Σε πολλούς θα θυμίζει κάποιο εξάρτημα υπερήρωα, όμως ο εξωσκελετός είναι ένα μηχανικό εξάρτημα το οποίο βοηθά ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, να σταθούν όρθιοι, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να περπατήσουν και να κινηθούν.
Για το εγχείρημα της ομάδας Ερμής, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Νικόλαος Μπέλλας Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του τοπικού Ιδρύματος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί να έχει την υψηλή εποπτεία, όμως όλη την τεχνική δουλειά, όπως η εύρεση χορηγιών, την οργάνωση, το μοντέλο κ.α. τα αναλαμβάνουν οι φοιτητές.
Βοήθεια σε ανθρώπους με αναπηρίες και κυρίως με παραπληγία
«Είναι περίπου 25 φοιτητές κυρίως από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και από τους Μηχανολόγους. Η ομάδα του Ερμή ασχολείται με ένα σύστημα εξωσκελετού . Η ιδέα του prioject είναι ανθρωποκεντρική, καθώς τα παιδιά προσπαθούν μέσω του εξωσκελετού να βοηθήσουν ανθρώπους με αναπηρίες και κυρίως με παραπληγία», επεσήμανε ο κ. Μπέλλας.
Μάλιστα, η ιδέα τους αλλά και ο εξωσκελετός θα «ταξιδέψει» τον Οκτώβριο του 2024 στη Ζυρίχη για να συμμετάσχει στο Cybathlon, ένα διεθνές συνέδριο που περιλαμβάνει και διαγωνιστικό μέρος με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών ομάδων, μικρών εταιρειών αλλά και ΜΚΟ που προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητας, που έχουν άνθρωποι με αναπηρίες και κυρίως με προβλήματα κίνησης.
«Η πρόταση των φοιτητών είναι κάτι εφαρμόσιμο»
Ο Καθηγητής υπογράμμισε πως το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς περιέχει αρκετά τεχνικά κομμάτια τόσο στο κομμάτι της κατασκευής του εξωσκελετού, όσο και το κομμάτι του hardware όσο και του λογισμικού. Σημειώνεται πως η ομάδα Ερμής έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια, με τους φοιτητές- μέλη της να εναλλάσσονται.
Παράλληλα, τόνισε πως η πρόταση των φοιτητών είναι κάτι εφαρμόσιμο, κάτι που δουλεύει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άνθρωπο με κινητικά προβλήματα «αγκαλιάζοντας» το σώμα του από τη μέση και κάτω.
«Ήδη κάποιες εταιρείες έχουν ανταποκριθεί»
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
«Είναι κάτι που τα παιδιά το φτιάχνουν από το μηδέν, κάτι πολύ συγκεκριμένο που προσπαθεί να λύσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα και στον τομέα του Πολυτεχνείου ίσως αυτό είναι και το πιο σημαντικό», επεσήμανε ο κ. Μπέλλας. Συμπλήρωσε όμως πως δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι που δουλεύει η ομάδα Ερμής. Υπάρχουν φοιτητές υπεύθυνοι χορηγιών, υπεύθυνοι για το Business model, για να μιλήσουν με τον υπεύθυνο μιας εταιρείας και να τον πείσουν για να τους δώσει χρήματα. Ο καθένας στον «Ερμή» έχει τον ρόλο του και ήδη κάποιες εταιρείες έχουν ανταποκριθεί, άλλες έχουν δώσει χρήματα, άλλες υλικά αλλά η ομάδα είναι ανοιχτή στη βοήθεια.
Τι λένε οι φοιτητές
«Το πρότζεκτ μας, ξεπερνά το βασίλειο της ιατρικής ρομποτικής, περιλαμβάνει και ανθρωπιστικές διαστάσεις. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Με την επιτυχή ανάπτυξη του εξωσκελετού ΕΡΜΗΣ, αυτά τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν μια αίσθηση αυτάρκειας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκπληρώνουν τις καθημερινές τους ανάγκες και δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία. Κατά συνέπεια, η συσκευή μας έχει βαθιά επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους ευεξία.
Υπερασπίζοντας την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων αιχμής, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σχετικά με όσους πάσχουν από παραπληγία. Η προσπάθειά μας να αναδείξουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας στοχεύει στην αφύπνιση της ίδιας της κοινωνίας Αυτό το θέμα απαιτεί τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που του αξίζει γιατί η παραμέληση του μόνο επιδεινώνει το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη μας να συμβάλλουμε στη λύση του».
Πηγή: magnesianews
Ειδήσεις σήμερα
Νεαρός είχε «ρημάξει» σούπερ μάρκετ στη Λάρισα – Έκλεβε προϊόντα περιποίησης προσώπου και μαλλιών
Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία [Βίντεο]
Εορταστικό ωράριο-Χριστούγεννα 2023: Ποιες Κυριακές θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα [Βίντεο]