι μία από τις χαρακτηρισμένες εκδικητικές ενέργειες εις βάρος προσώπων που σχετίζονται με το παρελθόν του 36χρονου αριστερόχειρα ληστή. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, τοποθετούνται η ρίψη χειροβομβίδας στο αυτοκίνητο του σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Κορυδαλλού τον περασμένο Ιούλιο στο Χαϊδάρι και η αποστολή του παγιδευμένου φακέλου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με στόχο την πρόεδρο Εφετών.
Αστυνομικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «εκδικητικές» τις παραπάνω ενέργειες» και τις συνδέουν με τις συνθήκες κράτησης του 36χρονου, τις αποτυχημένες απόπειρες συγχώνευσης των ποινών του, αλλά και τις συλλήψεις του για ένοπλες ληστείες. Στο… μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται ένα σημειωματάριο του αριστερόχειρα ληστή, που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενη σύλληψή του το 2021, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα τεσσάρων εισαγγελέων και ενός αστυνομικού διευθυντή, που είχαν ασχοληθεί με υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.
ΕΨΑΧΝΑΝ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ
Ραντεβού με… δυναμίτη και «δέλεαρ» τα ναρκωτικά
Στις 22 Ιανουαρίου, ο 38χρονος βρίσκεται ξανά σε επαφή με τον επίδοξο «στρατολογητή» του, αυτήν τη φορά σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στα Τουρκοβούνια. Ο άνδρας που ανήκει στην εκτελεστική ομάδα της «Σύμπραξης Εκδίκησης» αναζητά άτομα για την επίθεση στην τράπεζα των Πετραλώνων και έχει μαζί του ποσότητα δυναμίτη, την οποία επιδεικνύει στον 38χρονο, περιγράφοντάς του το σχέδιο. Για ακόμα μία φορά, ο 38χρονος θα αρνηθεί να συνδράμει και ο «στρατολογητής» θα επιχειρήσει να τον μεταπείσει, καλώντας με βιντεοκλήση έναν άνδρα που βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακές.
Ο αποκαλούμενος «Νίκος», που είναι ανάμεσα στα κατηγορούμενα άτομα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, απευθυνόμενος στον 38χρονο, του αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει «τη δουλειά», γιατί «κάνει δωρεάν τη χρήση των ναρκωτικών του». Οι Αρχές δεν αποκλείουν οι ποινικοί εκτελεστικοί πυρήνες των εγκληματικών οργανώσεων να στρατολογούσαν άτομα που προμηθεύονταν από αυτούς με «ευνοϊκούς» όρους ναρκωτικές ουσίες.
ΟΙ «ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΙΣ» ΠΟΙΝΙΚΩΝ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Ο ρόλος του οπλουργού και του πολυβολητή
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένεται να προχωρήσουν σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, αναζητώντας συνομιλίες ανάμεσα στους κατηγορουμένους, οι οποίες θα αναδείξουν πιθανή εμπλοκή τους και με άλλες πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες.
Δεν αποκλείουν μέσω συγκεκριμένων διαδρομών, ακόμη και εν αγνοία τους, να τροφοδότησαν με εκρηκτικά, τεχνογνωσία ή ακόμη και με κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών άλλους εκτελεστικούς πυρήνες που προέβησαν στην αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια με ΤΝΤ στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή (αποτύπωμα κατασκευαστή ή μεταφορέα) και στην έκρηξη ωρολογιακής βόμβας στο υπουργείο Εργασίας (μοτοσικλέτα βομβιστών). Οπως είχε διαπιστωθεί, ένα «γαϊτανάκι» από «διακλαδώσεις» και γνωριμίες ποινικών και στρατιωτικών συνετέλεσε στη δημιουργία της 10μελούς ομάδας, στην οποία ο κάθε «κρίκος» δεν γνώριζε τους επόμενους ή λίγους από αυτούς. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ίσως ακόμη δεν γνώριζε για ποιους δρα και για ποιον σκοπό».
Στο «κάδρο» των ερευνών βρίσκεται ο ρόλος του κατηγορούμενου οπλουργού της Πολεμικής Αεροπορίας, που πριν από τη σύλληψή του βρισκόταν σε μακρά αναρρωτική άδεια. Ο στρατιωτικός, που είχε αποκτήσει επαφές με τους ποινικούς συνεργούς του, φέρεται να εργαζόταν στο παρελθόν σε αποθήκη στην οποία κατέστρεφαν παλαιά πυρομαχικά στην Αυλίδα.
Ενας άλλος κατηγορούμενος, ο πολυβολητής του Στρατού Ξηράς που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο (υπό παραίτηση), άφησε αποτύπωμα και DNA στον απενεργοποιημένο εκρηκτικό φάκελο με ζελατινοδυναμίτιδα, τον οποίο, αν άνοιγε η πρόεδρος Εφετών, το αποτέλεσμα θα ήταν θανατηφόρο. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου φαίνεται να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος από τους συλληφθέντες ήταν ο τρομοκράτης-κούριερ του εκρηκτικού φακέλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ικανά στοιχεία προκειμένου να τον καταστήσουν κατηγορούμενο.
Το όνομα του πολυβολητή είχε συμπεριληφθεί σε καταγγελία το 2012 για τα άτομα που συμμετείχαν σε βομβιστική επίθεση στο σπίτι δικαστικής λειτουργού στον Χολαργό. Την εντολή φέρεται να είχαν δώσει αρχηγικά μέλη της Greek Mafia, καθώς η δικαστική λειτουργός εκδίκαζε υπόθεσή τους. Ο πολυβολητής φέρεται να ήταν σε αποστολή στο Αφγανιστάν και δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες. Είναι παντρεμένος με αστυνομικό, ενώ ο κουνιάδος του είναι διοικητής σε Α.Τ. των νότιων προαστίων.