Ο ορισμός τους κρίθηκε αναγκαίος καθώς ολοκληρώθηκε η θητεία των προηγούμενων στελεχών. Με το θέμα ασχολήθηκε (τυχαία;) ακόμη και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, το οποίο πήρε… «σβάρνα» ότι μειονοτικό σύλλογο φέρει παράνομα την προσθήκη «Τουρκικό» στον τίτλο του και κατέγραψε… οργισμένες αντιδράσεις. Για το… ζήτημα, πήρε θέση και ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Χουσεϊν Ζεϊμπεκ, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή!
Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον εκάστοτε Τούρκο πρόξενο, ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές «ενόχλησαν» την «Τουρκική» μειονότητα, επειδή δεν της έδωσαν τη δυνατότητα να συναποφασίσει τις αλλαγές. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να υποστηρίξει ότι η σχετική απόφαση του Γραφείου Μειονότητας, της περιφερειακής Διεύθυνσης Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι αντίθετη με τη συνθήκη της Λοζάνης!
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης «Τούρκων» Δασκάλων «Δυτικής» Θράκης, Αχμέτ Αϊντίν, ισχυρίστηκε ότι «η συγκεκριμένη πρακτική είναι αντίθετη τόσο στις διμερείς συμφωνίες όσο και στο διεθνές δίκαιο» (!), υποστηρίζοντας ότι είναι «μια προσπάθεια να εξαλειφθεί το δικαίωμα της ‘τουρκικής’ μειονότητας να έχει λόγο στα δικά της σχολεία» (!), λέγοντας ότι «μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό»! Επιπλέον, κατηγόρησε την Ελλάδα για «νέο σφετερισμό δικαιωμάτων» της μειονότητας!
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος είναι κολλητός φίλος του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής Αϊκούτ Ουνάλ, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πρακτικές του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες «επηρεάζουν αρνητικά τις δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας, τη συνθήκη της Λοζάνης και τις διμερείς σχέσεις και συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»! «Η ‘τουρκική’ κοινότητα της ‘Δυτικής’ Θράκης δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα της για την αναζήτηση δικαιωμάτων. Η κοινωνία στοχεύει να αντιστρέψει αυτήν την αρνητική νοοτροπία διαχείρισης με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης. θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αποφασιστικά για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών», ανέφερε.
Παρέμβαση Ζεϊμπέκ
Για το θέμα πήρε θέση και ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για «διχασμό» και «αυταρχισμό» και κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. «Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αναρωτιόμαστε αν αυτή η διολίσθηση στον αυταρχισμό και στα ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης, αποτελεί επίσημη θέση της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε πως με τον νόμο 4563 του 2018 που ψήφισε η κυβέρνηση της Αριστεράς, αναβαθμίστηκε σημαντικά και συνολικά η λειτουργία του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης, το οποίο επήλθε στο ίδιο καθεστώς με το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, καθώς και με τα υπόλοιπα μειονοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ καθιερώθηκε και η εκλογή της σχολικής εφορείας», αναφέρει στην ερώτησή του.