Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Λεωνίδας Βαρούδης, είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί η νόσος δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο ούτε σε άλλα ζώα εκτός των χοίρων. Για το πώς βρέθηκε ο νεκρός αγριόχοιρος ο κ. Βαρούδης είπε: «Πριν από τρεις μέρες βρέθηκε στο δάσος δύο χιλιόμετρα πάνω από το Νέο Πετρίτσι Σερρών κοντά στα σύνορα ένας νεκρός αγριόχοιρος γύρω στα 55 κιλά. Με ειδοποίησαν και πήγα στο σημείο όπου έκανα την νεκροτομή.
Ο αγριόχοιρος, που πιθανότατα ήρθε από τη Βουλγαρία, δεν είχε ενδείξεις συμπτωμάτων της νόσου αλλά από τη στιγμή που βρέθηκε και είναι ένα άγριο ζώο το οποίο κυκλοφορεί και μπορούσε να κάνει πολλά χιλιόμετρα και να έρθει από τη γειτονική χώρα, όπου έχουν το πρόβλημα αν και κάνουν πλέον πολλούς ελέγχους, έκανα την νεκροτομή και απέστειλα το δείγμα στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Πριν από λίγες ώρες επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι ενώ πήγαινε για αρνητικό, τελικά βγήκε θετικό. Που σημαίνει ότι εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για τέτοιου είδους περιστατικά και αν βρούμε κι άλλο θα συνεχιστεί αυτό για τις επόμενες εβδομάδες. Αν όμως δεν βρεθεί, θα ατονήσει αλλά εμείς θα εξακολουθήσουμε να έχουμε το νου μας».
Συνεχίζουν οι παρατρεχάμενοι του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής την παραπληροφόρηση για το μειονοτικό σχολείο Ξάνθης
Ο κ. Βαρούδης μίλησε για ένα παρόμοιο περιστατικό πριν από τρία χρόνια σε γουρούνια τα οποία εκτρέφονταν χωρίς περίφραξη στη Νικόκλεια Σερρών. Εκεί κοντά υπήρχε ένα μέρος με αρκετούς αγριόχοιρους. Έτσι τα περίπου έξι γουρούνια μολύνθηκαν από τους αγριόχοιρους και θανατώθηκαν.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Ο κ. Βαρούδης τόνισε ότι η υπηρεσία του κάνει συνεχώς ελέγχους στις μονάδες, φροντίζει οι μονάδες να είναι περιφραγμένες και αν βρεθεί νεκρό να γίνεται άμεσα η νεκροτομή και να αποστέλλεται δείγμα. Για το αν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος ο κ. Βαρούδης τόνισε: « Εμείς συναγερμό έχουμε συνέχεια για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα περάσει στην Ελλάδα η νόσος και μολυνθούν κάποιες μονάδες. Δεν κολλάει ο άνθρωπος, είναι ένα νόσημα ιογενές το οποίο δεν μεταδίδεται και μάλιστα το καλό είναι ότι έχουν προχωρήσει στο να βγάλουν και εμβόλιο. Κι όταν βγει το εμβόλιο θα εμβολιαστούν όλες οι μονάδες όπως ήδη εμβολιάζονται για άλλα νοσήματα».
Τι θα γίνει όμως αν βρεθεί η νόσος σε μια μονάδα; Ο κ. Βαρούδης είπε: «Η συγκεκριμένη μονάδα μπαίνει στην διαδικασία να θανατωθούν όλα τα ζώα της αλλά αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην περιοχή μας ενώ στη Βουλγαρία και Ρουμανία είχαν παρόμοια περιστατικά. Βέβαια και εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί από τους ελέγχους που κάνουν».
Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Λεωνίδας Βαρούδης είπε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν τη δουλειά τους, όπως και το Υπουργείο ενώ το Σαββατοκύριακο οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί. «Ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θα κοιτάξουμε ωράρια» είπε ο κ. Βαρούδης.