Οδηγός…
Πρόκειται για μια τομή στη λειτουργία αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος, καθώς ο πρώτος θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς απαιτείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί, ενώ το συγκεκριμένο έργο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Ετσι, οι υπηρεσίες του Δημοσίου δεν θα μπορούν να ζητούν από τους πολίτες διαφορετικά έγγραφα ή διαφορετικές διαδικασίες για την ίδια πράξη. Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενδυνάμωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Εμπλουτισμός
Σε πρώτη φάση, το «Μίτος» έχει σχεδόν 1.500 δημοσιευμένες διαδικασίες που βλέπουν οι πολίτες σε σύνολο 4.500 που έχουν αρχικά καταγραφεί. Η καταχώριση γίνεται από συντάκτες που υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία και οι οποίοι καταγράφουν όλα τα στάδια της διαδικασίας, ενώ παράλληλα γίνονται συνεχείς εκπαιδεύσεις στους χρήστες. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταγραφούν στην πλατφόρμα όλες οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης θα ξέρει από πριν πού πρέπει να απευθυνθεί, τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσει και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει. Θα περιλαμβάνονται, ακόμη, οι διαδικασίες που αφορούν στους Ευρωπαίους πολίτες.
Το εν λόγω μητρώο θα προσφέρει πολλές λειτουργικότητες στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο συγχρόνως. Ενδεικτικά αναφέρονται:
* λήψη ενημερώσεων ανά διαδικασία, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να ενημερώνεται πότε μια διαδικασία τροποποιείται,
* ανατροφοδότηση ανά διαδικασία, εφόσον ο πολίτης θέλει να υποβάλει κάποιο παράπονο ή καταγγελία για τη διαδικασία,
* λειτουργία μητρώου δικαιολογητικών και μητρώου σημείων εξυπηρέτησης,
* ταμπλό παρακολούθησης (dashboards) για τις δημόσιες υπηρεσίες και
* διαλειτουργικότητα με άλλες πλατφόρμες όπως e-paravolo, πύλη EU-GO για τις διασυνοριακές υπηρεσίες, νέο back office των ΚΕΠ.
Χαρτογράφηση
Οπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών, «ο “Μίτος” είναι το νήμα που καθώς θα απλωθεί, θα αποτυπώσει πάνω σε μία οθόνη όλες τις λειτουργίες και τις όψεις του κράτους και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους με απλότητα και διαφάνεια. Είναι η ψηφιακή γραμμή που θα ενώσει κάθε κόμβο της κρατικής μηχανής και θα οδηγήσει στη χαρτογράφηση του κράτους».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, επεσήμανε ότι «τόσο με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών “Μίτος” όσο και με τον νέο θεσμό των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του οποίου έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα ψηφιακά επιτεύγματα των ανθρώπων της Δημόσιας Διοίκησης, υλοποιούμε, σε θεσμικό και τεχνολογικό επίπεδο, το όραμα και τις ιδέες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Τιμήθηκαν
Ακόμη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, απένειμαν τιμητικές διακρίσεις σε δύο προσωπικότητες της Πληροφορικής με σημαντική προσφορά στην Ελλάδα, τον πρωτοπόρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα, Ανδρέα Δρυμιώτη, και τον «αρχιτέκτονα» του TAXISnet, Παναγιώτη Γεωργιάδη.
Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σε ό,τι αφορά στους νικητές των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έτος 2022 στην κατηγορία «Καλύτερης Εφαρμοσμένης Ιδέας», στη θεματική «Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη», το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Διάθεση Ψηφιακά Υπογεγραμμένων Δικαστικών Εγγράφων και Πιστοποιητικών σε πολίτες/ Δικηγόρους» του Εφετείου Πειραιώς. Το 2ο βραβείο, λόγω ισοβαθμίας, απέσπασαν οι προτάσεις με τίτλους «Χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας της αξιολόγησης των ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας για την περίοδο αξιολόγησης 2018-2021» του φορέα ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και «Διαδικτυακή Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://mapsportal.ypen.gr)» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη θεματική «Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα», το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Valuemaps.gov.gr: Απεικόνιση Ζωνών Αξιών του Συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και Υπολογισμός Αξίας Ακινήτου με επιλογή ακινήτου σε δορυφορικό χάρτη» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και το 2ο βραβείο η «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Φυσικών και Νομικών Προσώπων» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.
Στη θεματική «Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις», το 1ο βραβείο κέρδισε η πρόταση με τίτλο «Πρωτοβουλία σχεδιασμού και υλοποίησης νέου ειδικού Ιατρείου Μνήμης, Aνοιας και νόσου Πάρκινσον μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής» της Α’ Νευρολογικής Κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Στη θεματική «Παιδεία-Πολιτισμός», το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Αυτόματη χωροταξική κατανομή μαθητικού δυναμικού για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με βάση τη σχεδίαση σε χάρτη των σχολικών περιφερειών» του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το 2ο η πρόταση με τίτλο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» του υπουργείου Πολιτισμού – Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.
Τέλος, στη θεματική «Ασφάλεια του Πολίτη», το 1ο βραβείο κέρδισε η πρόταση με τίτλο «Εξυπνη Αστυνόμευση (Smart Policing)» της Ελληνικής Αστυνομίας και το 2ο βραβείο η πρόταση με τίτλο «Ψηφιοποίηση Διοικητικών Πράξεων Πυροπροστασίας από το Πυροσβεστικό Σώμα» του Πυροσβεστικού Σώματος/Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.