Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά υψηλόβαθμοι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας φέρεται να διακινούσαν μεγάλα ποσά σε νυχτερινά κέντρα της Πάτρας, τα οποία ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, η Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος διαπίστωσε ότι χρήματα που βρισκόντουσαν στα «ταμεία» τη Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος «επενδύονταν» σε κέντρα διασκέδασης.
Ποιοι φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο υψηλόβαθμοι ιερείς της καθολικής Εκκλησίας (ο ένας σε νησί των Κυκλάδων, ενώ ο άλλος στην Κρήτη), καθώς κι ένας 59χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί νυχτερινά κέντρα στην Πάτρα.
Ο επιχειρηματίας το 2023 είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια κάθειρξης από το Εφετείο Λαμίας για την εκβίαση Μητροπολίτη στην περιοχή της Ευρυτανίας, αλλά και Μητροπολιτών στις Κυκλάδες.
Μετά την αποφυλάκισή του, ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει επαφές με την καθολική κοινότητα στην Πάτρα.
Οι επίμαχοι λογαριασμοί
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, έχουν ανοίξει λογαριασμοί δύο μονοπρόσωπων εταιρειών, όπου εμπλέκονται διάφορα άτομα. Η μία άνοιξε το 2019 και έκλεισε το 2023, ενώ η άλλη άνοιξε προ μερικών ετών και παραμένει ακόμα ενενεργή. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας φαίνεται να έδειχνε «μεγάλη οικονομική άνεση. Υπήρχαν αναφορές τι μισθούς έδινε στους εργαζόμενούς του, τι δυνατότητες έχει», σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο.
Στους επίμαχους λογαριασμούς εντοπίζονται τα ονόματα του 59χρονου επιχειρηματία, του 23χρονου γιου του, μίας 43χρονης γυναίκας που εργάζεται σε ένα από τα νυχτερινά κέντρα του 59χρονου, αλλά και ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, ενώ όπως όλα δείχνουν υπήρχαν συναλλαγές της Καθολικής Εκκλησίας με τα συγκεκριμένα πρακτορεία.
Τι είναι η τεχνική «smurfing»
Ο Νίκος Φραγκιαδάκης, φοροτεχνικός, τόνισε ότι ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι: μόνο τρία εκατομμύρια είναι το ποσό που έχει υπεξαιρεθεί ή έχουν γίνει κι άλλες συναλλαγές με μετρητά, χωρίς να έχουν καταγραφεί στο σύστημα;
«Για να ”ασπρίσει” κάποιος χρήματα ο πιο κοινός τρόπος είναι τα περάσει από το τραπεζικό σύστημα για να τα νομιμοποιήσει. Υπάρχει η τεχνική ”smurfing”, που είναι να στέλνεις πολλούς ανθρώπους με μικρά ποσά να καταθέτουν στην τράπεζα. Ίσως κάπως έτσι να ξεκίνησαν και μετά να αποθρασύνθηκαν», εξήγησε ο φοροτεχνικός.