Το πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025, αξιοποιεί τις δυνατότητες της γεωργίας ακριβείας για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, ενός φυτού με υψηλή διατροφική αξία και σημαντική θέση στην αγροδιατροφή.
Το ιπποφαές θεωρείται υπερτροφή, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα έλαια και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την παραγωγή του, το κύριο πρόβλημα των Ελλήνων καλλιεργητών, σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, είναι ο συνεχής περιορισμός των αποδόσεων της γεωργικής καλλιέργειας, λόγω εξάντλησης των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Οι καλλιεργητές συχνά καταφεύγουν στην αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων χωρίς να γίνεται προηγούμενη μελέτη στα εδαφικά χαρακτηριστικά και τις εδαφικές ανάγκες στην κάθε περιοχή. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει επίσημα τεκμηριωμένη εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας στην καλλιέργεια του ιπποφαούς αναφέρουν οι συντελεστές του έργου. Το πρόγραμμα επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω της γεωργίας ακριβείας. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως εξειδικευμένοι αισθητήρες που παρακολουθούν την υγρασία, τη θερμοκρασία και τις συνθήκες του εδάφους, το έργο διασφαλίζει ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν μόνο τις απαραίτητες εισροές. Η εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια του ιπποφαούς αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Καιρός - Μαρουσάκης: «Προγνωστικό χάος» για την επερχόμενη κακοκαιρία στην Αττική
Συγκεκριμένα:
• Αύξηση της παραγωγής: Με τη βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών, είναι δυνατή η αύξηση της παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
• Μείωση του κόστους παραγωγής: Η εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.
• Προστασία του περιβάλλοντος: Η μείωση της χρήσης χημικών ουσιών και η βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
• Παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας: Τα προϊόντα που παράγονται με τις νέες αυτές μεθόδους αναμένεται να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» Υπομέτρο 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εταίροι του προγράμματος, με τίτλο «ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α. – Πιλοτική καλλιέργεια πέντε ποικιλιών ιπποφαούς (Hippophae L.) με χρήση γεωργίας ακριβείας για την ανάπτυξη υψηλής διατροφικής αξίας γιαουρτιού, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής», είναι εκτός από το ΑΠΘ, ιδιωτική εταιρεία και καλλιεργητές.
Το έργο του ΑΠΘ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια του ιπποφαούς μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες και να ενισχύσει την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως παραγωγού υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.
Ειδήσεις σήμερα
La Repubblica: Ποια ελληνικά νησιά προτείνει για διακοπές το 2025
Ελένη Μενεγάκη: Θυμάστε πως ήταν στην αρχή της καριέρας της; – Πριν φτιάξει οδοντοστοιχία και στήθος