Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.», είναι υποχρέωση του υπουργείου να έχει σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από 1ης/12, δεδομένης της εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Επιδημιολόγων και ειδικών, που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, για lockdown έως τις 30/11. Ωστόσο, αν θα επανεκκινήσει αρχές Δεκεμβρίου η αγορά ή αργότερα, θα εξαρτηθεί, όπως πρόσθεσε, από τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, «όποτε και να ανοίξουμε, έχουμε ένα σχέδιο», υπογράμμισε ο ίδιος. Αναφερόμενος στα κύρια χαρακτηριστικά αυτού, επισήμανε πως βασίζεται στην εμπειρία του προηγούμενου Μαΐου και πως είναι πολυπαραμετρικό.
Που σημαίνει ότι λαμβάνεται υπόψη μια σειρά παραμέτρων (σχετικών με την πορεία της πανδημίας) μέχρι να αποκτήσει την καταληκτική μορφή που θα συμφωνηθεί με την επιστημονική κοινότητα και θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν από την επανεκκίνηση της αγοράς, αφού βεβαίως θα έχει λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού.
Από εκεί και πέρα, σημείωσε πως η τροφοδοσία της αγοράς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. «Υπάρχει πλήρης επάρκεια αγαθών», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο τόσο για προϊόντα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την υγειονομική κρίση (π.χ. αντισηπτικά, γάντια κ.λπ.) και μη
Για τα κρούσματα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται είπε πως το ΥΠΑΝ μερίμνησε με σχετικές διατάξεις που συμπεριέλαβε σε τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιό του, που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής.
Οι διατάξεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού -και πάντως όχι πέραν της 28ης.2.2021-, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020, για τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, όταν βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού ότι από το Σάββατο 7/11 θα έχουμε lockdown, προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων, βασικών αγαθών διατροφής, κατά τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη
Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται εν μέσω καραντίνας, να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση στα σούπερ μάρκετ η πώληση ειδών που προστατεύουν από το κρύο, π.χ. κουβέρτες, ηλεκτρικές κουβέρτες, πιτζάμες, παντόφλες, παπλώματα, σόμπες-συσκευές θέρμανσης κλειστών χώρων, βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, συσκευές υγραερίου, παλτό, αδιάβροχα, αντιανεμικά κ.ά.
Υπενθυμίζεται πως η προ ημερών απαγορεύτηκε κατά την περίοδο της καραντίνας στα σούπερ μάρκετ να πωλούν διαρκή-βιομηχανικά προϊόντα, π.χ. ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία, για όσο χρονικό διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, προκειμένου να αποτραπούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιτρέπεται να πωλούνται ωστόσο λαμπτήρες, καλλυντικά, καλσόν, σκούπες και βούρτσες για οικιακή καθαριότητα.
Η χθεσινή απόφαση προβλέπει, ακόμη, πως επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας και, συγκεκριμένα, επί της ζώνης μετά το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών (air side).
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr