Συγκεκριμένα πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο.
Πάτρα: Νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Ο φοιτητής μεταφέρθηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος αλλά σε σταθερή κατάσταση, ενώ εφαρμόστηκαν αστραπιαία τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα στους φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή το κρούσμα, καθότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει τόσο ενδημική νόσο όσο και επιδημία.
Ειδικότερα, η μηνιγγίτιδα που αποτελεί φλεγμονή των μηνίγγων δηλαδή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό εμφανίζεται υπό μορφή ιογενούς μηνιγγίτιδας που είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα ενώ, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μεν πιο σπάνια, αλλά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση του νοσήσαντος φοιτητή, πρόκειται για μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο όπου το βακτήριο μεταδίδεται μετά από παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα άτομα που έχουν έρθει σε άμεση επαφή μαζί του, θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη και μάλιστα όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα κατά την χρονική περίοδο των 7 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του.
Πηγή: tempo24.news
Σε ετοιμότητα και για τη μηνιγγίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα
Αν και ο εμβολιασμός ενάντια στη χειρότερη μορφή της νόσου, τη μηνιγγίτιδα Β, εφαρμόζεται επαρκώς τα τελευταία χρόνια, εντούτοις ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός.
Τα αίτια της νόσου
Οι περισσότερες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας προκαλούνται από κάποια ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυτήν. Ανάλογα με την αιτία της μόλυνσης, η μηνιγγίτιδα μπορεί να περάσει από μόνη της σε μερικές εβδομάδες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή του ατόμου και να απαιτεί επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά.
Αγρίνιο: Σήμερα απολογείται ο φονιάς - Τι αναμένεται να υποστηρίξει
Πώς θα καταλάβετε αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει μηνιγγίτιδα
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να αναπτυχθούν μέσα σε αρκετές ώρες ή πιο σταδιακά σε 1-2 ημέρες. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε άτομο ηλικίας άνω των 2 ετών και περιλαμβάνουν:
- Ξαφνικό υψηλό πυρετό
- Σοβαρό πονοκέφαλο που δεν μοιάζει με άλλους τύπους πονοκεφάλου που είχατε στο παρελθόν
- Πόνο στον αυχένα και δυσκολία των κινήσεων στον λαιμό (δυσκαμψία)
- Έμετο ή ναυτία με πονοκέφαλο
- Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης
- Κρίσεις επιληψίας
- Υπνηλία ή δυσκολία να ξυπνήσετε
- Ευαισθησία στο φως
- Μειωμένη όρεξη
- Δερματικό εξάνθημα (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην μηνιγγοκοκκική μηνιγγίτιδα)
Συμπτώματα σε νεογέννητα μωρά
Τα νεογνά και τα βρέφη μπορεί να μην εκδηλώσουν τα τυπικά συμπτώματα του πονοκεφάλου και της δυσκαμψίας στον αυχένα. Αντ’ αυτού, τα σημάδια της μηνιγγίτιδας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Υψηλό πυρετό
- Αδιάκοπο κλάμα
- Υπερβολική υπνηλία ή ευερεθιστότητα
- Αδράνεια ή νωθρότητα
- Μειωμένη όρεξη
- Εξόγκωμα στο μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού
- Ακαμψία στο σώμα και τον λαιμό
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει σημάδια ή συμπτώματα μηνιγγίτιδας, όπως:
- Πυρετό
- Σοβαρή, αδυσώπητη κεφαλαλγία
- Σύγχυση
- Εμετό
- Δυσκαμψία στον αυχένα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή, μπορεί να έρθει απότομα και απαιτεί άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά για πιο ταχεία ανάρρωση. Η καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας για την βακτηριακή μηνιγγίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του εγκεφάλου ή και θανάτου. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να αποβεί μοιραία για το άτομο μέσα σε λίγες ημέρες.
Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας… φρέναρε λόγω κορωνοϊού
Η πανδημία φαίνεται πως έχει επηρεάσει τους εμβολιασμούς παιδιών και πολύ περισσότερο των εφήβων, με αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολιασμών και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για διάφορα σοβαρά νοσήματα, όπως είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό δια μέσου του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του περιβλήματος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού) ή σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος).
Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν από το νόσημα
Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων τους καθιστούν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τις ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, τον συγχρωτισμό και τη χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης. Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό τον κίνδυνο, με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Lancet να δείχνει ότι η φορεία του νοσήματος έχει αρχίσει να αυξάνεται από την ηλικία των 10 ετών, με αποτέλεσμα στην ηλικία των 19 ετών 1 στα 4 άτομα να είναι φορέας του βακτηρίου.
Μακροχρόνιες συνέπειες μετά τη νόσηση
Ειδικότερα για τους εφήβους, πέρα των παραπάνω επιπλοκών και της υψηλής θνητότητας, το νόσημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα τους. Πρόσφατη μελέτη σε αυτή την ηλικία έδειξε πώς φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα, παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά κούρασης, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδώσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους συνομήλικους τους.
Ανησυχία για αύξηση της συχνότητας μηνιγγίτιδας
Έχοντας λοιπόν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων εφήβων για σοβαρά νοσήματα όπως είναι η μηνιγγίτιδα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση και αύξηση στην συχνότητα αυτών των νοσημάτων. Η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια σχετικά σπάνια αλλά πολύ σοβαρή νόσος, που μπορεί να έχει χρόνιες επιπλοκές ή ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.
Τα διαθέσιμα εμβόλια αποδεικνύονται σωτήρια
Στην χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους 5 συχνότερους τύπους της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (A,B,C,Y,W). Οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες είναι μια ευαίσθητη ομάδα για τον μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι φορείς της νόσου και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των καθημερινών κοινωνικών τους συμπεριφορών. Επίσης, τα ποσοστά θνητότητας σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, καθώς φαίνεται πως οι έφηβοι καθυστερούν να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.
Το πιο ισχυρό μέτρο πρόληψης για τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν θα πρέπει να καθυστερεί σε καμία ηλικιακή ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία της κοινότητας.
Ειδήσεις σήμερα
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στον Βόλο: Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανάκι [Εικόνα]
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην Αθηνών-Κορίνθου: Ποιες λωρίδες παραμένουν κλειστές