Η μπλοκαρισμένη ροή και οι φραγμένες κοίτες του ποταμού καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση σε περίπτωση κακοκαιρίας, όπως οι «Daniel» και «Elias», για τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού και στις εκβολές του. Αυτή η εικόνα οδήγησε στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας 22 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού, καθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.
Από την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, τρία σημεία του Κηφισού είναι αυτά που χαρακτηρίστηκαν περισσότερο «κόκκινα».
Το πρώτο από αυτά είναι στον Δήμο Κηφισιάς. Πρόκειται για το υδατόρεμα στη συμβολή των ρεμάτων Κηφισού και Χελιδονούς. Βρίσκεται στην οδό Κρεστένων, απέναντι από το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ Χελιδονούς, στην οδό Δεκελείας. Και το δεύτερο «κόκκινο» σημείο βρίσκεται στον Δήμο Κηφισιάς, στο υδατόρεμα Χελιδονούς, στη διασταύρωση του ρέματος με την οδό Δεκελείας.
Το τρίτο επικίνδυνο σημείο είναι στον Δήμο Μεταμόρφωσης, και συγκεκριμένα στον Κηφισό, στο ύψος της γέφυρας Αγίου Φανουρίου και Μεταμόρφωσης.
Καθαρισμοί
Η απόφαση ελήφθη με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού.
Ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι «το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που έγινε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε -με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης- σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας βάσει του Νόμου 4662. Αφορά όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό, από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο».
Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες.
Αύξηση της διατομής του ποταμού
Πριν από μία εβδομάδα το αντιπλημμυρικό έργο στον Κηφισό πήρε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το έργο περιλαμβάνει την αύξηση της διατομής του ποταμού σε δύο τμήματα και την κατασκευή μιας μικρής λίμνης κοντά στην Αττική Οδό, η οποία θα λειτουργεί ως μέσο ανάσχεσης της ποσότητας και της ταχύτητας του νερού σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής αναζητά τρόπο ελέγχου του υπόγειου τμήματος του ποταμού, μετά τη δημοσιοποίηση των ζημιών που εντοπίστηκαν σε αυτά.
Το έργο ουσιαστικά διαρθρώνεται σε τρία τμήματα. Σε αυτό από τις Τρεις Γέφυρες έως τον Κόκκινο Μύλο, στο τμήμα από τον Κόκκινο Μύλο έως την Αττική Οδό και σε αυτό στη συμβολή του Κηφισού με την Αττική Οδό, όπου προβλέπεται η κατασκευή της λίμνης ανάσχεσης.