Η τελετή ξεκίνησε με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ ενώ στην προσφώνηση του ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας ανέφερε ότι αποτελεί απώτερο στόχο να «αφυπνίσουμε» τη μνήμη μας και να αντιληφθούμε προβληματιζόμενοι την αξία των ιστορικών γεγονότων.
Τόνισε επίσης ότι μόνον σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μπορούν να συναντηθούν η Ιστορία με τη Φιλοσοφία, οι Πολιτικές Επιστήμες με τα Οικονομικά και η Εθνογραφία με τις Θεολογικές σπουδές.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Νεαρή οπαδός του ΠΑΟΚ έβαλε «Made In Romania» στα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου» [βίντεο]
«Στις φορτισμένες ημέρες που διανύουμε και με τα όσα δυσοίωνα συμβαίνουν ανά τον κόσμο, που μαστίζεται από μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις, είτε πρόκειται για το Ντονέτσκ της Ουκρανίας είτε για τη Λωρίδα της Γάζας και το Τελ Αβίβ, ανακύπτουν προβληματισμοί και ερωτήματα που σχετίζονται με την ηθική του πολέμου, είτε αυτή αναφέρεται στην έναρξη του πολέμου είτε στον τρόπο διεξαγωγής του» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Επεσήμανε πως «μέσα από τα χαλάσματα κάθε εμπόλεμης σύρραξης, αυτή που θα θεμελιώσει την επόμενη μέρα δικαίων και αδίκων εν πολέμω, είναι η Εκπαίδευση, όπως έπραξε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από συστάσεως του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, όπως θα συνεχίσουμε να πράττουμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή ακόμη και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες».
Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Φιλήμονα Παιονίδη, με τίτλο Το έπος του ‘40 και η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου.
«Η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου αποδέχεται το γεγονός ότι θα υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και επιχειρεί να προσδιορίσει μια σειρά συνθηκών που θα καθιστούσαν την πολεμική εμπλοκή μιας κρατικής οντότητας και των ενόπλων δυνάμεών της ηθικά δικαιολογημένη. Η απάντηση που δίνουμε είναι ότι οι ενέργειες της χώρας μας ήταν απολύτως σύμφωνες με τις επιταγές αυτής της θεωρίας, γεγονός που σπάνια συμβαίνει και καταδεικνύει ότι βρισκόμασταν καθόλη τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου με την πλευρά του δικαίου και της ηθικής. Υποστηρίζουμε ακόμα ότι η γνώση των μαχίμων και αμάχων Ελλήνων πως αγωνίζονταν για την επανόρθωση μιας αδικίας χαλύβδωσε τη θέλησή τους και συνέβαλε σημαντικά στην εποποιΐα του ’40». σημείωσε ο κ. Παιονίδης.
Η Τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τα μουσικά σύνολα του ΑΠΘ.
Ειδήσεις σήμερα
Καθολική Εκκλησία Ελλάδας: Πώς ξέπλυναν 3 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα σε «ιερές» επενδύσεις [βίντεο]
Παγγαίο Όρος: Φωτιά σε δύσβατο σημείο – Επί ποδός η Πυροσβεστική
Άρτα: Ζευγάρι μετέφερε άνδρα στο σπίτι του και μετά… τους λήστεψε και τους έκλεψε το αμάξι