Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει σήμερα στο φως το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας με το οποίο αποφασίστηκε η αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους. Οι δικαστές τονίζουν μεν ότι είναι σοβαρές οι ενδείξεις ενοχής τους, κρίνουν όμως ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων εγκλημάτων, καθώς «δεν επέδειξαν ανάλογη εγκληματική δράση» κατά το παρελθόν.
«Κανείς δεν έχει ξανασκοτώσει πριν από την πρώτη φορά. Ηταν σοκαριστική για την οικογένειά μας η απόφαση να αποφυλακιστούν και, μάλιστα, σε τόσο σύντομο διάστημα, αλλά το φοβόμασταν, καθώς το κύκλωμα της Χαλκίδας είναι πολύ ισχυρό», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Θανάσης Παπαθεοδώρου, αδελφός της χήρας του πρώην υπουργού, Μίνας Βαλυράκη. «Η αδελφή μου δεν πηγαίνει πια στο σπίτι στην Ερέτρια, γιατί δεν θέλει να θυμάται τα τραγικά γεγονότα, αλλά εμείς οι υπόλοιποι συγγενείς πηγαίνουμε. Αν εγώ συναντήσω στο σούπερ μάρκετ έναν από αυτούς, πώς θα κρατήσω την ψυχραιμία μου; Εξω από το δικαστήριο την ημέρα που προφυλακίστηκαν, μας έβριζαν και μας έλεγαν ότι θα πάρουμε τα λεφτά στον τάφο. Σας ξεκαθαρίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της επίσημο έγγραφο από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών ότι δεν υπήρχε ασφάλεια για τον Σήφη. Να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η χυδαιότητα», λέει ο κ. Παπαθεοδώρου, ξεκαθαρίζοντας ότι η οικογένεια δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. «Εχουμε κάνει μεγάλο αγώνα και πετύχαμε να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο. Ούτε τώρα θα σταματήσουμε. Ηδη οι δικηγόροι μας ετοιμάζουν προσφυγή στον Αρειο Πάγο, με την οποία θα ζητάμε να ασκηθεί αναίρεση του βουλεύματος», προσθέτει.
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ξεκαθαρίζεται ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι δύο κατηγορούμενοι σκότωσαν τον πρώην υπουργό. «Από την εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά την προηγηθείσα για την υπόθεση αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση και κατά την κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε μέχρι τώρα και ειδικότερα από τις μαρτυρικές καταθέσεις (ένορκες και χωρίς όρκο), όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα, μεταξύ των οποίων τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα από τις άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και το σύνολο του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, τις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, εργαστηριακών εξετάσεων και λοιπές εκθέσεις (ιατροδικαστική κ.λπ.) που διετάχθησαν, τις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων των διαδίκων, σε συνδυασμό με τις προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων και τις ανακριτικές τους απολογίες, ως και το κοινό απολογητικό τους υπόμνημα, αλλά και τα όσα οι τελευταίοι κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου τούτου κατά την αυτοπρόσωπη εμφάνισή τους και με τα από 24-6-22 και 07-07-22 έγγραφα υπομνήματά τους, που ελήφθησαν άπαντα ανεξαρτήτως υπ’ όψιν και αξιολογήθηκαν κατά την αρχή της ηθικής απόδειξης προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των ανωτέρω κατηγορουμένων για την κακουργηματική πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία…», τονίζεται στο βούλευμα.
Με συναπόφαση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των προσφευγόντων ότι την 24-01-21 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ Πεζονησίου (Νησί των Ονείρων) και Αγίας Τριάδας, ενεργώντας με πρόθεση από κοινού, ήτοι έχοντας κοινό δόλο και μετά από μεταξύ τους συναπόφαση και συνεννόηση, με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση και ενώ βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ευρισκόμενοι εντός του αλιευτικού σκάφους τους… σκότωσαν τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κατά τον ίδιο χρόνο εκινείτο με το φουσκωτό σκάφος του “ΜΙΝΑ”…». Ωστόσο, κατά την κρίση του Συμβουλίου, «δεν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις επιβολής της προσωρινής κράτησης, διότι οι προσφεύγοντες είχαν και έχουν γνωστή διαμονή στη χώρα, ήτοι αυτή που στην αρχή αναφέρεται και περαιτέρω, δεν προκύπτει πως έχουν κάνει κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους, ούτε δε προκύπτει ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι ή κρίθηκαν ένοχοι για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, ώστε να εξάγεται σκοπός φυγής τους. Περαιτέρω, δεν υφίστανται στο πρόσωπό τους αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις για να πιθανολογείται βάσιμα ότι, αν αφεθούν ελεύθεροι, θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα».
Καλαμάτα: Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα (23/12) πήρε ο 35χρονος Τούρκος
Οι δικαστές, μάλιστα, δηλώνουν βέβαιοι ότι οι ψαράδες δεν θα παρανομήσουν ξανά. «Ο κίνδυνος διάπραξης νέων εγκλημάτων εκ μέρους των κατηγορουμένων μπορεί να αποκλειστεί με ασφάλεια, παρά το γεγονός της ιδιαίτερης βαρύτητας της εναντίον τους αποδιδόμενης κακουργηματικής πράξης, καθώς ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες σε βάρος τους ενδείξεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης για την οποία κατηγορούνται, οι προσφεύγοντες τυγχάνουν επαγγελματίες αλιείς στην περιοχή της Ερέτριας, όπως άλλωστε και ο πατέρας τους, από μικρή ηλικία διαθέτοντας προς τούτο ιδιόκτητο αλιευτικό σκάφος…», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι οι κατηγορούμενοι διατηρούν σταθερούς δεσμούς με το κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον, έχουν προσκομίσει βεβαιώσεις από το Λιμεναρχείο ότι δεν έχουν άλλες καταγγελίες εις βάρος τους, δεν επέδειξαν ανάλογη εγκληματική δράση στο παρελθόν και μένουν μόνιμα στην Ερέτρια με τις οικογένειές τους, ενώ τέθηκαν από την αρχή της προανάκρισης στη διάθεση των Αρχών.
Στους ψαράδες επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα και εγγύηση 15.000 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Κεραμέως στον Ε.Τ.: Αναβαθμίζουμε την επαγγελματική εκπαίδευση
Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο αν κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν