Το 52% των εφήβων που απάντησαν ήταν κορίτσια και το 48% αγόρια και από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση της έρευνας είναι ότι σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν εκτεθεί ως παρατηρητές σε περιπτώσεις βίας στο διαδίκτυο και 13% των εφήβων έχει βιώσει διαδικτυακή βία.
Τα κορίτσια δήλωσαν ότι έχουν υποστεί κακοποίηση ή παρενόχληση λόγω του φύλου τους σε ποσοστό 13%, υψηλότερο απ’ ό,τι των αγοριών (8%).
Εντυπωσιακό είναι ότι 43% των εφήβων που δηλώνουν «Άλλο» στην ερώτηση για το φύλο (σ.σ. το 4% του συνολικού αριθμού), δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διαδικτυακή βία γεγονός που αναδεικνύει την αυξημένη ευαλωτότητα που έχουν και στο διαδίκτυο παιδιά και έφηβοι μη συμβατικού σεξουαλικού προσανατολισμού.
Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι 38% των εφήβων δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας στις πλατφόρμες. Όπως προκύπτει από την έρευνα οι έφηβοι δεν είναι εξοικειωμένοι με βασικές μορφές βίας όπως η έμφυλη βία ή η ρητορική μίσους γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να αναγνωρίζουν αυτές τις μορφές βίας όταν τις συναντούν.
Πιο συγκεκριμένα 69% είτε δεν γνωρίζει καθόλου είτε δεν είναι σίγουρο τι είναι η έμφυλη διαδικτυακή βία, ενώ το 80% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τι είναι η ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο.
Η έρευνα αναδεικνύει την αναγκαιότητα περισσότερης ενημέρωσης των εφήβων για τους τρόπους ενδεδειγμένης αντίδρασης όταν βιώνουν ή συναντούν βία στο διαδίκτυο. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ότι η διαδικτυακή βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους (83%) ενώ 44% δεν νιώθει ασφάλεια όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.
Οι έφηβοι φαίνεται ότι νιώθουν λιγότερη ασφάλεια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες live streaming (46%), ακολουθούν οι πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών, τα chat rooms (27%) και τα περιβάλλοντα instant messaging (26%).
Οι περισσότεροι έφηβοι, σε ποσοστό 70%, δηλώνουν ότι σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν κάποιου είδους βίας στο Διαδίκτυο, θα ενημέρωναν τους γονείς τους, ενώ το 42% αυτών θα ζητούσε βοήθεια από τους φίλους του. Το 34% θα ενημέρωνε κάποιον άλλον ενήλικα, τον οποίο εμπιστεύεται, ενώ το 26% αναφέρει ότι θα ζητούσε βοήθεια από την Αστυνομία. Υπάρχει όμως ένα 12%, το οποίο αναφέρει ότι δεν θα ζητούσε βοήθεια από κανέναν.
Τα ευρήματα σε αριθμούς:
* 49% έχει βιώσει βία στο Διαδίκτυο ως παρατηρητής.
* 13% έχει πέσει θύμα βίας στο Διαδίκτυο.
* 44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου.
* 11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου.
* 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο.
* 11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές/φωτογραφίες βίντεο στο Διαδίκτυο.
* 46% δεν νιώθει ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
* 39% δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας
Ειδήσεις σήμερα
ΝΔ: Ο Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει «κενά μνήμης» – Τα δύο ψέματα του και η αλήθεια
Συναγερμός στην Γερμανία: Φόβοι για πιθανό χτύπημα του ISIS στο Euro 2024
Σταϊκούρας στο Οικονομικό Φόρουμ: Τέσσερα μεγάλα έργα εντός του 2024
Βουλή: Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ
Ελεονώρα Μελέτη: Ατύχημα για τον σύζυγό της, Θοδωρή Μαροσούλη (Βίντεο)
Γερμανία: Συνελήφθησαν τρεις ισλαμιστές που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ναούς