«Αποτροπιασμό, οργή και βαθιά θλίψη προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου μας. Η καταδίκη της έκνομης και αηθούς αυτής ενέργειας από σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι αυτονόητη και απερίφραστη», υπογραμμίζει ο πρύτανης και προσθέτει: «Τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και πρόδηλα φασιστικές δεν χωρούν στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο δημοκρατίας, σεβασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών».
Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου καταδίκασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Η πόλη μας στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε τέτοια πράξη ύβρεως, για να μην πω αλητείας. Η Θεσσαλονίκη πάντα τιμούσε και πάντα θα τιμά τη μνήμη των ανθρώπων της, θα τιμά την ιστορία της. Ζητώ την άμεση σύλληψη των δραστών και την άμεση αποκατάσταση του μνημείου» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.
Και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα συμβάλουμε αύριο κιόλας προς αυτήν την κατεύθυνση».
Bloomberg: Χίος και Λέσβος τα νέα hotspots παράνομης διακίνησης ρωσικού πετρελαίου
Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή, λέει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
«Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΙΚΘ.
Σημειώνεται δε, πως «σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της».
Ειδήσεις σήμερα
Πελέ: «Έσβησε» το «μαύρο διαμάντι» του ποδοσφαίρου – Θρηνεί όλος ο πλανήτης [εικόνες – βίντεο]
Εύα Καϊλή-Δημητρακόπουλος: «Εμείς ζητήσαμε έρευνα για τα εμβάσματα στον Παναμά»